Kompozitoriaus A. Martinaičio sukaktis – proga pažinti keistuolį

Kaip dažnai, girdėdami skambančią melodiją, susimąstote apie ją sukūrusį žmogų? Ar kyla minčių, kas slypi po taškeliais ir brūkšneliais, atlikėjų paverčiamais sielą virpinančiu muzikos audiniu? Kaip vyksta, kiek trunka kūrybos procesas? Paslapties šydą praskleis kompozitorius Algirdas Martinaitis, gegužės 7-ąją kviečiantis į autorinį vakarą Šv. Kotrynos bažnyčioje.

Kompozitorius A.Martinaitis.<br>D.Matvejevo nuotr.
Kompozitorius A.Martinaitis.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 5, 2015, 10:37 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 8:42 PM

A.Martinaitis komponuoja įvairiems instrumentams, orkestrams, chorams, rašo operas, muziką dramos spektakliams bei kino filmams. Jo kūryba nuolat atliekama festivaliuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Muzikos kritikai pabrėžia jo kūrybos teatrališkumą ir ironiją.

„Didelę įtaką man padarė teatras, poreikis susipažinti su įvairia muzika – nuo senojo Egipto iki dabartinių laikų įvairiausių triukšmo mikstūrų, kas sumodeliuojama elektronika. Teatras padėjo skirtingas melodijas mylėti viena meile: vienam spektakliui rašai varlių daineles, kitam – graikiškųjų tragedijų chorus, sumaišytus su įvairiomis elektroninėmis kombinacijomis. Paskui atsitinka taip, kad rašant kūrinį „sau“, kažkas „prisigretina“ ir iš teatro muzikos...“, – yra sakęs A. Martinaitis.

Kompozitorius vienas pirmųjų buvo įvertintas Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premija, vėliau – „Kristoforo“ statulėle už teatro muziką, „Auksiniu scenos kryžiumi“ – už spektaklius „Sirano de Beržerakas“, „Life Life“, „Eglutė pas Ivanovus“. Už nuopelnus Vilniaus kultūrai A.Martinaitis apdovanotas Vilniaus savivaldybės premija.

Gegužės 7-osios koncertu Šv.Kotrynos bažnyčioje bus minimas kompozitoriaus 65-asis gimtadienis. Solenizanto muziką grieš Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus), kartu su juo į sceną kils dainininkės Asta Krikščiūnaitė, Monta Martinsonė, smuikininkė Rūta Lipinaitytė ir pianistė Lina Šatkutė.

Programoje skambės „Artizarra“ orkestrui ir fortepijonui, „Palaimingoji vigilija“, „Serenada panelei Europai“, „Trijų m‘art komedijų sezonas“ ir „Tolimosios daina“. Vakarą ves muzikologas Viktoras Gerulaitis.

Kompozitoriaus A.Martinaičio autorinis vakaras Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje vyks gegužės 7 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.