Džiazo dieną meistrai pakvies improvizuoti vilniečius

Ketvirtadienį džiazas užvaldys ne tik tūkstančius šios muzikos gerbėjų visame pasaulyje, bet ir sostinės improvizacijų mėgėjus. Tarptautinę džiazo dieną jų lauks pasirodymai net keliose Vilniaus vietose.

A.Anusauskas solo programą fortepijonui pristatys salėje „Piano.lt“.
A.Anusauskas solo programą fortepijonui pristatys salėje „Piano.lt“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-25 11:10, atnaujinta 2018-01-05 22:41

„Džiazo diena mums yra išskirtinė šventė – tai ne tik mūsų pripažintų meistrų pasirodymai, bet ir kvietimas visiems, neabejingiems muzikai, atsiverti improvizacijai ir suteikti kasdienybei daugiau kūrybos ir naujų galimybių“, – sakė Lietuvos džiazo federacijos (LDF) prezidentė Solveiga Rusytė.

Jos teigimu, būtent todėl LDF renginiai balandžio 30 dieną bus nemokami.

Šventę pradės kariuomenė

Pirmieji akordai nuskambės vidurdienį V.Kudirkos aikštėje. Čia 12 val. Lietuvos kariuomenės orkestras pristatys koncertą „Swing-Sing-Swing!“.

Net pusšimtį atlikėjų šiam pasirodymui subursiantis kolektyvas žada gerą nuotaiką – publika niekuomet nelieka abejinga džiazo klasikai, ypač svingui. Skambės šio žanro klasikų – kompozitorių Glenno Millerio, Beny Goodmano, Irwingo Berlino ir kitų kūriniai.

Tuo pat metu Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato kiemelyje muzikuos vokalistė Giedrė Kilčiauskienė ir pianistas Andrejus Polevikovas, o 15 val. į Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (Gedimino pr. 42) J.Karoso salę pakvies šios akademijos studentų ir dėstytojų koncertas. Įėjimas į abu šiuos koncertus nemokamas.

Atskleis džiazo įvairovę

Vakaro programa prasidės 19 val. salėje „Piano.lt“.

Čia solo programas fortepijonui pristatys gerai žinomi pianistai Artūras Anusauskas, Egidijus Buožis, Olegas Molokojedovas, Vytis Smolskas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai Richardas Banys ir Edgaras Sabilo.

Menų fabrike „Loftas“ 20 val. prasidėsiantis koncertas atskleis džiazo muzikos įvairovę: pasirodymą pradės Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendas, pratęs Klaipėdos džiazo orkestro combo grupė, prisijungs „D’pendent Ensemble“ ir vainikuos eksperimentinio džiazo grupė „Sheep Got Waxed“.

20 val. į programą įsilies ir klubas-baras „Paviljonas“ Pylimo gatvėje.

Jame lauks ne tiktai pasaulio džiazo žvaigždžių – tokių pasaulio mastu pripažintų atlikėjų kaip Dee Dee Bridgewaterio, Herbie Hancocko, Alo Jarreau, Marcaus Millerio, Dianne Reeves ir daugelio kitų – koncerto transliacija iš Paryžiaus, bet ir Liudo Mockūno bei jo mokinių koncertas, kurį pratęs Virgilijus Jutas, Vytautas Pilibavičius ir Robertas Vilčinskas.

Vėliau bus džiazo improvizacijų sesija.

Pastarieji trys Lietuvos džiazo federacijos rengiami koncertai nemokami.

Muzikuos ir knygynas

Šį vakarą džiazui skirs ir Rūdninkų knygynas: čia skambės lietuviško „jazz noise“ legendos Juozo Milašiaus muzika.

Vietų skaičius ribotas, todėl būtina išankstinė registracija, įėjimas – su bilietais.

Be to, balandžio 30-ąją knygynas siūlys ir nuolaidas džiazo albumams.

Balandžio 30-ąją, ketvirtadienį, džiazas skambės ir Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Trakuose bei Kėdainiuose.

Skaičiuojama, kad džiazo dienai skirtuose koncertuose Lietuvoje dalyvaus per dvidešimt kolektyvų ir solistų – iš viso apie 120 atlikėjų. („Sostinė“)

UNESCO sumanymas

2011 m. lapkritį, siekdama pabrėžti šios muzikos vaidmenį vienijant žmones įvairiuose pasaulio kraštuose, taip pat pripažinti ją universalia kalba, paskutinę balandžio dieną Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO oficialiai skyrė džiazui.

Kasmet pasaulio džiazo atlikėjai ir mėgėjai kviečiami minėti šią dieną ir rengti pasirodymus, kitus su šia muzika susijusius renginius.

Pagrindinis šiai dienai skirtas koncertas vyksta viename pasaulio miestų, kur scenoje improvizuoja pasaulinio masto džiazo žvaigždės. Šiemet toks renginys vyks Paryžiuje, 2013 m. buvo surengtas Stambule (Turkija), 2014 m. – Osakoje (Japonija).

Lietuvos džiazo federacija vienija džiazo kūrėjus, atlikėjus, kritikus ir organizatorius.

Federacija rengia koncertus, atstovauja jos nariams Lietuvoje ir užsienyje, bendradarbiauja su tarptautinėmis organizacijomis, kuria terpę džiazo muzikai ir kultūrai propaguoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.