Lietuvos kamerinio orkestro vasara – ant ratų

Lietuvos kamerinis orkestras penktadienį koncertuoja Reingau festivalyje, rytoj pasirodys Salo festivalyje. Žymiausias mūsų šalies kamerinis orkestras tęsia intensyvų liepos–rugsėjo mėnesių gastrolių maršrutą, kuris driekiasi per Vokietiją, Italiją, Kiniją, Islandiją. Trumpam grįžęs į Lietuvą, orkestras koncertuoja ir mūsų šalies miestuose, o rugpjūtį numato tęsti „Nakties serenadų“ tradiciją Palangoje.

Lietuvos kamerinis orkestras ir jo vadovas S.Krylovas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras ir jo vadovas S.Krylovas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 24, 2015, 1:26 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 6:51 AM

Gastrolėse Lietuvos kamerinis orkestras (LKO) pasirodo su garsiais solistais ir dirigentais. Šiomis dienomis su orkestro meno vadovu, solistu ir dirigentu Sergejumi Krylovu vyks koncertai prestižiniame Vokietijos Reingau muzikos festivalyje ir Salo festivalyje Italijoje. Liepos 24-ąją Reingau festivalyje skambės virtuozinė programa „Andalūzijos naktis“: Manuelio de Falla’os, Pablo Sarasate’s, Georges’o Bizet–Rodiono Ščedrino kūriniai, koncerte dalyvaus ansamblis „Giunter Percussions“. O liepos 25-ąją Salo festivalyje orkestras atliks Edvardo Griego, Nino Rotos, M.de Falla’os ir P.Sarasate’s kūrinių programą.

Grįžęs į Lietuvą, rugpjūtį LKO pratęs orkestro muzikos vakarų Palangoje tradiciją. 44-ojo Lietuvos kamerinio orkestro koncertų ciklo „Nakties serenados“ metu atnaujintame Palangos gintaro muziejuje LKO muzikuos su būriu ištikimų bičiulių. Šiemet orkestras pasikvietė smuikininką Aleksandrą Sitkoveckį, dirigentus Juozą Domarką, Modestą Barkauską ir Adriją Čepaitę, violončelininką Mindaugą Bačkų, saksofonininką Petrą Vyšniauską, solistus vokalistus Liudą Mikalauską ir Ramintą Vaicekauskaitę. „Nakties serenadose“ skambės klasikos ir nūdienos kompozitorių kūriniai – nuo Antonio Vivaldi „Metų laikų“ iki Giedriaus Kuprevičiaus hito „Kregždutės“.

Šią vasarą ir rudenį LKO aktyviai dalyvaus diplomato ir kompozitoriaus Mykolo Kleopo Oginskio gimimo 250-ųjų metinių minėjimo programoje ir atliks tiek paties M.K.Oginskio polonezus (instrumentuotus Tomo Leiburo, Lukrecijos Petkutės, Nailios Galiamovos), tiek jo kūrybos įkvėptus originalius lietuvių kompozitorių Giedriaus Kuprevičiaus, T.Leiburo ir Ritos Mačiliūnaitės kūrinius. M.K.Oginskiui skirtos programos skambės Pažaislio festivalyje (rugpjūčio 2 d.), Plungės M.Oginskio festivalyje (rugsėjo 9 d.) ir tarptautinės konferencijos išvakarėse (rugsėjo 16 d.) LDK Valdovų rūmuose. Programose dalyvaus solistai Petras Vyšniauskas, Valentinas Gelgotas, Vidutis Lubauskas, Vytautas Giedraitis, dirigentas J.Domarkas, muzikologas Viktoras Gerulaitis; koncertą Valdovų rūmuose vainikuos pasirodymas su pianiste Mūza Rubackyte, bus atliktas dramatiškasis Ferenco Liszto „Prakeikimas“ („Malediction“).

Kaip ir per Filharmonijos koncertų sezoną, vasarą LKO dažnai koncertuoja su jaunaisiais Lietuvos atlikėjais. Štai rugpjūčio 7 d. Šiauliuose numatytas koncertas su nuolatiniais LKO ir Filharmonijos bičiuliais – dirigentu M.Barkausku ir vokalistais L.Mikalausku bei R.Vaicekauskaite.

Atrodytų, LKO vasara kaip niekad intensyvi ir turininga, tačiau šalia koncertų orkestras dar įsitraukė ir į kūrybingą įrašų procesą – vasaros pabaigoje LKO įrašinės kompaktinę plokštelę su Niujorko „Metropolitan“ operos fleitų koncertmeisteriu Denisu Bouriakovu. O rugsėjį vėl lauks atsakingos gastrolės. Rugsėjo 11 ir 12 d. LKO su Šveicarijoje gyvenančiais iškiliais smuiko virtuozais ir pedagogais Pavelu Vernikovu bei Svetlana Makarova aplankys Kremoną ir Turiną. Trumpam grįžęs į Vilnių vėliau orkestras keliaus į senąją Kinijos sostinę Šianą, kur rugsėjo 17–23 d. jau antrą kartą dalyvaus Šilko kelio festivalyje ir atliks tris įspūdingas programas – „Kerintis virtuoziškumas“, „Nakties svajonė“ ir „Metų laikai“, diriguojant ir griežiant solo S.Krylovui bei dalyvaujant orkestro koncertmeisteriui Džeraldui Bidvai.

Lietuvos kultūros tarybos iš dalies remiamos LKO gastrolės Kinijoje tęsia turiningą Baltijos valstybių ir Kinijos muzikinių mainų programą ir pažintį su modernia Kinijos koncertų salių infrastruktūra. Minėtina, kad gastrolėse Kinijoje, be kita ko, turėtų skambėti lietuvių kompozitorių muzika – Balio Dvariono „Prie ežerėlio“, Arvydo Malcio „Paukščių takas“ ir Juozo Naujalio „Svajonė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.