Populiarus A. Cholinos spektaklis įsikurs Trakų pilies kieme

Tarp kūrėjų – žinomi žmonės

Spektaklio scena.<br>Rengėjų nuotr.
Spektaklio scena.<br>Rengėjų nuotr.
Spektaklio scena.<br>Rengėjų nuotr.
Spektaklio scena.<br>Rengėjų nuotr.
Choreografė A.Cholina.<br>P.Gasiūno nuotr.
Choreografė A.Cholina.<br>P.Gasiūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

May 25, 2015, 2:17 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 6:24 PM

Tarp kūrėjų – žinomi žmonės

Kai 2010-ųjų rudenį Vilniuje buvo surengta „Anos Kareninos“ premjera, spektalio choreografė A. Cholina jį pavadino geriausiu savo darbu.

Prabėgus penkeriems metams, spektaklis neprarado populiarumo. 2011-aisiais Anželikai už šį darbą buvo įteiktas Auksinis scenos kryžius, o 2012-aisiais spektaklis su dramos aktoriais buvo pristatytas Maskvos Valstybiniame J.Vachtangovo teatre, kur irgi sulaukė puikių kritikų atsiliepimų.

Prie spektaklio prisidėjo daugybė talentingų menininkų. Scenografiją sukūrė Marijus Jacovskis, kostiumus ir grimą – Juozas Statkevičius. Ambicingam projektui susibūrė keturių Lietuvos teatrų artistai – scenoje pasirodo ne tik baleto šokėjai, bet ir Vilniaus Mažojo dramos teatro aktoriai.

Pagrindinį vaidmenį spektaklyje atlieka Klaipėdos muzikinio teatro baleto solistė Beata Molytė. „Sutikusi ją supratau – tai mano Ana“, – prisimena Anželika Cholina, kuriai ši šokėja tapo impulsu kurti spektaklį. Kauno muzikinio teatro solistas Gintaras Visockis (Vronskis) – dar vienas šio spektaklio atradimas.

Tarp kitų spektaklio dalyvių sąraše figūruojančių šokėjų ir aktorių – Evaldas Taujanskis, Leonardas Pobedonoscevas, Tadas Gryn, Donatas Bakėjus ir kiti ne tik iš teatro, bet ir iš kino bei televizijos pasaulio žiūrovams žinomi artistai.

Daugiau kaip dvi valandas (su pertrauka) trunkančiame spektaklyje šokama pagal Alfredo Schnitkke’s, Piotro Čaikovskio, Gustavo Mahlerio ir Andrew Lloydo Webberio muziką. Skirtingų kartų ir žanrų kompozitorių kūryba puikiai padeda perteikti emocingą spektaklio istoriją.

Amžinai aktuali istorija

1878-aisiais pasirodęs Levo Tolstojaus romanas „Ana Karenina“ laikomas vienu geriausių visų laikų literatūros kūrinių. Jo populiarumas neblėsta – geriausiu pasaulio istorijoje romanu jį dar praėjusio amžiaus viduryje skelbė garsus amerikiečių rašytojas Williamas Faulkneris, o 2007-aisiais šią nuomonę patvirtino žurnalo „Time“ surengta daugiau nei šimto žinomų rašytojų apklausa.

„Anos Kareninos“ istorija daugybę kartų įamžinta kino ir televizijos ekrane. Pavyzdžiui, 2012-aisiais sukurtame britų filme pagrindinius vaidmenis atliko kino žvaigždės Keira Knightley ir Jude'as Law.

Pagrindinė romano veikėja Ana − moteris, nepatyrusi meilės. Ją dar paauglę ištekina už turtingo vyresnio vyro. Pasibjaurėjimo savo vyrui Ana nejaučia, tačiau tikrosios laimės taip pat nėra. Visą dėmesį ir šilumą iki susitikdama su jaunu karininku grafu Vronskiu moteris skiria sūnui Seriožai.

Jau pirmasis Anos ir Vronskio susitikimas pažymėtas mirties: Maskvos traukinių stotyje, kurioje Ana laukia jos pasitikti vėluojančio brolio, po bėgiais žūva geležinkelio darbuotojas. Ana šią mirtį įvardija kaip bloga lemiantį ženklą, tačiau jo prasmės dar nesuvokia.

Taip prasidedanti istorija pasakoja apie moters teisę į laimę ir tai, kad ji neturi tapti vyro savimeilės įrankiu. Tai – viena temų, kurios nagrinėjamos Anželikos Cholinos spektaklyje.

Scenoje kurs gyvenimą

„Kurdama nesiekiu įrėminti savo spektaklių į kokį nors žanrą, man įdomu kurti patį gyvenimą scenoje. Aš stengiausi išgryninti tai, kas man pasirodė svarbu ir kas egzistuoja dabartyje“ – pasakoja spektaklio kūrėja.

Lietuvos sales užkariavęs spektaklis rugpjūčio 9-ąją pirmą sykį bus rodomas Trakų pilyje. Renginys po atviru dangumi ir įspūdinga aplinka neabejotinai suteiks naujų spalvų Lietuvos menininkų darbui.

Bilietai į Trakų pilyje vyksiantį spektaklį platinami visose „Bilietų pasaulio“ kasose ir internetu – www.bilietupasaulis.lt Bilietų kaina – nuo 19 eurų.

Spektaklį „Ana Karenina“ Trakų pilyje pristato didžiausias Baltijos šalių koncertų organizatorius „Live Nation Lietuva“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.