M.Rostropovičiaus atminimo koncerte – parama ligoniams

Pavasario vėjai į sostinės širdį atpučia gerumo dvasią – kovo 27-ąją Šv.Kotrynos bažnyčioje rengiamas labdaros koncertas „Dedikacija Maestro“, skirtas pasaulinio garso violončelininkui, muzikos humanistui ir dirigentui Mstislavui Rostropovičiui (1927-2007 m.) atminti. Koncerto sumanytojai ir atlikėjai – profesoriaus Donato Katkaus diriguojamas Šv.Kristoforo kamerinis orkestras ir jaunieji šalies muzikos talentai, globojami maestro įkurto fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“. Visos per koncertą surinktos lėšos bus skirtos Vaikų ligoninės paramos fondui.

Pianistas I.Maknickas.
Pianistas I.Maknickas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2015, 4:47 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 7:15 AM

Išliekantis ryšys su Lietuva – fondo veikla

Kovo 27-oji koncertui pasirinkta ne atsitiktinai. Legendinis violončelininkas ir neeilinė asmenybė gimė būtent kovo 27 dieną 1927-aisiais Baku mieste Azerbaidžane. Su Lietuva ir jos muzikinio, kultūrinio pasaulio atstovais maestro daugybę metų siejo itin šiltas ryšys – M.Rostropovičius Lietuvoje turėjo draugų, mielai atvykdavo koncertuoti, o 2003-iaisiais įkūrė labdaros ir paramos fondą „Pagalba Lietuvos vaikams“. Fondas sėkmingai veikia iki šiol ir skiria paramą muzikai, mokslams ir sportui gabių vaikų ugdymui, remia pedagogus. Viena fondo veiklos sričių – parama Vaikų ligoninėje, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filiale, gydomiems vaikams.

„Šis koncertas išskirtinis ir jautrus dėl pačių vaikų įsitraukimo. Grodami koncerte gabumais likimo apdovanoti vaikai ištiesia pagalbos ranką likimo nuskriaustiems, sergantiems vaikams, – sakė fondo valdybos pirmininkė Rasa Kubilienė. – Vaikai padeda vieni kitiems ir aš labai džiaugiuosi, kad šie geri darbai yra daromi labai daug prie Lietuvos vaikų gerovės prisidėjusio M.Rostropovičiaus vardu, jo gimimo metinėms atminti. Šiemet maestro būtų sukakę 88-eri.“ 

Vaikai gros dėl vaikų

Šv.Kotrynos bažnyčios scenoje pasirodys šeši fondo globotiniai, lydimi visuomet jaunatviško Šv.Kristoforo kamerinio orkestro. Agnė Gečaitė ir Ugnė Liepa Žuklytė džiugins smuiko melodijomis, Elžbieta Dvarionaitė ir Ignas Maknickas pakerės fortepijono garsais, Eglė Bartkevičiūtė demonstruos akordeono galimybes, o Rapolas Bartulis muzikinius komplimentus žarstys klarnetu. Jaunieji muzikai drauge su Šv.Kristoforo kameriniu orkestru atliks Wolfgango Amadeaus Mozarto, Henryko Wieniawskio, Richardo Wagnerio, Richardo Galliano ir kitų autorių kompozicijas.

Paaukotos lėšos padės gerinti medicinos paslaugas

Vaikų ligoninės paramos fondo direktorė Olga Zimanaitė pabrėžė, jog sergantys vaikai – ne tik valstybės, bet ir mūsų visų rūpestis: „Jei žinosime, kad susirgusius vaikus gydys bei slaugys aukščiausios kvalifikacijos specialistai, kad prireikus jie gaus visą reikiamą pagalbą Lietuvoje, kad net susirgę itin komplikuota, reta liga bus laiku pastebėti, išgydyti, jausimės gerokai saugiau ir ramiau. Juk nuo sunkios, retos ligos nėra apsaugotas joks vaikas ir kuo ligoninė bus geriau pasirengusi padėti, tuo efektyvesnis bus gydymas, o jo eiga – lengvesnė.“   Vaikų ligoninės paramos fondas padeda ligoninei gerinti teikiamą medicinos pagalbą, prisideda prie ligoninės aprūpinimo šiuolaikinėmis slaugą palengvinančiomis priemonėmis bei nauja, tausojančioms operacijoms atlikti skirta medicinos aparatūra. Taip pat fondas skatina gydytojų ir slaugytojų kvalifikacijos kėlimą, padeda įgyti žinių užsienio klinikose tam, kad sunkios vaikų ligos būtų diagnozuotos bei gydomos kuo efektyviau. Per metus Vaikų ligoninės stacionare gydoma apie 30 tūkst. pacientų, suteikiama per 235 tūkst. ambulatorinių paslaugų. Ligoninėje gydomi pacientai iš visos Lietuvos.

„Kadaise M.Rostropovičius yra ištaręs žodžius, kurie tapo jo vardu veikiančio fondo kredo. Jie skamba taip: „Galbūt po vieną galime nuveikti ne tiek daug, tačiau suvienytos mūsų pastangos gali pakeisti pasaulį. Darbo užteks visiems, ir veikti privalome nedelsiant!“ – sakė R. Kubilienė. – Tikiuosi, kad Lietuvoje nuolat daugėja šiam kredo prijaučiančių ir juo gyvenančių, jo įkvėptų veikti žmonių.“ 

Labdaros koncertas „Dedikacija Maestro“. Kovo 27 d. 19 val. Šv.Kotrynos bažnyčia, Vilnius (Vilniaus g. 30).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.