Kremoną ir Vilnių suvienys du kvartetai

Tradicijų besilaikančiame Vilniaus festivalyje įprasta išgirsti rečitalį. Šiemet ši pozicija patikėta kvartetui. Ir ne vienam, o dviem kolektyvams, kvartetų muzika sujungsiantiems Kremoną ir Vilnių.

2000 m. susibūręs Kremonos kvartetas vadinamas vienu įdomiausių kamerinių ansamblių pasaulio scenose.
2000 m. susibūręs Kremonos kvartetas vadinamas vienu įdomiausių kamerinių ansamblių pasaulio scenose.
Penktus metus gyvuojantis „Mettis“ vadinamas jaunu ir ambicingu. Jis tęsia styginių kvartetų tradiciją Lietuvoje.
Penktus metus gyvuojantis „Mettis“ vadinamas jaunu ir ambicingu. Jis tęsia styginių kvartetų tradiciją Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2015-06-06 06:00, atnaujinta 2017-11-24 03:00

Lietuvos nacionalinės filharmonijos scenoje birželio 11 d. susitiks ir kamerinės muzikos šedevrus atliks ryškūs Italijos ir Lietuvos ansambliai – garsusis Kremonos kvartetas ir jo globojamas jaunas lietuvių styginių kvartetas „Mettis“.

Kamerine muzika ir jos interpretavimo tradicijomis garsėjančiai Italijai atstovaujantis Kremonos kvartetas festivalyje grieš Luigi Boccherini Styginių kvartetą C-dur ir Giuseppe Verdi Styginių kvartetą E-moll.

„Mettis“ italams atitars amerikiečių kompozitoriaus minimalisto Philipo Glasso kūryba ir atliks Styginių kvartetą Nr.2 „Company“. O abu ansambliai koncerto pabaigoje susivienys ir kartu pagrieš Felixo Mendelssohno-Bartholdy... Ne, ne „Vestuvių maršą“. Skambės vienu XIX a. muzikos stebuklų vadinamas F.Mendelssohno Styginių oktetas Es-dur.

Kremonos kvartetas susibūrė 2000 metais, jo nariams dar studijuojant Walterio Staufferio akademijoje Kremonoje. Šiuo metu jis vadinamas vienu įdomiausių kamerinių ansamblių pasaulio scenose.

Kvartetas gastroliuoja visoje Europoje, JAV, Meksikoje, Japonijoje, Kinijoje, Australijoje. Svarbus Kremonos kvarteto narių (Cristiano Gualco, Paolo Andreoli, Simone Gramaglios, Giovanni Scaglione) veiklos baras – meistriškumo kursai visoje Europoje. W.Staufferio akademijoje jie dėsto nuo 2011 metų.

Ansamblio repertuaras – nuo ankstyvųjų Josepho Haydno kvartetų iki Wolfgango Rihmo ir Helmuto Lachenmanno kūrinių, ypač daug dėmesio skiriama italų kompozitorių (Fabio Vacchi, Luciano Berio, Luigi Nono) muzikai. Daugelio šalių radijo ir televizijos kompanijos dažnai transliuoja Kremonos kvarteto koncertus, o spauda žarsto komplimentus.

„Kūrinio interpretacija buvo tokia išpuoselėta ir elegantiška lyg Armani kostiumas – muzika „pasiūta“ tobulai“, – rašė britų žurnalas „The Strad“.

Penktus metus gyvuojantis styginių kvartetas „Mettis“ dažnai vadinamas jaunu ir ambicingu. Pasak Kremonos kvarteto nario, Tarptautinės vasaros akademijos ISA Austrijoje pedagogo S.Gramaglios, šis ansamblis patvirtina Lietuvos, kaip šalies, išlaikiusios aukštą styginių kvarteto kultūrą, prestižą. Vasarą kvartetas buvo priimtas į elitinę Europos kamerinės muzikos akademiją.

2011 m. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, prof. Augustino Vasiliausko klasėje, susibūręs kvartetas „Mettis“ yra daugelio respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatas, dalyvaujantis įvairiuose muzikiniuose projektuose, meistriškumo kursuose, festivaliuose. Visi nariai – Kostas Tumosa (smuikas), Bernardas Petrauskas (smuikas), Karolis Rudokas (altas) ir Rokas Vaitkevičius (violončelė) – dažnai koncertuoja kaip solistai. („Sostinė“)

Kremonos kvarteto ir styginių kvarteto „Mettis“ koncertas „Kamerinės muzikos šedevrai. Kremona–Vilnius“. Birželio 11 d. 19 val. Nacionalinė filharmonija. Bilietų kaina – 10–30 Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.