Dar vienas skandalas Rusijoje – šįkart dėl stačiatikio ežiuko

Nespėjo Rusijos teatro pasaulis suvirškinti skandalo Novosibirsko operos teatre, kai dėl stačiatikių aktyvistams neįtikusio Richardo Wagnerio operos „Tanhoizeris“ pastatymo buvo atleistas direktorius Borisas Mezdričius „už piliečių nuomonės negerbimą ir steigėjo rekomendacijų nevykdymą“, o Sibire jau diskutuojama dėl naujo draudimo: srities kultūros ministerijos reikalavimu, iš spektaklio „Dainos apie tėvynę“ išmesta „Istorija apie stačiatikį ežiuką“, pasakojanti apie tai, kaip liūdnai gali baigtis bandymai priversti ką nors šokti pagal savo dūdelę.

Novosibirsko teatras „Globus“ buvo priverstas iš spektalio „Dainos apie tėvynę“ išmesti „Istoriją apie stačiatikį ežiuką“.
Novosibirsko teatras „Globus“ buvo priverstas iš spektalio „Dainos apie tėvynę“ išmesti „Istoriją apie stačiatikį ežiuką“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 10, 2015, 1:55 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 3:29 AM

Užkliuvo nepavykusio krikšto scena

„Dainos apie tėvynę“ – tai Novosibirsko teatro „Globus" trilogija apie Rusijos visuomenės problemas. Viena spektaklio dalis – Majos Kučerskajos apsakymo „Istorija apie stačiatikį ežiuką" teatrinė variacija, kurią pastatė režisierius Dmitrijus Jegorovas.

Kai kurių žiūrovų pasipiktinimą sukėlė scena, kurioje ežiukas įkalbinėja voveraitę apsikrikštyti. Iki to laiko M.Kučerskajos alegorinio apsakymo personažas jau buvo spėjęs pakrikštyti „visus miško žvėrelius, vabaliukus, voriukus ir išmokyti juos vienos paprastos maldelės. „Kad ir kas atsitiktų, kad ir kas būtų, – aiškino ežiukas, – reikia tik kartoti: „Ačiū Dievui!“ Pagaliau ežiukas įkalbėjo voveraitę krikštytis, nuvedė ją prie upelio, panardino į vandenį ir, kol jis kalbėjo maldą, ši užspringo ir paskendo. „Nieko! – mostelėjo letena ežiukas. – Svarbiausia, kad ji mirė apsikrikštijusi. Ačiū Dievui!“

Noras – ugdyti toleranciją

„Galima sakyti, kad tai istorija apie neteisingą stačiatikybės sampratą“, – aiškino Tomsko jaunojo žiūrovo teatro, vieno spektaklio bendraautorio, direktoriaus pavaduotojas Pavelas Nikitinas.

Režisierius D.Jegorovas savo ruožtu teigė: „Šioje istorijoje man pasirodė svarbi viena tema: kodėl mes, rusai, tikintys žmonės, stengiamės ne susitarti, o priversti ką nors keisti įsitikinimus? Aš pats giliai tikintis ir nebūčiau kėsinęsis į šventus dalykus.“

Teatro vyriausiasis režisierius Aleksejus Kriklivas įžvelgė tokią šios istorijos prasmę: „Kalbant bendrais bruožais, šio pasakojimo idėja – tegul auga visos gėlės. Kiekvienas žmogus turi teisę gyventi, turėti savo nuomonę. Jeigu vienas bando įrodyti, kad jo nuomonė teisingesnė, tai ne visada tinkamas kelias. Reikia gebėti susitarti. Šiaip jau spektaklį kūrėme kaip meilės savo tėvynei prisipažinimą. Mes neketinome kuistis po nešvarius baltinius ir traukti juos į dienos šviesą: štai dabar papurtysime ir viskas bus puiku, mes būsime patenkinti ir beprotiškai garsūs. Ne! Spektaklyje trys skirtingos istorijos ir kai jos susideda į vieną visumą, išryškėja svarbi tema. Man šis spektaklis labai patinka ir jis nedalus: štai istorija apie ežiuką, štai apie sąžiningą milicininką, o štai – apie junkerius. Iš jų susiklosto tam tikras mūsų požiūrio į tėvynę vaizdas.“

Iš dainos žodžių neišmesi, bet teko

Tačiau kūrybinei komandai vis dėlto teko spektaklį dalyti. Mat jis sukėlė neigiamą reakciją dar vasario mėnesį, kai buvo tik repetuojamas. Tuomet, perskaitę siužeto aprašymą, pavojaus varpais ėmė skambinti tėvai ir nusiuntė skundą Rusijos Federacijos kultūros ministrui. Po spektaklio premjeros sujudo stačiatikių aktyvistai. Rusų stačiatikių bažnyčios Novosibirsko metropolija kreipėsi į Novosibirsko srities prokurorą prašydama ištirti, ar spektaklis nežeidžia tikinčiųjų jausmų.

Erzelis truko porą mėnesių, kol po „Tanhoizerio“ istorijos vietos valdininkai nutarė apsidrausti ir „rekomendavo" teatrui atsisakyti istorijos apie ežiuką. Nors sakoma, kad iš dainos žodžių neišmesi, šįkart teko... Dabar rodomas trečdaliu trumpesnis spektaklio variantas.

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.