Stačiatikių aktyvistai teatro vadovui O.Tabakovui pakišo kiaulę

Dmitrijaus Enteo stačiatikių judėjimo „Dievo valia“ („Božja volia“) aktyvistai surengė akciją prie A.Čechovo Maskvos dailės teatro (MCHT). Keli aktyvistai, veidus pridengę teatrinėmis kaukėmis, išsirikiavo į „garbės sargybą“, o viena akcijos dalyvė prie teatro durų padėjo kiaulės galvą. Šitaip judėjimas išreiškė protestą prieš „šventvagišką“ režisieriaus Konstantino Bogomolovo spektaklį „Idealus vyras“ pagal Oscaro Wilde‘o pjesę. (Režisierius K.Bogomolovas dirbo ir Lietuvoje – Vilniaus mažajame teatre 2013 metais pastatė spektaklį „Mano tėvas – Agamemnonas“.)

Stačiatikių aktyvistai atsiuntė MCHT teatro meno vadovui O.Tabakovui kiaulės galvą.
Stačiatikių aktyvistai atsiuntė MCHT teatro meno vadovui O.Tabakovui kiaulės galvą.
Ši scena iš spektaklio „Idealus vyras“ ypač papiktino stačiatikių aktyvistus.
Ši scena iš spektaklio „Idealus vyras“ ypač papiktino stačiatikių aktyvistus.
D.Enteo – mūsų dienų religinis fanatikas.
D.Enteo – mūsų dienų religinis fanatikas.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Apr 2, 2015, 4:38 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 10:47 AM

Judėjimo lyderis D.Enteo savo paskyroje socialiniame tinkle paaiškino, kad stačiatikių aktyvistai kovą su spektakliu „Idealus vyras“ pradėjo dar prieš metus. Tuomet jie įsiveržė į sceną per patį spektaklį ir ėmė aiškinti žiūrovams, kad „reikia užkirsti kelią šventvagystei. MCHT scenoje – sodomija, šventenybių išniekinimas, nuoga boba vaizduoja nukryžiavimą ir jai meldžiamasi. Mes padarysime tam galą!“ Be to, jie padavė daugiau kaip 20 pareiškimų teisėsaugos organams.  Tačiau Maskvos Tverės rajono tardymo skyrius atsiuntė laišką, informuojantį, kad ekspertai spektaklyje nerado jokių tikinčiųjų jausmų įžeidimų.

Laiškas D.Enteo nepatenkino. „Atsakydami į jį, taip pat dėl to, kad Olegas Tabakovas parėmė Novosibirske pastatytą šventvagišką operą „Tanhoizeris“, „Dievo valios“ aktyvistai balandžio 1-ąją surengė protesto akciją prie MCHT“, – pranešė D.Enteo.

Ant kiaulės galvos, kurią padėjo prie teatro durų, buvo užrašyta „Tabakovui“. Po to vienas žmogus, vilkintis mirties kostiumą, pradėjo plėšti nuo išsirikiavusių prie teatro asmenų kaukes ir svaidyti jas į MCHT sieną. Akcijos pabaigoje visi dalyviai ėmė skanduoti: „Rusija be šventvagysčių!“

D.Enteo pabrėžė, kad visi, „kurie susiję su šventvagyste MCHT scenoje, pakišo kiaulę rusų liaudžiai, pasityčiojo iš mūsų šventenybių ir niekaip kitaip, kaip tik kiaulyste, to negalima pavadinti“.

Pjesę apie šantažą ir politinę korupciją „Idealus vyras“ O.Wilde‘as parašė 1895 metais. Tačiau režisierius O.Bogomolovas savo spektaklyje mažai ką paliko iš O.Wilde‘o. Veiksmas perkeltas į šiuolaikinę Rusiją. Spektaklyje pasakojama apie jauną Rusijos gumos dirbinių ministrą Robertą Ternovą ir jo žmoną Gertrūdą, valdančią „guminio šlamšto“ gamybos įmones ir vyro dėka gaunančią visus valstybinius užsakymus. O Misis Čivli parodo ministrui į mobiliojo telefono ekraną įrašytą vaizdelį, bylojantį apie jo seną meilės romaną su populiariu dainininku Lordu. Ateitį mato kaip aiškiaregys

Kad būtų aiškiau, kaip atrodo O.Bogomolovo variacijos O.Wilde‘o tema, pateikiame ištrauką iš kultūros portalo colta.ru 2013 metais rašytos recenzijos „Atmetęs kompromisus ir gudravimus, režisierius K.Bogomolovas sukūrė aštrią šiuolaikinės Rusijos socialinę satyrą“.

„Vienoje karalystėje, vienoje valstybėje, vardu Rusija (tačiau tai, žinoma, grynai sąlyginis pavadinimas), gyveno caras. Vadino jį Dorianu Grėjumi. Caras turėjo gumos dirbinių ministrą, vardu Robertas Ternovas, krištolinio tyrumo žmogų ir tikrą ariją. Kaip tik dėl to tyrumo jis neturėjo ne skatiko, todėl A.Puškino vaizduojamojo meno muziejų įsigijo už verslininkės žmonos pinigus. Ji, vardu Gertrūda, dėl atsitiktinio sutapimo kaip tik turėjo įmonę, gaminančią „guminį šlamštą“, ir kažkodėl laimėdavo visus valstybinius užsakymus.

Už žmonos nugaros Robertas Ternovas intymiai bendravo su ryškiausia Rusijos estrados žvaigžde (sąlyginumas, visiškas sąlyginumas!), buvusiu samdomu žudiku Lordu. Jiedu ir susitiko, kai Lordas atėjo nužudyti Ternovo, bet – žaibas, blykstelėjimas, saulės smūgis, tvirti vyriški apsikabinimai – meilė užklups staiga, kai jos visiškai nelauki.

O caras Dorianas, pasirašęs krauju, sudarė sutartį su tėvu Artemijumi (vėlgi sąlyginumas ir jokios šventvagystės: personažas mažai ką turi bendra su krikščionybe, jam patinka sovietinės dainos, jis neša į Mefistofelį, segi brangius laikrodžius, o vietoj sutanos vilki simpatišką juodą drabužį). Tegul sensta mano rinkimų plakatas, pareiškė caras valdovas, o aš visada liksiu su savo tauta: jaunas ir šaunus herojus, niekuo nesusitepęs. Bandė protestuoti plakato dailininkas, vardu Paskutinis rusų inteligentas (čia sąlyginumo temperatūra pasiekia virimą, o scenoje pasirodo androginiškas stileiva, panašus į kompozitorių Karavaičiuką), bet jį suėdė. Amen.

Nieko nenorime įžeisti, bet tokio karšto spektaklio MCHT scena seniai nematė: ar daug prisiminsite pastarojo meto spektaklių, apie kurį būtų kalbėjusi visa Maskva, kurio citatos akimirksniu būtų virtusios lakiais posakiais? Atmetęs kompromisus ir gudravimus, režisierius K.Bogomolovas sukūrė aštrią šiuolaikinės Rusijos socialinę satyrą.

K.Bogomolovas turi pritrenkiamą politinę nuojautą. „Lyro. Komedijos“ , spektaklio apie nenuskandinamą sovietizmą, premjera įvyko tą dieną, kai buvo paskelbta apie būsimą trečiąją Vladimiro Putino prezidentavimo kadenciją. „Idealus vyras. Komedija“ (O.Wilde‘o kūrinių motyvais) užgriebia homoseksualumo, įvaikinimo ir „nevulgarios“ pasaulietinės valstybės (kaip žinoma, „nevulgaru“ būna tik tuomet, kai Kremliuje posėdžiauja popai) temas. Režisierius K.Bogomolovas tarsi aiškiaregys pusmečiu į priekį nuspėja Valstybės dūmos darbotvarkę – kodėl gi neprijungus jos prie O.Wilde‘o, kadaise šokiravusio britų visuomenę, silogizmų?“

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą