Kristupo vasaros festivalyje naktinėti kviečia pianistai

Kritikai gėrisi intelektu

Pianistė G.Tatorytė – viena iš aštuonių „Naktinių fortepijono rečitalių“ atlikėjų.
Pianistė G.Tatorytė – viena iš aštuonių „Naktinių fortepijono rečitalių“ atlikėjų.
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė („Sostinė“)

Jul 13, 2015, 3:33 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 11:26 AM

Koncertų ciklas „Naktiniai fortepijono rečitaliai“ – vienas mėgstamiausių Kristupo vasaros festivalio akcentų. Jis dovanoja ir publikai, ir artistams išskirtinių akimirkų, nes tarsi susieja juos nematomais ryšiais.

Mat rečitalis – nuoširdžiausia muzikavimo forma, atverianti intymiausias atlikėjo sielos paslaptis.

Kritikai gėrisi intelektu

Fortepijono muzikos ciklą šeštadienį pradėjo retai gimtinėje pasirodanti, JAV gyvenanti lietuvių pianistė Ieva Jokūbavičiūtė. Įtakingiausi pasaulio leidiniai gėrisi šios muzikės intelektu ir įžvalgumu, o techninė meistrystė jai – savaime suprantama priemonė skverbtis į įvairiausių stilių ir epochų muzikos gelmes.

Lietuvaitė jau atkreipė kritikų dėmesį gebėjimu rengti intriguojančias programas, kurios atskleidžia patraukliausias pristatomų autorių savybes. Po vieno pianistės rečitalio „The Philadelphia Inquirer“ rašė: „Kad ir kaip įspūdingai bėgioja I.Jokūbavičiūtės pirštai, labiausiai keri jos protas“.

Neseniai ji išleido čekų kompozitorių Leošo Janačeko ir Josefo Suko retai atliekamų kūrinių albumą „Returning Paths“ ir pastaruoju metu mėgsta skambinti jo pjeses rečitaliuose.

L.Janačeko intymios lyg muzikiniai dienoraščiai miniatiūros bei tapybiški Claude'o Debussy preliudai tapo pianistės rečitalio Vilniuje centru. 

Pateiks spalvingą paletę

„Naktiniai fortepijono rečitaliai“ šiemet kvies pasiklausyti dar septynių artistų. Jų muzikos paletė bus tikrai spalvinga.

Pianistas Gabrielius Alekna Liepos 18-ąją supažindins publiką su lietuvių modernizmo klasiko Vytauto Bacevičiaus palikimu. Festivalio publikai pianistas suteiks progą pasiklausyti iki šiol neįrašytų jo pjesių.

Daugelis šių metų cikle galbūt pirmą kartą išgirs pianistes Pauliną Dūmanaitę ir Grytą Tatorytę. Mat muzikės daugiau koncertuoja užsienyje, ten studijuoja. Liepos 25-osios koncertui jos pasirinko įspūdingą programą – nuo Baroko didybe alsuojančios iki XX a. sarkazmu per smelktos muzikos.

Spalvingą išgyvenimų skalę – nuo susimąstymo ir liūdesio iki džiaugsmingo polėkio – savo rečitalyje rugpjūčio 1-ąją atvers ir Viktoras Paukštelis. Tai muzikas, užvaldantis publiką savitu mąstymu.

Nenuostabu – savo pasaulį ji sugeba perteikti ne tik garsais, bet ir spalvomis. Baigęs muzikos mokslus Lietuvoje ir užsienyje atlikėjas šiuo metu studijuoja Vilniaus dailės akademijoje.

Džiazą keis sakralinė muzika

Nedažnai „Kristupo klavyruose“ skamba originalios džiazo kompozicijos ir improvizacijos. Šiemet šią nišą rugpjūčio 15-ąją užpildys džiazo klavišininkas ir kompozitorius Dmitrijus Golovanovas. Šio pianisto įsitikinimu, gyvo muzikavimo akimirkų, kai publiką su atlikėju susieja trapi kūrybos čia ir dabar gija, negali atstoti joks įrašas.

O pianistę Gabiją Rimkutę domina šiuolaikinių kompozitorių fortepijoninės kūrybos sakralumas. „Kristupo klavyrų“ ciklui  rugpjūčio 22-ąją ji pasirinko krikščionybės tema susietų kūrinių programą.

„Neabejoja, kad ir visiškai netikintys žmonės šioje muzikoje atras kai ką sau artima“, – įsitikinusi G.Rimkutė.

Ciklo svečias iš Italijos Vincenzo Cipriani rugpjūčio 8-ąją parodys Kristupo vasaros festivalio klausytojams ir kompozitoriaus talentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.