Režisierius Rimas Tuminas: „Pjesė „Minetis“ – apie mus visus“

Vilniaus mažasis teatras savaitgalį kviečia į premjerą – Rimo Tumino režisuotą spektaklį „Minetis“ pagal austrų rašytojo Thomo Bernhardo pjesę. R.Tuminas dirba su savo nuolatiniais kūrybiniais partneriais – kompozitoriumi Faustu Latėnu ir scenografu Adomu Jacovskiu.

Scena iš spektaklio „Minetis“ repeticijos.<br>D.Matvejevo nuotr.
Scena iš spektaklio „Minetis“ repeticijos.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2015, 3:01 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 7:27 AM

Ši itin kinematografiška Th.Bernhardo pjesė sulaukė savo aktoriaus ir savo laiko, o jos scenarijus parašytas kiekvieno žmogaus biografijoje. „Kiekvieno mūsų gyvenime – kaip griaučiai – slypi nesėkmės, finalo scenarijus. Bet tas finalas kartu yra nepaprastai gražus“, – sakė garsi teatrologė Audronė Girdzijauskaitė.

Tai jautri pjesė apie 30 metų scenoje nestovėjusį ir paskutinį kartą karalių Lyrą svajojantį suvaidinti seną aktorių (vaidina Vladas Bagdonas/ Arvydas Dapšys), kuris dalijasi mintimis apie menininko egzistenciją, vaidybos meną, tobulumo siekimą, santykį su publika, gyvenimo paradoksalumą. 

Pjesės autoriaus Th.Bernhardo (1931–1989) kūryboje susipina ironija, komizmas, sarkazmas, groteskas, paradoksalumas – visa tai, ką jis patyrė. Autorius savo kūriniuose išsako esminius dalykus ir pateikia klausimus, kurie rūpi kiekvienam: mirties baimė, vienatvė, neviltis, prasmės paieškos.

„Bernhardui būdinga tema – nuolatinis nepasitenkinimas. Nepasitenkinimas tuo, ką daro jis pats, ir tuo, kas vyksta aplinkui. Aš taip pat esu kupinas nepasitenkinimo ir nevilties. Nevilties, kurią turiu nugalėti per žaidybos meną ir vėl pakilti į tikėjimą. Kad ir kur būčiau – Lietuvoje ar Anglijoje – visuomet pradedu teatrą nuo nevilties ir einu į viltį. Tai – vienintelis kelias“, – sakė režisierius R.Tuminas.

 Spektaklis „Minetis“. Kovo 27, 28, balandžio 9, 10 dienomis. Vilniaus mažasis teatras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.