Antano Sutkaus fotografijų epas iš fragmentų – Vokietijoje

Kovo 27-tą dieną Vokietijos fotografijos galerijoje „Galerie STP“ Greifsvalde atidaroma Lietuvos fotografijos meistro Antano Sutkaus kūrinių paroda. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Antanas Sutkus – vienas žymiausių regiono fotografų, pirmosios lietuvių menininkų kartos lyderis, 7-tąjį XX amžiaus dešimtmetį kartu su kolegomis padėjęs lietuvių fotografijos mokyklos pagrindus.

Fotomenininkas Antanas Sutkus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Fotomenininkas Antanas Sutkus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 26, 2015, 2:15 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 5:37 AM

Menininkas, kurio užfiksuoti kasdienybės vaizdai lyginami su legendinių meistrų – prancūzo H. Cartier-Bressono ir vengro A. Kerteszo – darbais, Greifsvalde eksponuos savo daugiau nei penkis dešimtmečius kuriamą nesibaigiantį fotografijų ciklą apie Lietuvos žmones „People‘s Diary“. Kaip rašė fotografijos istorikė Margarita Matulytė, Antanas Sutkus „pagrįstai priskiriamas prie didžiųjų pasaulio fotografijos meistrų ir teisėtai vadinamas lietuvių fotografijos Homeru – vientisa autoriaus viso gyvenimo kūryba ir yra epas, sudėtas iš kasdienybės fragmentų.“

„People‘s Diary“ cikle ištirpsta ribos tarp informacinės ir meninės fotografijos, nes jų autorių domina ne grynoji dokumentika, bet žmogaus gelmė su jo džiaugsmais, vienatve, kančia ir atjauta. Jo mėgstami personažai – vaikai ir jaunuoliai, „vidutiniai“ žmonės. Šio darbų ciklo tikslas buvo ir yra įamžinti nepasikartojančias akimirkas, kurias menininkas atranda žmonėse ir juos supančioje erdvėje. Tuomet kūriniai tampa tarsi fotografiniu istorijos reportažu, o daugelis nuotraukų per tą laiką tapo ikonomis.

Antanas Sutkus, kuris dalyvaus parodos atidaryme Greifsvalde, kalbėdamas apie savo fotografiją teigė: „Žmonės yra tokie, kokie yra, bet jei juos fotografuoju – jie yra „mano žmonės“, tokie, kokius aš juos matau. Savo kamera visuomet bandžiau perprasti mane supantį pasaulį“.

Antanas Sutukus gimė 1939 m. Kluoniškiuose, Vilniuje studijavo žurnalistiką, dirbo laikraštyje „Literatūra ir menas“ ir 1969 m. tapo Lietuvos fotografų sąjungos, kuriai ilgą laiką ir vadovavo, steigėju. Jo kūrybinėje biografijoje – šimtai parodų įvairiausiose erdvėse: galerijose, festivaliuose, meno mugėse, fabrikuose, mokyklose, ministerijose.

Vokietijoje fotografijos gerbėjai Antano Sutkaus fotografija jau galėjo gėrėtis Miunchene, Kelne, Berlyne, Rostoke ir kituose miestuose. Šioje šalyje jo kūryba itin vertinama ir gerai žinoma, tad Antano Sutkaus kūrybos pristatymas Greifsvalde taps dar viena galimybe įvertinti irišskirtinę fotografijos meistro kūrybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.