Lietuva ir Austrija bendradarbiaus kultūros ir meno srityse

Kultūros viceministras Romas

W.A.Mozarto paminklas Zalcburge.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
W.A.Mozarto paminklas Zalcburge.<br>„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 28, 2015, 9:10 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 2:38 AM

Susitarimo memorandumas apima bendradarbiavimą įvairiose meno, kultūros paveldo skaitmeninimo ir bibliotekų, muziejų rinkodaros, vadybos bei privačių lėšų pritraukimo srityse, dalyvavimą menininkų rezidencijų programose, galimybę dalyvauti kultūros ir kultūros paveldo ekspertų mainuose.

Pokalbio metu buvo pažymėta, kad 2009 metais, kai Vilnius ir Lincas tapo Europos kultūros sostinėmis, Lietuvos ir Austrijos kultūros mainai buvo ypač aktyvūs. Tuo metu buvo inicijuoti reikšmingi kelių metų trukmės bendri muziejų projektai, Lince ir Vilniuje įvyko per 10 bendrų programų įvairiose meno srityse.

Kaip reikšmingas reiškinys buvo paminėtas Lietuvos ir Zalcburgo žemės bendradarbiavimas. R. Jarockis pažymėjo, kad jis yra unikalus ir Lietuvos mastu – Lietuvos kultūros mainai su Zalcburgo federaline žeme vyksta nuo 1970 metų. 2010-aisiais, švenčiant partnerystės 40-metį, Zalcburge buvo surengtos Lietuvos kultūros dienos.

Pokalbyje R. Jarockis ir J. Ostermajeris apsikeitė nuomonėmis ir dėl klausimų, įtrauktų į europinių svarstymų darbotvarkę.

Vienoje kultūros viceministras taip pat susitiko su Vienos kultūros institucijų vadovais – Šiuolaikinio meno muziejaus (MUMOK) direktore Karina Kraus bei Vienos meno centro direktoriumi Nikolausu Schaffhausenu. Šiuo metu pastarajame centre eksponuojamoje parodoje „The Future of Memory" tarp kitų pristatomi ir lietuvių menininkų Augusto Serapino ir Deimanto Narkevičiaus darbai.

Kultūros viceministras lankėsi ir Zalcburge, kur susitiko su miesto federalinės žemės kultūros ministru dr. Heinrichu Schellhornu. Abi šalys susitikime pasidžiaugė, kad šis ilgametis abipusis ryšys yra sėkmingas šalis praturtinančio bendradarbiavimo pavyzdys, į kurį aktyviai įsitraukia ir Zalcburge gyvenantys lietuvių muzikai – „Mozarteum“ profesorė, Zalcburgo festivalio jaunimo programų vadovė Gaiva Bandzinaitė, Zalcburgo federalinės žemės teatro vyr. dirigentė Mirga Gražinytė, Zalcburgo kamerinio choro vyr. dirigentas ir „Hellbrunn“ chorinio dainavimo festivalio iniciatorius ir vadovas Arūnas Pečiulis. Pokalbio metu abi pusės sutarė, kad ir šiemet, minint bendradarbiavimo 45-metį, bus prasminga surengti bendrų Lietuvos ir Zalcburgo žemės kultūros projektų ciklą.

Susitikime su Zalcburgo muziejaus direktoriumi profesoriumi Martinu Hochleiternu buvo aptartos šio svarbiausio regiono meno ir kultūros istorijos muziejaus bendradarbiavimo su Lietuvos muziejais galimybės. Viceministras vizito metu taip pat lankėsi viename Zalcburgo muziejaus filialų – „Hallein“ keltų muziejuje, garsėjančiame savo edukacinėmis programomis ir bendruomenės įtraukimu į kultūros veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.