Kauno lėlių teatras vaikams kalbės apie karą

Spektaklio, kurio premjera šeštadienį numatyta Kauno valstybiniame lėlių teatre, kūrėjai vaikams suprantama kalba nori parodyti karo beprasmybę ir absurdą, jo kurstytojų tuštybę ir kvailumą.

Scena iš spektaklio „Ąžuolo vaikas“.
Scena iš spektaklio „Ąžuolo vaikas“.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-05-01 14:09, atnaujinta 2018-01-05 07:00

Pjesė „Ąžuolo vaikas“ sukurta pagal populiarų prieš pusę amžiaus parašytą Vytauto Petkevičiaus kūrinį „Gilės nuotykiai Ydų šalyje“. Iš gausių šios knygos herojų nuotykių dramaturgė Daiva Čepauskaitė drauge su režisieriumi – Gardino (Baltarusija) srities lėlių teatro meno vadovu Olegu Žiugžda – pasirinko vieną pagrindinių – karo įvykių liniją. Karas, vaikams pažįstamas tik iš tolimų istorinių įvykių atpasakojimų, vyksta čia pat ir dabar.

Vėjavaikiškas ir labai neatsakingas, nenorintis girdėti jokių išmintingų pamokymų pagrindinis spektaklio „Ąžuolo vaikas“ veikėjas Gilė, kaip ir dauguma vaikų, karą įsivaizduoja kaip smagų žaidimą. Tačiau tikrieji karo vaizdai visai neatrodo nei smagūs, nei linksmi. Karo įvykių metu, patirdamas netektis ir sunkumus, Gilė subręsta, įgauna išminties, išmoksta vertinti taikią namų padangę ir šalia esančius draugus.

„Derėtų pridurti, kad dramatiški įvykiai, kokie pastaraisiais metais vyksta Ukrainoje, paskatino į šio spektaklio kūrėjų grupę pakviesti dailininkę iš Kijevo Lesią Lučko. O viešėdamas Lietuvoje Ukrainos kultūros ministras minėjo, jog šalyje šiuo metu sustabdytos kultūros srities programos. Taigi šis bendradarbiavimas kuriant „Ąžuolo vaiką“ išreiškia ne tik simbolinį abiejų tautų solidarumą“, – pabrėžė Kauno lėlių teatro vadovas Sigitas Klibavičius.

Pasak jo, su režisieriumi iš Gardino O.Žiugžda bendradarbiaujama jau apie dvidešimt metų. Ir jo pastatytų spektaklių Kauno valstybiniame teatre skaičius senokai perkopė per dešimtį. O.Žiugžda yra gimęs, augęs Vilniuje ir kaip asmenybė formavosi čia pat, Lietuvoje.

„Šio kūrėjo, pelniusio daugybę apdovanojimų įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose bei konkursuose, režisūriniai sprendimai tiek jo, tiek mūsų teatruose yra labai saviti bei įdomūs. Neabejotina, jog solidi O.Žiugždos patirtis, taip pat  įdirbis kuriant bendrus projektus su Kauno valstybinio lėlių teatro trupe garantuos aukštą spektaklio „Ąžuolo vaikas“ meninę kokybę. Tikimės, jog spektaklis visų kūrėjų pastangomis patiks vaikams ir bus mėgiamas“, – premjeros išvakarėse Eltai sakė Kauno lėlių teatro vadovas S.Klibavičius.

Jo teigimu, daugiasluoksnis spektaklio prasmių laukas orientuotas į skirtingo amžiaus žiūrovų suvokimo galimybes: jaunesniosios auditorijos dalies – per jausmų bei emocijų prizmę, vyresniosios – per paralelių su realaus gyvenimo aktualijomis atradimus.

Istoriją apie Giliuką „sodino, laistė, prižiūrėjo ir puoselėjo“ (greta jau minėtų spektaklio kūrėjų) kompozitorė Giedrė Dabulskienė, vaizdo projekcijų autorius Danielius Žiugžda, šviesų režisierius Remigijus Januška, garso režisierius Algirdas Kubilinskas bei kiti teatro žmonės, kurie įprastai spektaklyje žiūrovams nepasirodo.

O pačioje scenoje Gilei, Žirniui, Pupelei, Miško Paukščiams, Varlei, Ąžuolui, Vorui, Pupelėms – kariams, Raitelių ir Pėstininkų Šabalbonams talkina aktoriai Mindaugas Ancevičius, Saulius Bagaliūnas, Mindaugas Černiauskams, Remigijus Endriukaitis, Darius Krapikas, Laima Strazdauskienė, Indrė Taločkaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.