Kovo 11-ąją fotografijų parodą aplankė per 1000 žiūrovų

Lietuvos fotomenininkų sąjunga, minint Lietuvos Nepriklausomybės 25-metį, Vilniuje,“Prospekto“ fotografijos galerijoje, eksponuoja fotografų Zenono Nekrošiaus ir Virgilijaus Usinavičiaus parodą „Kelias į Laisvę. Lietuva 1988–1991 metais“. 2015m. kovo 11-ąją galerija buvo atverta lankytojams ir sulaukė didžiausio per vieną dieną lankytojų skaičiaus – parodą aplankė per 1000 žiūrovų. Parodoje eksponuojamos 1988–1991 metais sukurtos nespalvotos fotografijos, apimančios laikotarpį nuo Sąjūdžio mitingų iki rugpjūčio pučo atgarsių Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 12, 2015, 4:58 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 4:07 PM

Parodos lankytojai nesustojamu srautu atidžiai žiūrėjo nuotraukas, skaitė jų aprašymus prisimindami bei primindami vienas kitam kelio į Laisvę metus. Vieni keldavo vaikus prie mitingų vaizdų rodydami ir sakydami „čia aš stovėjau“, kiti fotografijose rado save ir teiravosi fotografų kontaktų.Viena mergina, pamačiusi Lenino paminklą, stovėjusį Lukiškių (tuomet Lenino) aikštėje, saugomą sovietinių karių, šūktelėjo: „Iš tiesų jis čia stovėjo“.

Tėvai vaikams pasakojo kaip budėjo prie Seimo per tragiškus sausio įvykius. Viena mergaitė tėčio paklausė: „O ką mes blogo padarėme, kad jie taip puolė“, po to pridūrė: „bet jiems turėjo būti šalta“. Tuomet tėtis pasakojo, kaip degė laužai, rodydamas į nuotraukoje įamžintus laužus ir malkų krūvas, kaip žmones šildė tikėjimas ir viltis išsaugoti laisvą Tėvynę.

Parodos apžiūrėti užsuko ir Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Jis vienoje iš nuotraukų įamžintas 1990 m. balandžio 29 d. kartu su sūnumi dalyvavęs proteste „Galime išgyventi ir be tarybinės naftos“ prieš SSRS paskelbtą ekonominę blokadą. Tuomet apie tūkstantį dviratininkų išvažiavo į demonstraciją su plakatais. Parodoje galima pamatyti ir daugiau šiandienos politikų, tuomet dalyvavusių kovoje už laisvę. Vienoje fotografijų Andrius Kubilius laiko garsiakalbį, per kurį į susirinkusius kreipiasi Vytautas Landsbergis. Parodos autoriai akcentuoja žmones, jų veidus, emocijas, kurios atskleidžia to meto Lietuvos gyventojų susirūpinimą, kovą ir viltį.

„Tas nepakartojamas Lietuvos kelio į laisvę akimirkas įamžino ir fotografai, kartu su Tauta išgyvenę Tiesos ir Teisingumo triumfą“, – per parodos atidarymą sakė Sąjūdžio metraštininkė Angonita Rupšytė ir pridūrė:“Ši paroda kaip plazdanti trispalvė vėl suvienija mus visus, jungia praeitį ir dabartį, nutiesdama kelią į ateitį. Nuotraukos, kuriose užfiksuoti įsimintiniausi Lietuvos istorijos lūžio momentai, lėmę Lietuvos valstybingumo atkūrimą, ne tik atskleidžia Tautos dvasią ir nemarumą kelyje į Laisvę, bet ir įpareigoja mus visus saugoti ir branginti iškovotą bei apgintą Lietuvos Nepriklausomybę.“

Paroda „Prospekto“ fotografijos galerijoje bus eksponuojama iki balandžio 4 dienos. Po to, Lietuvos fotomenininkų sąjunga vykdydamą vieną iš savo misijų – skleisti meninę fotografiją bei prisidėdama prievizualaus šalies istorijos metraščio kūrimo, planuoja parodą eksponuoti kitose šalies fotografijos galerijose, mokyklose. Taip bus suteikta galimybė jau nepriklausomoje Lietuvoje gimusiems pamatyti, kaip jų tėvai ir seneliai kovojo už savo ir jų Laisvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.