Sostinę jau ima drebinti vasaros festivaliai

Vasara į Lietuvą ateina su muzika. Jau nuo pirmųjų birželio dienų vilniečius vilios ir koncertų salės, ir skambantys senamiesčio kiemai, ir gamtos prieglobstyje skambančios melodijos.

Kairėnų vasaros festivalį pradės iš Gruzijos kilusi dainininkė Š.Džaniašvili su savo programa „Mano širdies muzika“.<br>D.Umbraso nuotr.
Kairėnų vasaros festivalį pradės iš Gruzijos kilusi dainininkė Š.Džaniašvili su savo programa „Mano širdies muzika“.<br>D.Umbraso nuotr.
Izraelietis A.Avitalis rodys Vilniaus festivalyje stebuklus mandolina.<br>H.Hoffmanno nuotr.
Izraelietis A.Avitalis rodys Vilniaus festivalyje stebuklus mandolina.<br>H.Hoffmanno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eleonora Bačytė („Sostinė“)

May 30, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Nov 25, 2017, 5:42 PM

Birželio 1-ąją prasideda Vilniaus festivalis. Jo programa atspindi platų geografinį mostą – nuo kaimyninės Latvijos iki tolimųjų Kinijos ar Martinikos, netikėtus žanrus – nuo nepažinto pasaulio paslapčių kupinos džiazo programos iki unikaliosios Pekino operos, neblunkančius istorijos puslapius – nuo Johanno Sebastiano Bacho iki Ludwigo van Beethoveno ir Friedricho Schillerio „Odės džiaugsmui“.

Cesaro Franko oratorija „Palaiminimai“ didingai sezoną baigęs Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras atostogauti dar neskuba: birželio mėnesį jis publikai dovanos lengvesnių koncertų ciklą Vilniaus paveikslų galerijos kieme.

Paskutinę kalendorinio pavasario dieną prasidėsiantis Kairėnų vasaros festivalis jau trečią kartą kvies geros muzikos gerbėjus planuoti vasaros sekmadienius ir praleisti juos žalioje salelėje šalia Vilniaus klausantis tarsi uogos ant smilgos suvertų įvairių žanrų koncertų.

Festivalis prasidės premjera

Devynioliktasis Vilniaus festivalis vasarą pradės šviežiu oro gurkšniu.

Išskirtiniu festivalio pradžios akcentu pasirinkta MDR simfoninio orkestro (Vokietija) ir Vilniaus festivalio užsakymu sukurta lietuvių kompozitoriaus Gedimino Gelgoto kūrinio „Extracultural“ premjera Lietuvoje.

Atidarymo atmosferą kaitrins Sergejaus Rachmaninovo Antrąjį fortepijono koncertą atliksianti ekstravagantiška jaunosios kartos pianistė Katia Buniatišvili iš Gruzijos.

Festivalio pradžios koncerte birželio 1 d. Lietuvos atlikėjams – Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui ir ansambliui NIKO (Naujų idėjų kamerinis orkestras) vadovaus pasaulinį pripažinimą pelnęs batutos meistras – Estijoje gimęs ir nuo vaikystės Niujorke gyvenantis dirigentas Kristjanas Järvi.

K.Järvi atvirai žavisi originalia G.Gelgoto kūryba, diriguoja ir proteguoja ją nuo 2012 m. Garsusis maestro inicijavo ir naujo G.Gelgoto kūrinio „Extracultural“ užsakymą Vidurio Vokietijos radijo simfoniniam orkestrui.

Žavės ir garsas, ir reginys

Kūrinio „Extracultural“ pasaulinė premjera įvyko sausio 17 d. prestižinėje „Gewandhaus“ salėje Leipcige. Jos liudytojai buvo ir kai kurie melomanai iš Lietuvos. Anot jų, K.Järvi Leipcige tiesiog šoko ant pakylos diriguodamas G.Gelgoto simfoniją, o NIKO, kurstomas autoriaus, grieždamas dainavo, rečitavo, daug judėjo.

Premjeroje G.Gelgotas grojo fortepijonu, klavesinu ir MIDI klaviatūra, protarpiais dirigavo NIKO, dainavo ir skandavo angliškus žodžius „polyphonic“, „homophonic“, „out of percepcion“, „extracultural“. Specialiai premjerai dizainerė Kastė Svilaitė parinko atlikėjams kostiumus, sukūrė makiažą, šukuosenas.

Mėgėju bristi į nepažįstamus vandenis vadinamas G.Gelgotas apie „Extracultural“ sako, kad šio kūrinio forma ir muzikos kalba gali pasirodyti nešabloniška, jame girdėti įvairiausių asociacijų nuo europietiškojo baroko ar senųjų Rytų kultūrų atgarsių iki XX a. avangardo ar šiuolaikinės klubų muzikos ir repo.

Originalia kalba į klausytoją prabylantis kompozitorius siekia šitaip sudominti ir į koncertų sales grąžinti nuo jų nutolusią publiką.

Nuo valsų iki roko baladžių

„J.Strausso valsų ir polkų fejerverkai“ – tokią programą pasirinko Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras savo vasaros festivalio atidarymui.

Maestro Gintaro Rinkevičiaus diriguojamas orkestras jau kitą savaitę, ketvirtadienį, kvies į jaukų, šventišką ir svaiginantį valsų karaliaus pasaulį.

Po savaitės, birželio 12-ąją, Vilniaus paveikslų galerijos kieme orkestras atiduos duoklę eksperimentui – programai „Genesis Suite“, kurioje susilies simfoninė ir populiarioji muzika. O vasaros koncertus birželio 18-ąją baigs itin griausmingai – roko baladėmis su Povilu Meškėla, Jeronimu Miliumi ir Česlovu Gabaliu.

Grįžo prie savo šaknų

Kairėnų vasaros festivalis, gerokai praplėtęs programą ir pristatantis skirtingus muzikos žanrus, VU Botanikos sode ant vienos smilgos suvers džiazą, romansus, populiariąją muziką, operetes, instrumentines kompozicijas, autorinę kūrybą pagardins improvizacijomis ir žaismingais eksperimentais.

Gegužės 31 d. festivalį pradės Šorena Džaniašvili ir gyvo garso grupė. Talentinga Gruzijos atlikėja, išsiskirianti stipriu ir jautriu balsu, dainavimo ekspresija ir emocionalumu, pristatys naujausią programą „Mano širdies muzika“.

Šorena išbandė skirtingus muzikos žanrus, tačiau nė vienas netapo jai artimas. Tikriausiai todėl sugrįžimas prie savo kultūros, su kuria augo nuo mažumės, buvo natūralus ir tikėtinas. Juk Gruzijos liaudies dainos ir šokiai ilgą laiką buvo neatsiejama jos gyvenimo dalis.

Atlikėja suprato, kad geriausiai save galėtų išreikšti dainuodama gimtąja gruzinų kalba ir išlaikydama ištikimybę Gruzijos tradicijoms. Prie Šorenos prisidėjo žinomas džiazo pianistas Dmitrijus Golovanovas, sujungęs gruziniškos liaudies dainos motyvus su džiazo garsais.

Meilė, moters jausmai, mirties tema ir didingas Kaukazo kalnų grožis susilieja į vieną pasakojimą, pavadintą „Mano širdies muzika“.

Vilniaus festivalio pradžios koncertas. Birželio 1 d. 19 val. Filharmonijos Didžioji salė. Bilietų kaina – 14-50 Eur.

LVSO vasaros festivalio pradžia. Birželio 4 d. 20 val. Vilniaus paveikslų galerijos kiemas. Bilietų kaina – 7,24–15,93 Eur.

Kairėnų vasaros festivalio atidarymas. Gegužės 31 d. 19 val. VU Botanikos sodas Kairėnuose. Bilieto kaina – 10 Eur, koncerto dieną – 12 Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.