Valstybės dienai – spalvinga renginių puokštė

Liepos 6-ąją – Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną - bus daug progų prisiminti mūsų valstybės istoriją ir vieną didingiausių jos laikotarpių bei asmenybių.

Vilniečiai ir miesto svečiai Liepos 6-ąją kviečiami įsilieti į eitynes, kurių pradžia – prie Mindaugo paminklo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniečiai ir miesto svečiai Liepos 6-ąją kviečiami įsilieti į eitynes, kurių pradžia – prie Mindaugo paminklo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Giedoti „Tautiškos giesmės“ vilniečiai renkasi prie V.Kudirkos paminklo.<br>D.Umbraso nuotr.
Giedoti „Tautiškos giesmės“ vilniečiai renkasi prie V.Kudirkos paminklo.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eleonora Bačytė

Jul 4, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Oct 28, 2017, 2:57 AM

Vienintelis Lietuvos karalius Mindaugas buvo asmenybė, pranokusi savo epochą politine strategija, protu ir dvasine jėga.

Valstybės dienos proga Lietuvoje vyks iškilmės, koncertai, bus atidarytos parodos, vyks kitokie renginiai.

Istorija skleisis ant sienų

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai liepos 4–6 d. kviečia išgyventi Lietuvos istoriją iš naujo.

Specialiame Valstybės dienos renginyje Valdovų rūmų kieme šalies istorija nuo pirmojo šalies vardo paminėjimo iki šių dienų atgims pasitelkus moderniąsias technologijas.

„Tai bus pirmas toks viešas masinis Lietuvos istorijos pasakojimas. Tris vakarus Valdovų rūmų kieme ant pastato sienų skleisis mūsų valstybės raidos rekonstrukcija.

Tam panaudojome pasaulyje populiarias technologines priemones. Neabejoju, kad kiekvienas, atvykęs pasižiūrėti ryškiausių mūsų istorijos įvykių, ne tik patirs neišdildomų įspūdžių, bet ir tiesiogine prasme nusikels į reikšmingiausius Lietuvos praeities etapus“, – sakė Valdovų rūmų muziejaus Renginių skyriaus vedėja Gintarė Šatevičiūtė.

Pagal originalų scenarijų buvo sukurta 3D projekcija „Mes stiprūs, Lietuva!“, kupina muzikos, specialiųjų šviesos, garso ir kitokių efektų. Ji bus nemokamai rodoma Valdovų rūmų kieme liepos 4–6 d. po keletą kartų nuo 23 val. Pamatyti projekciją vienu metu galės iki 2 tūkst. žmonių.

Pailgino darbo laiką

Projekcija „Mes stiprūs, Lietuva!“ – ne vienintelė Valdovų rūmų naujiena. Gera žinia muziejaus lankytojams – nuo liepos 1 d. pailgintos muziejaus darbo valandos, o atvykusiems lankytojams domėtis istorija padeda audiogidai bei kompaktišku formatu išleistas muziejaus ekspozicijų vadovas lietuvių ir anglų kalbomis.

Valdovų rūmai dirbs ir per svarbiausias valstybines šventes – Liepos 6-ąją, Vasario 16-ąją bei Kovo 11-ąją.

Visomis savaitės dienomis, išskyrus pirmadienį, muziejus pradės darbą 10 val. Antradieniais, trečiadieniais, penktadieniais ir šeštadieniais lankytis Valdovų rūmų muziejuje bus galima iki 18 val., ketvirtadieniais – iki 20 val., o sekmadieniais – iki 16 val.

2013 m. liepos 6 d. vartus atvėrę Valdovų rūmai netrukus sulauks 500 000-ojo lankytojo.

Vilksis tautinius kostiumus

Jau pernai, per Dainų šventės Dainų dieną, Liepos 6-ąją visi lietuviai buvo raginami vilkėti tautinį kostiumą arba pasipuošti bent jau jo detale.

Atgaivinti tarpukario Lietuvos tradiciją – Tautinio kostiumo dieną – ir įtvirtinti naują – minėti ją kartu su Valstybės švente – sumanė Lietuvos liaudies kultūros centras.

Šiemet Liepos 6-ąją visa Lietuva taip pat raginama minėti Tautinio kostiumo dieną.

Vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami įsilieti į šventines eitynes – jie bus laukiami 10 val. 30 min. prie karaliaus Mindaugo paminklo, nuo kurio pajudės į Simono Daukanto aikštę dalyvauti vėliavos iškėlimo ceremonijoje.

Šiuo projektu bus prisidedama ir prie Etnografinių regionų metų minėjimo – pamatysime, kokia iš tiesų didelė skirtingų etnografinių regionų, kraštų, vietovių kostiumų įvairovė.

Šventinis minėjimas vidurdienį taip pat vyks Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje. Klaipėdoje vidurdienį Kruizinių laivų terminale Lietuvos valstybės vėliavą  iškilmingai pakels Lietuvos kariuomenės karinių jūrų pajėgų kariai. Po ceremonijos karinių jūrų pajėgų orkestras surengs koncertą. Gyvoji balsų grandinė

2009-aisiais, švenčiant Lietuvos vardo tūkstantmetį, pirmą kartą pasaulį apskriejo vieningai giedamas mūsų šalies himnas.

Jachtos „Ambersail“ misijos „Tūkstantmečio odisėja“ buriuotojams pakvietus, po visą pasaulį pabirusius lietuvius kelioms istorinėms akimirkoms į gyvąją balsų grandinę sujungė „Tautiška giesmė“. Taip garsiai ir išdidžiai pranešėme, kad Lietuvos vardui – 1000 metų.

Prieš septynerius metus pradėtas vieningas himno giedojimas iš mažo gesto išaugo į vieną didžiausių šiandien lietuvius pasaulyje vienijančių įvykių ir tapo gyva ir ryškia mūsų tautos tradicija švęsti Valstybės dieną. 21 valandą Lietuvos gyventojai ir svetur gyvenantys lietuviai tradiciškai kviečiami rinktis į miestų aikštes giedoti valstybės himną „Tautišką giesmę“.

Kartu su vilniečiais himną prie V.Kudirkos paminklo žada giedoti premjeras Algirdas Butkevičius, kauniečiai kviečiami rinktis prie Kauno pilies, uostamiesčio gyventojai – Klaipėdos piliavietėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.