Lietuvių kūrėjai Kiniją stebins posturbanistiniu garsovaizdžiu

Kompozitorius, elektroninės muzikos kūrėjas ir atlikėjas Vytautas V.Jurgutis netrukus taps vienu pirmųjų lietuvių autorių, kurio elektroninė muzika bus gyvai atliekama Azijos žemyne – autorius ten vyksta į koncertinę turnė. Gegužės 15 d. Kinijos didmiestyje Šendženyje nuskambės V.V.Jurgučio audiovizualinis kūrinys „Metroscan“, kurį 2010 m. įgyvendino „Vilniaus festivalių“ projekte „Garsovaizdis II“.

Projektas „Metroscan“ – tai audiovizualinė fantazija megapolio, jo informacinio tempo, įvykių daugiapoliškumo ir kitų posturbanistinių vektorių temomis.
Projektas „Metroscan“ – tai audiovizualinė fantazija megapolio, jo informacinio tempo, įvykių daugiapoliškumo ir kitų posturbanistinių vektorių temomis.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-13 13:26, atnaujinta 2018-01-03 23:58

Kartu su videomenininku Vaclovu Nevčesausku kompozitorius V.V.Jurgutis šį kūrinį gyvai atliks tarptautiniame festivalyje „Tomorrow“ Šendženyje – 15 milijonų gyventojų turinčiame viename sparčiausiai augančių ne tik Kinijos, bet ir viso pasaulio miestų. Festivalis „Tomorrow“ pagrindinį dėmesį telkia į kūrybingus, ateities meninę perspektyvą brėžiančius projektus. Šią savaitę vyksiantis festivalis, kuriame dalyvaus daugiau nei 20 muzikantų iš 10 šalių, o paskaitą skaitys garsiojo britų elektroninės muzikos žurnalo „The Wire“ vyriausiasis redaktorius Chrisas Bohnas, trumpam pavers Šendženį tikru avangardinio meno centru.

Gegužės 17 dieną „Metroscan“ bus gyvai atliekamas Honkonge rengiamame dviejų koncertų cikle „Subliminal Lounge #03: Sonicity“, kuris skirtas meniniam garsinės ir vizualinės miesto aplinkos permąstymui. Šiame renginyje pasirodys ryškiausi Kinijos ir Honkongo audiovizualinio meno kūrėjai, atlikėjai bei grupės, o vieninteliam „užsienietiškam“ pasirodymui čia atstovaus V.V.Jurgučio „Metroscan“.

Audiovizualinis kūrinys „Metroscan“ atliktas daugelyje Europos festivalių, tokių kaip „Streaming“ Hagoje (Olandija), „Punto de Encuentro“ Valensijoje (Ispanija), „Eclectica“ Tartu (Estija), prestižinėje Kelno medijų meno akademijoje „Frischzelle“ (Vokietija), „Streetwaves“ Gdanske (Lenkija). „Metroscan“ mielai atliekamas ir Lietuvoje – pavyzdžiui, pernai jis vainikavo „Permainų muzikos“ festivalį Klaipėdoje. Šis kūrinys taip pat sulaukė kvietimų ir į festivalius kituose žemynuose, kur pelnė aukštų įvertinimų, tad gali būti laikomas vienu sėkmingiausių lietuviškos elektroninės muzikos ir audiovizualinio meno pavyzdžių.

Pasak V.V.Jurgučio, „projektas „Metroscan“ – tai audiovizualinė fantazija megapolio, jo informacinio tempo, įvykių daugiapoliškumo ir kitų posturbanistinių vektorių temomis. Kūrinio muzika balansuoja ant protingos ribos tarp eksperimentinės ir pulsuojančios elektroninės muzikos stilistikų, todėl „Metroscan“ geba užmegzti ryšį su platesne klausytojų auditorija. Vizualinė kūrinio dalis paremta gyvu garso konvertavimu į vaizdo programomis apdorojamą ir realiu laiku sukuriamą vaizdą, kuriam būdinga ypač greita elementų kaita, vaizdinių prisodrinimas ir nenuspėjamumas. Vizualikoje taip pat naudojamos „glitch“ ir kitos efektyvios vaizdinės priemonės.“

Kūrinio sumanymas ir pavadinimas „Metroscan“ susijęs su daugiaprasme žodžio „metro“ kilme (gr. metron – matas). Ji siejasi su metropolijos, matavimo, judėjimo ir transportavimo sąvokomis. „Visos šios sąvokos yra „nuskenuojamos“ į labai koncentruotą garsą ir vaizdą – suspaustą didmiesčio informacinę laviną, kuri skaitmeninėmis technologijomis perlydoma į išgrynintą estetinį rezultatą“, – pasakojo V.V.Jurgutis.

Audiovizualinio projekto „Metroscan“ autorius – elektroninės muzikos kūrėją bei atlikėją V.V.Jurgutį ir videomenininką V.Nevčesauską sieja rafinuotas estetinis skonis ir polinkis į bekompromisius meninius sprendimus. Naudodami naujausias garso bei vaizdo technologijas, menininkai šiame kūrinyje gyvai atskleidžia konceptualų posturbanistinį garsovaizdį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?