Kristupo vasaros festivalyje – čigoniškas J. Brahmsas

Kas sieja vengrų ir ispanų muzikos kultūras? Rusų pianisto ir kompozitoriaus Aleksejaus Filimonovo įsitikinimu, – čigoniškos šaknys. Menininkas pasišovė tai įrodyti, parengęs su bendraminčiais trio programą „Mano ispaniškasis Brahmsas“, interpretuojančią vokiečių klasiko „Vengrų šokius“ ispaniška maniera – t.y. su flamenko pagardais.

A.Filimonovas, G.Voskoboinikas ir J.Bobylevas – Kristupo vasaros festivalio svečiai.
A.Filimonovas, G.Voskoboinikas ir J.Bobylevas – Kristupo vasaros festivalio svečiai.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 15, 2015, 10:18 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 4:02 AM

Johanneso Brahmso „Vengrų šokiai“ kupini čigoniškos aistros, o flamenkui formuotis buvo svarbi čigoniška atlikimo maniera. Išvertus iš ispanų kalbos, „flamenco“ reiškia „čigonų“, ir autentiškiausiu pavidalu šią ispanų folkloro rūšį šiandien galima aptikti čigonų vestuvėse.

A.Filimonovas garsėja unikaliomis klasikos šedevrų interpretacijomis, Johanno Sebastiano Bacho, Fryderyko Chopino, Sergejaus Rachmaninovo, Piotro Čaikovskio bei kitų kūrėjų muzikos aranžuotėmis. Baigęs Gnesinų muzikos akademiją Maskvoje, jis sėkmingai pasirodė daugybėje Rusijos ir tarptautinių muzikos festivalių su garsiais tautiečiais ir užsienio muzikais.

Menininkas sulaukė pripažinimo net trijuose Montrė džiazo festivalio pianistų konkursuose Šveicarijoje, tarptautiniame Monako džiazo solistų konkurse bei „Jazz Hoeilaart Contest“ Belgijoje. Šiandien jis vienodai tvirtai jaučiasi tiek klasikos, tiek džiazo scenose.

Toks pat visapusiškas yra ir pianisto suburto trio kontrabosininkas Grigorijus Voskoboinikas. Baigęs Sankt Peterburgo konservatoriją, jis grojo simfoniniuose ir kameriniuose orkestruose bei klasikiniuose ansambliuose, operos ir teatro projektuose, dalyvavo klasikinės muzikos ir džiazo festivaliuose. Muzikas bendradarbiavo su Leningrado diksilendu, Andrejaus Kondakovo, Igorio Butmano ir kitų džiazo korifėjų ansambiais, Denise’u Perrier’u, Jesse Jonesu, Paulu Bollenbekomu bei kitais džiazo meistrais, gastroliavo Amerikoje, Austrijoje, Ispanijoje, Italijoje, Olandijoje, Vokietijoje, dėstė Japonijoje.

O projekto gitaristas Jurijus Bobylevas yra atsidėjęs flamenkui, koncertuoja su šio žanro ansambliais ir solistais, kuria flamenko stiliaus muziką.

Gitaristas bendradarbiavo su ispanų flamenko meistrais Jesule de Utrera, Juanu Aguirre, Sebastianu Sanchezu, Blanca Perdiguer Sivera, tapo tarptautinio konkurso „Gitaros virtuozai“ Sankt Peterburge nugalėtoju flamenko kategorijoje, reiškiasi kaip flamenko solistas.

Kuo flamenkas autentiškesnis, tuo jame daugiau improvizacijos. Ji svarbi ir šiam rusų trio atskleidžiant daugialypes čigoniško folkloro ir vengrų bei ispanų muzikos sąsajas. Todėl daug kartų Rusijoje ir užsienyje atlikta programa „Mano ispaniškasis Brahmsas“ vis sušvinta naujomis spalvomis. Koncertas „Mano ispaniškasis Brahmsas“. Liepos 16 d. 19 val. Šv.Kotrynos bažnyčia (Vilniaus g. 30, Vilnius).

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.