Jubiliejinis „Kaunas Jazz“ festivalis sužadins praeities ilgesį

Balandžio 21, 23–27 dienomis vyksiantis Lietuvoje didžiausias džiazo festivalis „Kaunas Jazz 2015“ bus skirtas ir festivalio, ir atkurtos Lietuvos Nepriklausomybės 25-mečiui paminėti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 10, 2015, 10:18 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 11:42 PM

Kasmet džiazo laisvės skonį leidžiantys pajusti festivalio rengėjai ir šiemet stebins programa, kuri pavers Kauną  Lietuvos džiazo sostine.

Lauke laukia staigmenos 

Festivalio simboline pradžia taps talentingo jaunosios džiazo kartos būgnininko, tarptautinių konkursų laureato Ąžuolo Paulausko pasirodymas su grupe Talino „Jazzkaar“ festivalyje balandžio 21-ąją. Ten skambės jubiliejinio „Kaunas Jazz“ vėliavnešio projektas „Evoliucija“.

Lietuvoje festivalis prasidės balandžio 23-ąją tradiciniu renginiu Kauno rotušėje, kuriame bus pristatytas Nacionalinės premijos laureato, ilgamečio festivalio „Kaunas Jazz“ dalyvio Petro Vyšniausko ir bliuzo gitaristo Vladimiro Kaplano projektas. Iš karto po jo festivalis pakvies į klubą „Combo“, kuriame vakarą vainikuos viena kūrybingiausių Estijos džiazo grupių – „Abraham‘s Café“.

Antroji festivalio diena Kaune pasiūlys dar daugiau džiazo improvizacijų tiek kauniečiams, tiek miesto svečiams. Karo muziejaus sodelyje žiūrovus džiugins kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus varpų džiazo muzikos koncertas, Vienybės aikštėje klausytojų lauks dvi premjeros – Domo Aleksos naujausias projektas ir grupės „G&G Sindikatas“, kompozitoriaus Lino Rimšos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) bigbendo bendras darbas.

Tradiciškai naktinė programa klausytojams bus pasiūlyta klube „Combo“, kur savo pasirodymu džiugins Tamiras Grinbergas, Izraelyje vadinamas „jaunu muzikos stebuklu“.

Bandys atkartoti pradžią

Šiemet klausytojai galės išgirsti kelis atlikėjus, 1991-aisiais pradėjusius rašyti „Kaunas Jazz“ istoriją. Vienas jų – šveicarų gitaristas Heinzas Affolteris.

1991-aisiais atvykęs į Lietuvą, jis taip pamilo šį kraštą, kad viename išleistų albumų skyrė mūsų šaliai dainą „Lithuania“. Balandžio 24-ąją VDU Didžiojoje salėje Heinzas atliks programą „Acoustic Adventure“, kuri skambėjo pirmajame festivalio sezone.

Po šio pasirodymo į sceną tą patį vakarą kils garsus Lenkijos pianistas Włodekas Pawlikas, kurio vardas šįmet buvo visiems laikams įrašytas į šalies muzikos istoriją. Mat 2014-ųjų sausį būtent jis tapo pirmuoju Lenkijos džiazo atlikėju, pelniusiu „Grammy“ statulėlę.

Dar vienas vardas, kuris puikavosi „Kaunas Jazz 1991“ afišose – Arina. Geriausia Lietuvos vokaliste ne kartą išrinkta dainininkė pirmajame „Kaunas Jazz“ festivalyje pasirodė su Kauno bigbendu. Balandžio 25-ąją VDU Didžiojoje salėje bus vėl atkurta Arinos ir Kauno bigbendo partnerystė, be to, prie šių atlikėjų prisijungs talentingas jaunosios muzikų kartos atstovas – pianistas Motiejus Bazaras.

Po šio projekto į sceną žengs Tillas Brönneris – trimitininkas, kompozitorius, prodiuseris, dainininkas, fotografas, vienas ryškiausių Vokietijos džiazo scenos atstovų, publikos garbinamas nuo Tokijo iki Niujorko.

Megažvaigždės – pabaigai

Į didįjį koncertą „Žalgirio“ arenoje festivalis pakvies sekmadienį, balandžio 26-ąją. Jame pasirodys šių dienų džiazo megažvaigždė – dainininkas Gregory Porteris. Amerikiečių atlikėjas į Lietuvą sugrįžta įkopęs į šlovės viršūnę ir gausiai papildęs trofėjų kolekciją.

Vos prieš keletą metų debiutinę solinę plokštelę išleidęs G.Porteris pernai jau pelnė „Grammy“ statulėlę už geriausią džiazo vokalo albumą.

„Kaunas Jazz 2015“ uždarymas balandžio 27-ąją sukvies publiką į Vilniaus kongresų rūmus. Čia pasirodys unikali vokalistų grupė iš JAV – „Naturally 7“, atvyksianti su ką tik išleistu nauju albumu „Hidden In Plain Sight“.

Balandžio 24 – 26 dienomis klausytojuai bus laukiami ir kitose tradicinėse festivalio erdvėse: Vienybės aikštėje, Karo muziejaus sodelyje, klube „Combo“, Kauno sinagogoje, Vytauto Didžiojo bažnyčioje.

Džiazas – ne tik muzika

Per 25-erius metus „Kaunas Jazz" tapo įvairių muzikos žanrų susitikimo vieta ir dar daugiau. Festivalio sumanytojas Jonas Jučas teigia, kad džiazas – ne tik muzika. Tai savotiška laisvės ir gyvenimo būdo išraiška, kuriai išsiveržti padėjo Lietuvos nepriklausomybė.

„Manau, „Kaunas Jazz“, nors ir mikroskopiniame lygyje, išgyveno visus valstybės kūrimosi etapus, sėkmes ir nesėkmes. Jis augo kartu su mūsų valstybe ir tapo didžiausiu Lietuvoje laisvės ir kūrybos idealus skleidžiančiu festivaliu“.

J.Jučas priminė, kad „Kaunas Jazz“ kasmet yra kam nors dedikuojamas. Per 25-erius metus dedikacijų būta įvairių: pirmajam Kauno gimtadieniui, įstojimui į Europos Sąjungą, Tarptautinei džiazo dienai, Ukrainos laisvės siekiui.

Pernai drauge su ukrainiečiais ir kitais užsienio šalių muzikantais buvo įgyvendintas naujas „Kaunas Jazz“ projektas „Džiazo gatvė“. Šiemet organizatoriai žada išplėsti šio projekto ribas ir pasiūlyti dar daugiau išskirtinių erdvių Kaunui ir jo svečiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.