Tik kartą gyvenime: Vilniuje – JAV muzikos legenda Terry Riley

Yra vos keletas asmenybių pasaulyje, kurios galėtų didžiuotis pakeitusios muzikos istoriją. Žymus JAV kompozitorius, gyvąja muzikos legenda laikomas Terry Riley yra viena jų. Tęsdami „Metų koncertų“ seriją „Vilniaus festivaliai“ kviečia į išskirtinį šio kūrėjo, minimalistinės muzikos pionieriaus ir įkvėpėjo koncertą, kuris įvyks Vilniuje spalio 13 d. Tai bus vienintelis šios amerikiečių muzikos legendos koncertas ne tik Baltijos kraštuose, bet ir visoje Vidurio bei Rytų Europoje.

Kompozitorius T.Riley.<br>Rengėjų nuotr.
Kompozitorius T.Riley.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 9, 2015, 10:44 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 2:52 AM

Pastarąjį dešimtmetį beveik nekoncertuojantis T.Riley savo 80 metų jubiliejaus proga sutiko surengti keturis išskirtinius pasirodymus Europoje: du Švedijoje, po vieną Danijoje ir Lietuvoje. Tad šis koncertas visiškai atitinka posakį „once in a life time“ – vienintelį kartą gyvenime: tik spalio 13 d. Vilniaus kongresų rūmuose bus galima gyvai susitikti su pačiu T.Riley ir pasiklausyti jo atliekamos muzikos. Savo koncertų Europoje jis rengti daugiau neplanuoja.

„Labai laukiu apsilankymo Vilniuje, kur koncertuosiu kartu su savo sūnumi Gyanu ir švedų virtuozais „The Gothenburg Combo“. Mes atliksime dalį kompozicijų iš mano kūrinių rinkinio gitarai „The Book of Abbeyozzud“, drauge improvizuosime. Bus be galo įdomu!“ – būsima viešnage džiaugėsi T.Riley.

Garsusis muzikas nutarė pažymėti savo jubiliejų specialiai šiam koncertų turui parengta programa. Drauge su tėvu scenoje muzikuosiantis kompozitoriaus sūnus G.Riley – vienas iškiliausių pasaulio gitaristų, atliekančių naująją muziką. Jis Vilniaus publikai pristatys visiškai naują tėvo kūrinį.

Tėvas ir sūnus muzikuos ne tik solo ir duetu, bet ir kartu su žymiuoju švedų gitaros virtuozų ansambliu „The Gothenburg Combo“. Pastarasis atliks dar ir T.Riley muziką iš kritikų išliaupsinto albumo „Guitarscapes“.

Koncertas Vilniuje suteiks unikalią galimybę išgirsti ir visiškai naujus JAV muzikos ikonos kūrinius, ir daugeliui įkvėpimo šaltiniu tapusias ankstesnes kultines jo kompozicijas.

T.Riley yra muzikinio minimalizmo pradininkas visame pasaulyje. Atskaitos tašku tapo jo 1964 metais sukurtas kūrinys „In C“, kuris, beje, skambės ir koncerte Vilniuje. Šis kūrinys įvykdė revoliuciją to laikmečio muzikoje ir davė pradžią naujai muzikos krypčiai, kurią po T.Riley tęsė ir savaip interpretavo tokie garsūs mūsų dienų kūrėjai kaip Philipas Glassas, Steve‘as Reichas, Johnas Adamsas, Gavinas Bryarsas, Arvo Pärtas ir daugelis kitų.

T.Riley minimalizmas padarė didžiulę įtaką ir roko muzikos scenai – grupėms „The Who“, „The Soft Machine“, „Tangerine Dream“. Kompozitorius pats artimai bendradarbiavo su vienu legendinės roko grupės „Velvet Underground“ įkūrėjų Johnu Cale‘u

Hipnotizuojanti, daugiasluoksnė, rytietiškų improvizacijų dvasia persmelkta T.Riley kūryba iki šiol traukia melomanus visame pasaulyje – tiek intelektualiojo roko, džiazo, tiek naujosios klasikinės muzikos mėgėjus.

Po ankstesnių pasaulio muzikos įžymybių koncertų Vilniuje, kuriuose pasirodė kompozitorius Ph. Glassas ir „The Philip Glass Ensemble“, vokalistas Bobby McFerrinas su grupe, džiazo žvaigždė Janas Garbarekas, kultinė Niujorko atlikėja Laurie Anderson, „Vilniaus festivaliai“ tęsdami „Metų koncertų“ seriją kviečia į legendinio JAV kompozitoriaus Terry Riley koncertą Vilniuje spalio 13 d., bilietus platina „Bilietų pasaulis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.