„PIN dienos“ kultūros maratonas įtrauks didelį ir mažą

Pasaulinė intelektinės nuosavybės diena („PIN diena“) bus minima net keturias dienas – nuo balandžio 23 iki 26-osios – truksiančiu kultūros maratonu sostinės klube „Kablys“.

„PIN dienos“ renginių maratono metu bus pagerbtas T. Dobrovolskio atminimas.<br>D.Umbraso nuotr.
„PIN dienos“ renginių maratono metu bus pagerbtas T. Dobrovolskio atminimas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 6, 2015, 7:04 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 11:02 AM

Renginys prasidės akcija-performansu menininkui Tomui Dobrovolskiui atminti. Užpuolikų auka prieš tris mėnesius tapęs T. Dobrovolskis pernai buvo aktyvus Pirmojo kultūros maratono dalyvis. Kūrėjas gyveno šalia „Kablio“, o jo tragiškos žūties vieta – vos už pusės kilometro. Šiemet kultūros maratono dalyviai planuoja simboliškai pažymėti atstumą tarp šių dviejų vietų. Performanso rengėja – Lina Fisheye, pernai renginyje dalyvavusi drauge su žuvusiu menininku.

Į maratoną įsitrauks Vilniaus dailės akademijos, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) studentai, kitų menų mokyklų auklėtiniai, nepriklausomi kūrėjai ir muzikantai. Prie Vilniaus ir Kauno menininkų šiemet prisijungs Klaipėdos, Šiaulių, Druskininkų kūrėjai. Pirmą kartą renginyje savo kūrybą pristatys ir neįgaliųjų meno bei saviraiškos studijos iš įvairų Lietuvos miestų.

Šiuolaikinio meno gerbėjai per keturias dienas 3000 kv. metrų ploto „Kablyje“ išvys net 67 teatro, kino, muzikos, mados, šokio, dailės, fotografijos, instaliacijų projektus.

Renginyje „PIN diena: kultūros maratonas Kablys“ šiemet pirmą kartą bus galima išvysti šokio spektaklių ir išgirsti džiazo koncertų. Publika išvys netgi baroko operą „Xerxes“, parengtą LMTA studentų ir dirigento Martyno Staškaus.

Nepriklausomo kino gerbėjų laukia dviejų valandų programa ir diskusija, alternatyvios mados entuziastų – kiekvieną dieną vyksiantys pasirodymai. Visas keturias dienas veiks nuolatinė dailės, fotografijos ir instaliacijų paroda.

Paskutinė maratono diena – balandžio 26-oji – bus skirta visai šeimai. Kol suaugusieji apžiūrinės parodas ir instaliacijas, jų atžalos galės apsilankyti miuzikle „Išeik į kiemą“ Vytauto V. Landsbergio pasakos „Kaip pelytė Zita pasaulį išgelbėjo“ motyvais ir spektaklio „Kelionė į Tandadriką“ pagal V.Žilinskaitės to paties pavadinimo apysaką premjeroje. O tėvų laukia pasakos suaugusiems „Panama“ premjera.

„PIN diena: kultūros maratonas Kablys“ baigsis performansu „Maratonas“. „Surengsime menininkų maratoną, dėl kurio nereikės uždaryti gatvių , nereikės net iš „Kablio“ pajudėti. Tačiau 42 kilometrai bus nubėgti“, – tikino performanso kūrėjai.

Viso kultūros maratono metu lankytojai galės balsuoti už labiausiai patikusį dalyvį ir jo darbą. Tam tereiks prisijungti prie www.pindiena.lt . Publikos balsai drauge su ekspertų komisija lems, kas pasidalins tris „PIN dienos“ organizatoriaus – Lietuvos gretutinių teisių asociacijos AGATA – įsteigtus prizus.

Pirmoji premija – 800 EUR, antroji – 400 EUR, trečioji – 200 EUR.

Intelektinės nuosavybės diena – balandžio 26-oji – pasaulyje minima jau penkiolika metų. Ši diena skirta priminti, kad nuosavybė būna ne tik materiali. Intelektinis turtas – lygiai tokia pat nuosavybė, ir jos vertę privalo suvokti visi, tiek kūrėjai, tiek vartotojai. „Norime, kad žmonės įsisąmonintų: ne tik namas ar dviratis, tačiau ir daina ar spektaklis yra kažkieno nuosavybė. Niekas nemano, kad vogti dviratį yra gerai. Siekiame, kad ir apie intelektinę nuosavybę taip manytų“, – aiškino „PIN dienos: kultūros maratono kablys“ rengėja, asociacijos AGATA direktorė Agnė Masalskytė.

Įėjimas į renginį – nemokamas. Jį organizuoja asociacija AGATA ir kultūros baras „Kablys“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.