Pavasario lygiadienio misterija – meilės deivei Mildai

Kovo 20 d. 19 val. Vilniuje, Šventaragio slėnyje, vyks šviesos ir ugnies misterija. Šį kartą ji bus skirta meilės deivei Mildai, kurios magiją įkūnys viena gražiausių karališkų porų, mūsų atmintyje išlikusi kaip meilės, ištikimybės ir pasiaukojimo simbolis – Žygimantas Augustas ir Barbora Radvilaitė.

Vilniaus mokyklų moksleiviai kasmet per lygiadienį įžiebia renesanso laikų ugninius raštus.<br>V.Balkūno nuotr.
Vilniaus mokyklų moksleiviai kasmet per lygiadienį įžiebia renesanso laikų ugninius raštus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-20 11:25, atnaujinta 2018-01-08 17:02

Šį stebuklingą vakarą, išsilyginus dienos ir nakties svarstyklėms, Barbora Radvilaitė ir Žygimantas Augustas vienam kartui bus prikelti iš praeities, kad dar kartą galėtų kartu išeiti iš Valdovų rūmų, pasivaikščioti po Šventaragio slėnį ir pranykti paslaptinguose kiemeliuose. Mūsų karaliai, keliaudami Katedros aikšte, Šventaragio slėniu, neš ant savo pečių Lietuvos upių, ežerų, žemių sunkias ugnines mantijas, kurias sukūrė Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos dailės skyriaus penktos ir septintos klasės dailininkai.

Karalių kelią apšvies šios mokyklos dailės skyriaus septintokų sukurtos 27 ugninės likimo taurės. Vilniaus mokyklų moksleiviai kaip kasmet įžiebs renesanso laikų ugninius raštus.

Per karališkąjį pasivaikščiojimą skambės Lietuvos muzikos ir teatro akademijos kompozicijos katedros studento Dominyko Digimo sukurta muzika, pinsis Juditos Vaičiūnaitės 1971 metais sukurtų eilėraščių ciklo „Kanonas Barborai Radvilaitei“ motyvai, karalienės Barboros Radvilaitės laiškų karaliui Žygimantui Augustui fragmentai. Karaliams šoks, lydės juos kelionėje, lenksis jiems ugnies magija užburiantys Vilniaus fakyrai.

Karalių poros veidus sukūrė dailininkė Julija Ikamaitė, karališkuosius kostiumus, karūnas k- Vilniaus dailės akademijos studentai. Tris metrus sieksiančius karalius įkūnys „Vilniaus Kojūkininkai“.

Vilniečiai ir Vilniaus svečiai, kaip ir kasmet, kviečiami į pavasario lygiadienio šventę atsinešti žvakių ar fakelų, su kuriais, karaliams išėjus, visi kartu keliaus į Kalnų parką ant Stalo kalno, kur tradiciškai bus įskelta pirmoji pavasario ugnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.