Rusų teatro direktorius atleistas dėl „šventvagiško“ spektaklio

Kultūros ministras Vladimiras Medinskis sekmadienį atleido

„Reuters“ nuotr.
„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 30, 2015, 5:23 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 11:14 PM

Teatro vadovo Boriso Mezdričiaus pašalinimas vainikavo skandalą, kilusį dėl „šventvagiško“, anot Bažnyčios, Jėzaus Kristaus ir kryžiaus pavaizdavimo scenoje bei spektaklio plakatuose.

Dėl pastatymo prokurorai pradėjo tyrimą, taip pat atliekamas teatro finansų auditas, o tikintieji surengė kelis didelius protestus.

Bažnyčios viešųjų ryšių vadovas Vsevolodas Čaplinas pasmerkė spektaklį kaip „krikščionių gerbiamo simbolio išniekinimą“.

1845 metais sukurtoje R.Wagnerio operoje vaizduojamas žmogus, draskomas prieštaringų troškimų – džiaugtis gyvenimu su meilės deive Venera jos grotoje ir siekti išganymo Bažnyčioje.

Novosibirsko teatras šią istoriją perkėlė į mūsų dienas: spektaklyje Tanhoizeris vaizduojamas kaip režisierius, kuriantis filmą apie Jėzų, patekusį į Veneros erotinį grotą.

V.Medinskis peikė teatro vadovus, sakydamas, kad „veiksmai valstybės sąskaita neturėtų kelti visuomenės susipriešinimo“ ir kurstyti „masinių protestų, kalbų, teismo bylų bei mitingų“. Kremliaus poziciją uoliai palaikantis televizijos laidų vedėjas Dmitrijus Kiseliovas pareiškė, kad Kultūros ministerija „davė pinigų Wagneriui, o gavo Kristų viešnamyje“.

Šis skandalas buvo lyginamas su 2012 metais vienoje Maskvos katedroje surengtu merginų pankroko grupės „Pussy Riot“ protestu.

Tačiau Rusijos liberalioji žiniasklaida griežtai kritikavo sprendimą atleisti teatro vadovą.

Anot verslo dienraščio „Vedomosti“, šis sprendimas – „pirmas atvirai represinių veiksmų atvejis“, pademonstruotas V.Medinskio, kurio ministerija finansuoja daugelį Rusijos meno projektų.

Skandalas įsiplieskė vasarį, kai Novosibirsko metropolitas kreipėsi į prokuratūrą, protestuodamas prieš „Tanhoizerio“ inscenizaciją, nors pats asmeniškai jos nematė.

Civilinis teismas nesutiko nagrinėti bylos, bet nuo tada Kultūros ministerija ir Bažnyčia didino spaudimą teatrui.

Sekmadienį valstybinė televizija pranešė, kad apie tūkstantis žmonių Novosibirske dalyvavo proteste dėl operos su šūkiu „Apginkime, kas šventa, ir išgelbėkim Rusiją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.