Trakų pilies kieme – papildomas spektaklis „Ana Karenina“

Neseniai paskelbta žinia, kad rugpjūčio 9-ąją Trakų pilies kieme bus rodomas Anželikos Cholinos spektaklis „Ana Karenina“, sulaukė didžiulio Lietuvos publikos pritarimo. Visi bilietai į šį renginį – jau parduoti, todėl rugpjūčio 10 dieną išskirtinėje vietoje spektaklis bus parodytas dar sykį.

Scena iš spektaklio „Ana Karenina“.
Scena iš spektaklio „Ana Karenina“.
Scena iš spektaklio „Ana Karenina“.
Scena iš spektaklio „Ana Karenina“.
Scena iš spektaklio „Ana Karenina“.
Scena iš spektaklio „Ana Karenina“.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

2015-06-15 15:14, atnaujinta 2017-11-22 07:59

2010-aisiais garsiojo Levo Tolstojaus romano motyvais sukurtas spektaklis „Ana Karenina“ ne kartą rodytas įvairiuose Lietuvos miestuose, tačiau istoriniame Trakų pilies vidiniame kieme šią vasarą bus pristatytas pirmą sykį.

Išskirtinė galimybė po atviru dangumi pasimėgauti šiuo meno kūriniu sudomino kultūros gurmanus – jau gegužės viduryje buvo aišku, kad visiems norintiems bilietų į pasirodymą tikrai nepakaks.

Pasitarę su spektaklio kūrėjais, renginio organizatoriai nusprendė pasiūlyti žiūrovams dar vieną susitikimą su „Anos Kareninos“ herojais. Bilietai į papildomą spektaklį nuo birželio 15-osios platinami visose „Bilietų pasaulio“ kasose ir internetu – www.bilietupasaulis.lt

Keturių teatrų artistus subūrusiame spektaklyje šokama pagal Alfredo Schnittke's, Piotro Čaikovskio, Gustavo Mahlerio ir net britų miuziklų karaliumi vadinamo Andrew Lloydo Webberio muziką.

Spektalio choreografė A.Cholina „Aną Kareniną“ vadina vienu geriausių savo darbų. Su ja sutinka ir teatro specialistai – 2011-aisiais žinomai kūrėjai už šį darbą įteiktas Auksinis scenos kryžius. Tais pačiais metais prezidentė Dalia Grybauskaitė už nuopelnus Lietuvai choreografei įteikė Riterio kryžiaus ordiną.

Po kiek laiko Maskvoje Anželikos pastatyta „Anos Kareninos“ versija Tarptautiniame Havanos teatro festivalyje nurungė 40 pastatymų iš kitų šalių ir buvo pripažinta geriausiu 2013 metų užsienio spektakliu.

Šįmet kūrybinės veiklos 25-metį mininti A.Cholina šį spektaklį kūrė su bendražygiais, prisidėjusiais prie visų jos darbų. Scenografiją sukūrė Marijus Jacovskis, kostiumus ir grimą – dizaineris Juozas Statkevičius.

Judesio prasme „Ana Karenina“ – vienas sudėtingiausių spektaklių, tačiau jame su profesionaliais baleto artistais šoka ir dramos aktoriai. Pagrindinį (Anos) vaidmenį atlieka Klaipėdos muzikinio teatro baleto solistė Beata Molytė. Jos partneris – Kauno muzikinio teatro solistas Gintaras Visockis (Vronskis).

Tarp kitų spektaklio dalyvių sąraše figūruojančių šokėjų ir aktorių – Evaldas Taujanskis, Leonardas Pobedonoscevas, Tadas Grynas, Donatas Bakėjus ir kiti ne tik iš teatro, bet ir iš kino bei televizijos pasaulio žiūrovams žinomi artistai.

„Nesiekiu įrėminti savo spektaklių pasitelkusi konkretų žanrą – scenoje man įdomu kurti patį gyvenimą. Sudėtingą, daugialypį gyvenimą – apie tokį romane „Ana Karenina“ rašo L.Tolstojus. Romane susipina tiek daug istorijų, kad nesunku sutrikti. Taip sutrinkama ir susidūrus su gyvenimo sudėtingumu“, – apie šį savo darbą sakė A.Cholina.

XIX amžiaus pabaigoje išleistą „Aną Kareniną“ L.Tolstojus vadino pirmuoju tikru savo romanu. Prabėgus beveik pusantro šimtmečio, šis kūrinys be išlygų vadinamas literatūros šedevru.

Pagrindinė romano veikėja Ana − moteris, nepatyrusi meilės. Ją dar paauglę ištekina už turtingo vyresnio vyro. Santuokoje ji nejaučia laimės, širdies troškimus pažadina pažintis su jaunu karininku Vronskiu. Jų pirmasis susitikimas pažymėtas mirties – traukinių stotyje žūsta geležinkelio darbuotojas. Taip įsibėgėja meilės, pavydo, visuomenės ydų, ištikimybės ir kitas temas nagrinėjanti istorija, kurios imtis ryžosi A.Cholina.

Paklausta, kodėl scenoje nėra traukinio, kurio tikisi daugelis žiūrovų, choreografė atsakė: „Šiais laikais žmogus žmogų gali sužeisti žodžiu ar veiksmu daug stipriau. Tiesą pasakius, taip buvo visais laikais. Mano spektaklis ‒ ir apie tai.“

Spektaklio ištraukos

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.