Galvosūkis muziejams: kiek įvertinti M.K.Čiurlionį?

Finansų ministerija nori suskaičiuoti, kokius turtus saugo Lietuvos muziejai. Iki 2020 metų muziejai privalo įvertinti turimų eksponatų kainas. Muziejininkai sako, kad sunkiausia nustatyti neįkainojamų, kaip Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, paveikslų kainą.

M.K.Čiurlionis. „Ramybė“. 1904-1905 m.
M.K.Čiurlionis. „Ramybė“. 1904-1905 m.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 26, 2015, 3:45 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 5:23 AM

Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus Kaune turi apie pusę milijono eksponatų. Tai mecenato Mykolo Žilinsko dovanota kolekcija, numizmatikos rinkinys, senoji Egipto dailė ir, žinoma, M.K.Čiurlionio darbų kolekcija.

Muziejaus darbuotojai sako, kad sunkiausia įvertinti darbus, kurie neparduodami aukcionuose, pavyzdžiui, M.K.Čiurlionio kūrybą. Dailininko kūrinių rinkinį muziejus įvertino 38 mln. eurų – vieną darbą vidutiniškai 100 tūkst. eurų. Bet ar tai tiesa?

„Tarėmės su draudikais, kolegomis užsienyje, bet tai tik apytikslė kaina“, – sakė muziejaus vyriausioji fondų saugotoja Nijolė Adomavičienė.

Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje du ekspertai jau penkerius metus bando nustatyti turimų eksponatų vertę, tačiau iki šiol sugebėjo įvertinti tik dešimtadalį eksponatų.

„70 metų užtruks“, – sakė N.Adomavičienė.

Kultūros ministerija neseniai patvirtino vertinimo metodiką, kuri, pasak muziejininkų, palengvino darbą, tačiau ir toliau kainos nustatymas lieka labai subjektyvus – tą patį daiktą skirtingi muziejai gali įvertinti labai skirtingai.

Seimo nario Valentino Stundžio nuomone, jeigu Finansų ministerija, nurodžiusi skaičiuoti kainas, nori formaliai užpildytų lentelių, tai dabartinės tvarkos užtenka. Tačiau norint sužinoti tikrąją kultūros lobyno vertę, reikia pasitelkti nepriklausomų ekspertų, ne tik muziejaus darbuotojus.

„Mano supratimu, tas procesas turėtų būti valstybės finansuojamas. Jeigu jau norime įsivertinti ir žinoti tikrą padėtį, tai raskime ir išteklių, kad tas darbas būtų atliktas profesionaliai“, – sakė V.Stundys.

Muziejininkai teigia, kad terminas iki 2020 metų yra nerealus. Be to, net skyrus papildomų lėšų muziejams, išlieka profesionalių vertintojų-ekspertų problema. Lietuvoje tokių nėra. Esą be ekspertų objektyviai nustatyti vertės neįmanoma. O rinkos vertė, kuria dažnai tenka kliautis, nėra pastovi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.