Būgnų ir perkusijos festivalyje laukiama pasaulinių premjerų

Tradicija tapęs XV-asis tarptautinis būgnų ir perkusijos festivalis, unikalus žanru ir stilistika, pritraukiantis pilnas žiūrovų sales ne tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose, pasiruošęs ir vėl sudrebinti Lietuvą. Šių metų renginiai vyks Panevėžyje, Kaune, Vilniuje, Kupiškyje ir Vilkaviškyje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-12 13:14, atnaujinta 2018-01-10 20:17

Miestų salėse koncerto dienos rytą vyks mušamųjų instrumentų kūrybinės laboratorijos, kuriose profesine patirtimi dalinsis Kai Stensgaardas (Danija), Javier Nandayapa (Meksika). Kūrybinių laboratorijų metu, vaikai ir jaunimas, o taip pat ir žmonės su negalia, turės puikią galimybę susipažinti ir išmokti groti įvairiausiais instrumentais. K.Stensgaardas pasaulyje pripažįstamas kaip geriausias atlikėjas grojant šešiomis lazdelėmis. Išleidęs šešių lazdelių grojimo tobulinimui metodinę knygą. Atlikėjas daug rašo muzikos pats, gausiai koncertuoja ir veda menų dirbtuves visame pasaulyje.

Festivalis šiemet sukvietė dalyvius ne tik iš Lietuvos, bet ir Danijos bei Meksikos: Javier Nandayapa (Meksika), Kai Stensgardas (Danija), Saulius Auglys, Vilniaus savivaldybės choras „Jauna muzika“, Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“, mušamųjų instrumentų ansamblis „Vilniaus mušamieji“, dirigentas Aleksandras Šimelis, kompozitorius Antanas Kučinskas, fortepijonu gros Eglė Kasteckaitė.

Festivalio tikslas padėti tobulinti jaunųjų menininkų profesinius įgūdžius, kvalifikacijos kėlimas muzikos mokytojams suteikiant žinių apie perkusinius instrumentus, jų kilmę, kultūros plėtra Lietuvos regionuose, padėti jaunimui savyje atrasti muziką.

Šių metų festivalyje skambės lietuviškos ir pasaulinės premjeros bei išleista kompaktinė plokštelė. Viena iš premjerų, lietuviškas kūrinys marimbai ir pučiamųjų orkestrui, kurį specialiai šiam festivaliui parašė kompozitorius Antanas Kučinskas.

Festivalio renginiai:

Kovo 13 d. – Vilkaviškio kultūros centre, duetas Saulius Auglys (marimba) ir Eglė Kasteckaitė (fortepijonas) pristatys pasaulio kompozicijos klasikų šedevrus – G. Geršvino, M. Ponce ir kitų kompozitorių kūrinius. Saulius Auglys kūrinius atliks nauju instrumentu, kuris šio atlikėjo iniaciatyva buvo atveštas iš Olandijos šiam festivaliui.

Kovo 19 d. – festivalio gerbėjai ir svečiai, Vilniuje – prekybos centro „Gariūnai“ koncertinėje salėje galės susipažinti ir pasimokyti groti mušamaisiais instrumentais. Atlikėjas Kai Stensgaardas (Danija) Lietuvoje pristatys dar nematytą instrumentą „Aluphone“, kuris buvo išrastas paties atlikėjo, o dabar sparčiai populiarėjantis visame pasaulyje.

Kovo 21 d. – Panevėžio muzikiniame teatre ir Kovo 25 d. – Lietuvos rusų dramos teatre, koncertas „Ritmo daina“, kuriame dalyvaus Vilniaus savivaldybės choras „Jauna muzika“ ir ansamblis „Vilniaus mušamieji“ . Pirmoje koncerto dalyje skambės mušamųjų instrumentų muzika. Antroje dalyje skambės chorinė muzika lydima perkusinių intrumentų.

Kovo 23 d. – Festivalio svečiai Kai Stensgaardas ir Javier Nandayapa dalyvaus J. Pakalnio vardo pučiamųjų ir mušamųjų instrumentų konkurse. Atlikėjai bus mušamųjų grupės konkurso komisijos nariai. Po konkurso Kai Stensgaardas ir Javier Nandayapa konkurso dalyviams ir LMTA mušamųjų klasės studentams ves menų dirbtuves. Jaunieji atlikėjai sužinos kaip groti šešiomis lazdelėmis, bei susipažins su nauju mušamųjų muzikos instrumentu aliufonu (ang. Aluphone), kurį ir išrado atlikėjas iš Danijos Kai Stensgaardas. Konkursas vyks Lietuvos muzikos ir teatro akademijos patalpose.

Kovo 22 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje ir Kovo 24 d. – Lietuvos rusų dramos teatre išgirsime pasaulines premjeras. Valstybiniam pučiamųjų instrumentų orkestrui „Trimitas“ (vadovas Deividas Staponkus, vyr dirigentas Ugnius Vaiginis) atliekant pirmą kartą Lietuvoje skambės kompozitoriaus Antano Kučinsko parašytas koncertas marimbai ir pučiamųjų instrumentų orkestrui, taip pat premjeriniai Kai Stensgaard (Danija). Specialiai šiam koncertui perkusininkas Saulius Auglys parašė kūrinį marimbai ir pučiamųjų instrumentų orkestrui „In memoriam aeternam“ („Amžinam atminimui“), kuris skiriamas perkusininko, kolegos Tomo Dobrovolskio atminimui. Diriguos Aleksandras Šimelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.