Žaliojo tilto skulptūrų nukėlimo darbai prasidės kitą savaitę

Sovietinių Vilniaus Žaliojo tilto

Žaliojo tilto skulptūrų likimas vis dar neaiškus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žaliojo tilto skulptūrų likimas vis dar neaiškus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 9, 2015, 12:43 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 5:41 AM

Mero patarėjas ryšiams su žiniasklaida Aleksandras Zubriakovas patvirtino, kad kitos savaitės pradžioje specialistai pradės darbus ant paties tilto, bet negalėjo pasakyti, kada vyks pats skulptūrų nukėlimas. Joms nukelti savaitgalį bus gaminami specialūs rėmai.

Mero patarėjas taip pat patikino, kad nukeliant skulptūras bus „imamasi visų reikiamų saugumo priemonių“ užtikrinant sklandų darbų atlikimą.

Savivaldybės įmonės „Grinda“ atstovai yra sakę, kad vykdant nukėlimo darbus gali tekti laikinai apriboti eismą tiltu. Specialistai ne kartą konstatavo, kad skulptūros yra avarinės būklės ir kelia pavojų praeiviams.

Kultūros paveldo departamentas  yra davęs leidimą savivaldybei laikinai nukelti Žaliojo tilto skulptūras, kad jas būtų galima restauruoti, tačiau jos nėra išbrauktos iš Kultūros vertybių registro.

Tik išbraukimas leistų skulptūrų ant tilto nebegrąžinti. Miesto valdžia ketina vėliau apsispręsti, ar skulptūros bus restauruojamos.

Kadenciją baigusi Pirmoji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba šiemet nusprendė palikti teisinę apsaugą sovietinėms skulptūroms. Naujos sudėties taryba ketiną šį klausimą dar kartą nagrinėti vasaros pabaigoje arba rudenį.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Vilniaus Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais.

Anot kritikų, jos žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos, kaip sovietinės propagandos dalis. Kiti įvardija skulptūras kaip istorijos dalį ir pasisako už jų išsaugojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.