Alantoje renkasi „Santaros-Šviesos“ suvažiavimas

Penktadienį Molėtų rajone,

Alantoje renkasi „Santaros-Šviesos“ suvažiavimas.<br>P.Lileikio nuotr.
Alantoje renkasi „Santaros-Šviesos“ suvažiavimas.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 25, 2015, 3:10 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 10:41 AM

1954 m. lietuvių studentų Vytauto Kavolio, Valdo Adamkaus ir bičiulių išeivijoje sukurta organizacija nuo 1993-iųjų kasmet savo suvažiavimus rengia ir Lietuvoje. „Santara-Šviesa“ šiandien jungia lietuvybės likimui neabejingus Lietuvos ir pasaulio kultūrininkus, intelektualus, akademinį jaunimą.

Šiemetėje „Santaroje“ bus gręžiamasi į „kitą Lietuvą“ – pranešimus apie skurdo, demografijos, smurto problemas skaitys Skirma Kondratienė, Boguslavas Gruževskis, Robertas Povilaitis. Nepriklausomybės subrandintos kartos portretą aptars Ainė Ramonaitė, Dalia Staponkutė, Juozas Valčiukas, Dainius Pūras. Pokolonijinei visuomenei opius paveldo ir atminties klausimus nagrinės Gintautas Mažeikis, Jolita Kančienė, Ramūnas Kondratas.

Istorikė Jūratė Kiaupienė ir literatūrologė Dainora Pociūtė primins Lietuvos visuomenę keitusias XVI a. reformas ir jų iniciatorių Mikalojų Radvilą Juodąjį. Filosofas Leonidas Donskis kalbės apie intelektualų vaidmenį dabarties Europoje, Emilija Pundziūtė-Gallois – apie lietuvių diplomatijos ypatumus. Kaip Baltijos šalys vaizduojamos šiuolaikinėje Jungtinių Amerikos Valstijų ir Kanados literatūroje, apžvelgs Kanadoje gyvenantis rašytojas Antanas Šileika. Filosofai Algis Mickūnas ir Arūnas Sverdiolas, literatūrologė Giedrė Šmitienė nagrinės poeto Alfonso Nykos-Niliūno kūrybą.

Dėl kūrybos laisvės ir disciplinos mokykloje ginčysis Mantas Adomėnas, Saulius Žukas, Justė Keturakytė ir Saulius Vasiliauskas. Apie šiuolaikinę lietuvių fotografiją diskutuos Agnė Narušytė, Andrius Mikšys (Andrew Miksys), Tomas Ivanauskas, Laurynas Komža.

Penktadienį vyksiančiame literatūros vakare dalyvaus poetės Giedrė Kazlauskaitė ir Laima Kreivytė, prozininkas Antanas Šileika. Šeštadienio vakarą A. Nykos-Niliūno eilėraščius skaitys poetas Rolandas Rastauskas, bus rodomi Vytauto V. Landsbergio ir Sigito Parulskio režisuoti filmai. „Santaroje“ taip pat bus atidaryta A. Mikšio fotografijų paroda, eksponuojama Maironio literatūros muziejaus parengta paroda, skirta A. Nykai-Niliūnui. Muzikuos grupė „Miglaukas“. Į pedagoginę diskoteką kvies Saulius Žukas.

Sekmadienio pavakarę literatūrologės Giedrės Šmitienės vadovaujami suvažiavimo dalyviai aplankys Nemeikščius – A. Nykos-Niliūno gimtinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.