„Aukso paukštės“ – geriausiems Lietuvos chorams

Vilniaus rotušėje šį savaitgalį vyks mėgėjų meno aukščiausio apdovanojimo „Aukso paukštės“ įteikimo iškilmės ir laureatų koncertas.

Vilniaus miesto moterų chorui „Viva“.<br>S.Bernoto nuotr.
Vilniaus miesto moterų chorui „Viva“.<br>S.Bernoto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 23, 2015, 6:07 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 11:24 AM

Chorų kategorijoje „Tarptautinio spindesio žvaigžde“ buvo pripažintas Šiaulių „Dagilėlio“ dainavimo mokyklos berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“ ir jo vadovas Remigijus Adomaitis, „Ryškiausia Lietuvos žvaigžde" tapo Vilniaus Bernardinų bažnyčios mišrus choras „Langas“ ir jo vadovė Rita Kraucevičiūtė, o nominacija „Naujai suspindusi žvaigždė“ skirta Vilniaus miesto moterų chorui „Viva“ ir jo vadovėms Vilijai Mažintaitei bei Valerijai Skapienei.

Lietuvos liaudies kultūros centro įsteigto apdovanojimo „Aukso paukštė“ nominacija „Tarptautinio spindesio žvaigždė“ skiriama chorams (suaugusiųjų ir vaikų) už laimėjimus, prizines vietas tarptautiniuose konkursuose ir festivaliuose.

Šių metų nugalėtojo – Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ – indėlis į kultūrinį Šiaulių bei Lietuvos gyvenimą, chorinio dainavimo tradicijų puoselėjimas, atstovavimas Lietuvos choro menui užsienyje įvertinti Lietuvos Respublikos Prezidentų padėkos raštais, diplomais, „Aukso paukštės“ nominacija, kolektyvas apdovanotas ir specialiu prizu „Mūsų vardas Lietuva“ už Lietuvos Dainų švenčių tradicijų puoselėjimą.

„Dagilėlis“ pelnė aukščiausius įvertinimus dešimtyje tarptautinių chorų konkursų: I vietą ir aukso apdovanojimą tarptautiniame chorų festivalyje-konkurse Pekine (2014 m., Kinija), taip pat pirmąsias vietas tarptautiniame Vroclavo chorų festivalyje-konkurse „Vratislavia Sacra“ (2013 m., Lenkija) ir tarptautiniame chorų konkurse Leke (2010 m., Italija), „Grand Prix“ ir pirmą premiją tarptautiniame sakralinės muzikos konkurse Kaune (2007, Lietuva) bei kitus.

Chorą 1990 metais įkūrė ir jam vadovauja R.Adomaitis. 1999 metais vadovo dėka buvo įkurta ir Šiaulių „Dagilėlio“ dainavimo mokykla.

Nominacija „Ryškiausia Lietuvos žvaigždė“ suteikiama chorams (suaugusiųjų ar vaikų) už ne mažiau kaip 10 metų produktyvų ir kūrybingą darbą, įdomius projektus ir koncertus, prizines vietas respublikiniuose konkursuose.

Šiemet apdovanojimą pelnęs Vilniaus Bernardinų bažnyčios mišrus choras „Langas“ (vadovė R.Kraucevičiūtė) buvo įkurtas 1990 metais, priklausė įvairioms meninėms struktūroms: Šiuolaikinio meno centrui, galerijai „Langas“ ir Lietuvos dailininkų sąjungai. Galiausiai jis tapo Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje įkurtos (1995 m.) vaikų giedojimo mokyklos dalimi. Choras iki šiol gieda sekmadienio mišiose ir per religines šventes. Jis pelnė tarptautinį pripažinimą chorų konkursuose: II vietą Maltoje (1998), II vietą ir specialųjį prizą už privalomąjį kūrinį Montrė, Šveicarijoje (2001), bronzos medalį šiuolaikinės muzikos kategorijoje chorų olimpiadoje Busane, Pietų Korėjoje (2002).

Kolektyvas yra pripažintas ir namuose – Lietuvos suaugusiųjų chorų konkursuose yra pelnęs II vietą (2001) ir III vietą (2006) mišrių chorų II lygio kategorijoje, 2013 m. Lietuvos chorų konkurse užėmė IV vietą ir gavo specialųjį prizą „Už įtaigiausiai atliktą sakralinės muzikos programą“.

Nominacija „Naujai suspindusi žvaigždė“ skiriama chorams (suaugusiųjų ar vaikų) už per trumpą laiką nuo susikūrimo pasiektus įspūdingus rezultatus (dalyvavimą Lietuvos chorų konkursuose, festivaliuose, apžiūrose), surengtus naujos choro muzikos (ar teminius) koncertus.

Šiais metais laureatu tapęs Vilniaus miesto moterų choras „Viva“ (vadovės V.Mažintaitei bei V. Skapienė) gyvuoja nuo 2011-ųjų, bet jau sulaukė gražių atkaklaus darbo vaisių. 2013 metais choras išvyko į pirmąją kelionę, į Prahą, kur surengė 2 koncertus. Tais pačiais metais Lietuvos suaugusiųjų chorų konkurso pirmajame etape kompetentinga komisija suteikė chorui I kategoriją. Po antrojo etapo jis buvo apdovanotas specialiu prizu „Už sėkmingą debiutą“.

Pernai „Viva“ choras vyko į chorų konkursą „Pasaulio chorų žaidynės“ Rygoje, kuriame dalyvavo geriausi pasaulio chorai ir chorvedžiai, dirbo kompetentingiausios vertinimo komisijos. Šiame konkurse lietuvės pelnė aukso ir sidabro medalius.

Metų nominacijas „Aukso paukštė“ geriausiems mėgėjų meno kolektyvams ir jų vadovams 1999 m. Lietuvos liaudies kultūros centras ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondas įsteigė 1999-aisiais. Tai aukščiausias mėgėjų meno apdovanojimas Lietuvoje.

„Aukso paukštės“ apdovanojimais siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į mėgėjų meninę kūrybą, jos reikšmę krašto kultūrai, išryškinti ir viešai pristatyti bei pagerbti geriausius metų chorus, folkloro ir šokių ansamblius, teatrus, liaudiškos muzikos kapelas, liaudies muzikos ir pučiamųjų instrumentų orkestrus, jų vadovus, tautinei kultūrai nusipelniusias asmenybes. Apdovanojimai rengiami kiekvienais metais kovo–balandžio mėnesiais. „Aukso paukštės“ apdovanojimų teikimo ceremonija geriausiems mėgėjų chorams ir laureatų koncertas vyks Vilniaus rotušėje kovo 28 d. 16 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.