Lėlininkai Klaipėdoje fiksuos vaikų baimes

Klaipėdos lėlių teatre antrą savaitę kuriamas lėlių spektaklis apie baimę „Kas tu?“. Spektaklį kuria tarptautinė lėlininkų komanda, kuriai vadovauja aktorystės studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir lėlių teatro studijas garsiausioje lėlininkų mokykloje Šarlevilyje (Prancūzija) baigusi menininkė Jūratė Trimakaitė.

Spektaklis „Kas tu?“ tyrinės baimę.
Spektaklis „Kas tu?“ tyrinės baimę.
Spektaklį „Kas tu?“ kuria tarptautinė lėlininkų komanda.
Spektaklį „Kas tu?“ kuria tarptautinė lėlininkų komanda.
J.Trimakaitė lėlių teatro studijas baigė garsiausioje lėlininkų mokykloje Šarlevilyje (Prancūzija).
J.Trimakaitė lėlių teatro studijas baigė garsiausioje lėlininkų mokykloje Šarlevilyje (Prancūzija).
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Jul 23, 2015, 10:58 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 1:34 PM

Drauge su Jūrate iš Prancūzijos į Klaipėdą atvyko kompozitorius Thomas Demay (Prancūzija), lėlių konstruktorės Thais Trulio (Brazilija), Noemie Beauvallet (Prancūzija), Marion Belot (Prancūzija). Spektaklyje vaidins Klaipėdos universitete vaidybą, režisūrą bei lėlių teatro režisūrą studijuojančios Aiva Krupelytė, Živilė Beniušytė, Aušra Bakanaitė, Rūta Jankevičiūtė.

Spektaklis „Kas tu?“ stipriai susijęs su psichologija. „Spektaklio tikslas – atskleisti žiūrovui, jog baimė – natūrali emocija, kuri būdinga visiems žmonėms ir lydi juos visą gyvenimą kaip ir kitos emocijos – džiaugsmas, meilė, laimė. Nereikia su ja kovoti, stengtis ją nugalėti ar slopinti, nes taip elgiantis baimė gali transformuotis į nerimą ar net fobiją. Spektaklio herojai ieškos būdų, kaip atpažinti savo baimę, susidraugauti su ja ir ją valdyti“, – sakė režisierė J.Trimakaitė.

„Kas tu?“ nėra kuriamas pagal literatūros kūrinį. Kūrybinė trupė turi tik spektaklio idėją ir preliminarų siužetą, kuris paprastas ir jautrus. Tai spektaklis apie tai, kaip kartą parke prie mergaitės ant suoliuko prisėdo Kažkas. Juodas, nesimpatiškas, kuris nuo to laiko nebepaliko mergaitės vienos. Visur sekiojo iš paskos. Mergaitė nenorėjo būti sekiojama Kažko. Tad ant Kažko pyko, Kažko bijojo, Kažką ignoravo, su Kažkuo kariavo...Klausė Kažko, kas tu tas Kažkas?...Kol galiausiai susitaikė su savo baime.

Spektaklį kurs ne tik profesionalūs lėlininkai, bet ir Klaipėdos vaikai. Liepos 24 d., penktadienį, 9 val. 30 min. lėlininkai pirmą kartą lankysis Klaipėdos Marijos Montessori darželyje-mokykloje, kurioje surengs kūrybinę laboratoriją. Joje teatralai vaikams parodys sukurtas lėles ir fiksuos jų baimes.

Pasak J.Trimakaitės, su vaikais kalbėti teatre baimės tema gana sunku, nes yra pavojus juos išgąsdinti. „Mes nenorime savo žiūrovų įbauginti, norime su jais užmegzti nuoširdų dialogą. Vaikai yra atviri ir natūralūs, jų baimės nėra slopinamos kaip suaugusiųjų ir dažnai labai keistos. Pavyzdžiui, vaikas gali bijoti, kad drauge su vandeniu nubėgs į vonios skylę, arba bijoti, kad televizorius niekada neišsijungs, ir panašiai. Su darželinukais apie tai kalbėsime ir pokalbius įrašysime, taip pat prašysime, kad jie nupieštų savo baimes, ir tie piešiniai bus naudoti spektaklyje“, – aiškino režisierė.

Tarptautinė kūrybinė komanda spektaklį „Kas tu?“ Klaipėdos lėlių teatre kurs keliais etapais. Pirmasis etapas truks iki rugpjūčio 4 d. Vėliau teatralai dar repetuos rugpjūčio pabaigoje ir visą spalį. Spektaklio premjera Klaipėdos lėlių teatre numatoma lapkričio 7 d. Spektaklis skirtas vaikams nuo 4 metų ir visai šeimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.