Giedrius Savickas ir Marius Repšys gatvėje gaudė filmų vagis

Filmo „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“ personažus suvaidinę Giedrius Savickas ir Marius Repšys vieną popietę sostinės praeivius vertė pasijusti nepatogiai. Apie nelegalų filmų siuntimąsi ar žiūrėjimą internetu klausimus gavę praeiviai vieni gynėsi, kiti pripažino, kad prisideda prie autorinių kūrinių vagystės.

Aktoriai M.Repšys (kairėje) ir G.Savickas praeivius klausinėjo apie nelegalų filmų siuntimąsi ar žiūrėjimą.
Aktoriai M.Repšys (kairėje) ir G.Savickas praeivius klausinėjo apie nelegalų filmų siuntimąsi ar žiūrėjimą.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 13, 2015, 10:41 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 2:35 PM

„Sukurti šį vaizdo siužetą paskatino kino teatre atlikta apklausa – per kelis filmo seansus žiūrovų anketose klausėme, ar jie nelegaliai žiūrėjo arba platino filmus. Tai, kad platino, nepažymėjo nė vienas. Tačiau tai, kad siuntėsi filmus internetu, patvirtino 80 procentų“, – sakė filmo prodiuseris Ričardas Marcinkus.

Pasak jo, teikia vilties, kad nelegalūs filmų žiūrėtojai vaikšto ir į kiną. Kita vertus, filmui „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius" taikoma griežta apsauga nuo piratavimo, tad jo internetu nelegaliai ir neįmanoma pamatyti.

„Svarbiausia, kad tiek iš apklausos, tiek iš interviu gatvėje matyti, jog žmonės iki galo nesupranta, kad nelegalus filmo parsisiuntimas internetu yra vagystė. Jau vien laikydamas tokį parsisiųstą filmą kompiuteryje esi platintojas – iš tavęs siunčiasi kiti vartotojai. O parsisiųsdamas ir žiūrėdamas esi nelegalios rinkos dalyvis – už tai baudžiama piniginėmis baudomis. Tai daugeliui pašnekovų buvo naujiena“, – sakė R.Marcinkus.

 Bauda – iki tūkstančio eurų

Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijos (LANVA) direktorė Dina Adomavičiūtė patvirtino, kad yra teisinė bazė bausti nelegalių filmų žiūrėtojus. „Mūsų šalyje draudžiama tiek parsisiųsti neteisėtai platinamo kūrinio failą į savo kompiuterį, tiek žiūrėti kūrinį  tiesiogiai internetu. Šiuo metu tokie neteisėti veiksmai užtraukia administracines baudas nuo dviejų šimtų aštuoniasdešimt devynių iki penkių šimtų septyniasdešimt devynių eurų“, – sakė ji.

Tačiau tai ne galutinė riba. Jei pažeidėjas nusižengia dar kartą, bauda dvigubėja. Direktorė ragino žmones įsidėmėti, kad ne viskas, kas pateikiama internete, yra legalu. Ji ragino pasidomėti, ar internete rastas filmas platinamas teisėtai, ir tik tuo įsitikinus žiūrėti filmą arba jį parsisiųsti. Kitaip galite patekti į nemalonią padėtį.

„Autorių teisių apsauga įstatymiškai yra gana išsamiai reglamentuota. Jeigu suinteresuotas asmuo apsiskųstų, autorių teisių pažeidėjas galėtų būti greitai nustatytas – tam yra nemažai technologinių priemonių“, – pabrėžė D.Adomavičiūtė.

Vaizdo siužetą žiūrėkite čia

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.