Naujas festivalis „Intermezzo“ sudrebins Gariūnų verslo parką

Spalio 1 – 8 d. Vilniuje startuos pirmasis tarptautinis klasikinės muzikos festivalis „Intermezzo“. Jis kvies publiką į Šveicarijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Italijos, Kinijos, Bulgarijos, Rumunijos, Ukrainos, Rusijos, Lietuvos atlikėjų koncertus specialiai festivaliui pritaikytoje erdvėje Gariūnų verslo parke.

„Stradivari Quartet“ atsiveš į Vilnių keturis A.Stradivariaus dirbtuvių instrumentus.<br>Organizatorių nuotr.
„Stradivari Quartet“ atsiveš į Vilnių keturis A.Stradivariaus dirbtuvių instrumentus.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-07-28 15:26, atnaujinta 2017-10-23 12:18

Maratoną pradės pianistai

Tarptautinę Muzikos dieną – spalio 1-ąją – festivalį pradės ukrainiečių kilmės pianistas Aleksejus Gryniukas ir vilnietis jo kolega Kasparas Uinskas. Koncerte skambės vieni gražiausių romantinio repertuaro kūrinių – S. Rachmaninovo Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr. 2 ir šio kompozitoriaus „Rapsodija Paganini tema“.

Solistams akompanuos Liepojos simfoninis orkestras, diriguojamas vyriausiojo dirigento Atvaro Lakstigalo. Tai seniausias Baltijos šalių orkestras, garsėjantis savo „gintariniu tembru“. Jis taip pat pagrieš R.Wagnerio Uvertiūrą iš operos „Skrajojantis olandas“.

Vienintelį festivalio fortepijoninį rečitalį spalio 2 d. surengs klasikinės muzikos atradimu vadinamas pianistas Jevgenijus Božanovas. Pasak „Dallas Morning News“, jis „išgauna vienoje muzikinėje frazėje daugiau garso atspalvių negu dauguma pianistų per visą savo gyvenimą“.

Atlikėjas įrašė penkis albumus, du jų – prestižinėje „Deutsche Grammophon“ kompanijoje. Jo koncertų grafike šiandien tokios salės kaip Londono „Royal Festival Hall“, Berlyno filharmonijos, Vienos „Musikverein“, Maskvos konservatorijos didžioji, Tokijo „Suntory Hall“ ir kitos.

Soliniame koncerte Vilniuje J. Božanovas pakvies į muzikinę kelionę su D.Scralatti bei didžiųjų romantikų F. Liszto ir F. Chopino kūriniais.

Romatiškas styginių pasaulis

Du festivalio koncertai kvies į styginių pasaulį. Spalio 4-osios vakare karaliaus violončelė ir violončelininkas Valentinas Radutiu, kurį „Süddeutsche Zeitung“ įvardijo kaip „vieną ryškiausių šiandienos violončelės talentų“. Vilniuje jis pasirodys su savo scenos partneriu pianistu J.Božanovu.

Duetas pristatys užburiančią romantinę programą – P.Čaikovskio penkis romansus bei J.Brahmso ir S. Rachmaninovo sonatos violončelei ir fortepijonui.

Spalio 6-osios koncertas bus skirtas smuikui. Svarbiausiuose tarptautiniuose konkursuose aukščiausius apdovanojimus pelnęs Nikita Borisoglebskis atliks J.S. Bacho, F. Kreislerio ir E. Ysaÿe kūrinius. Šis solistas žavi kritikus turtinga išgaunamų spalvų palete, nepaprastu jautrumu ir muzikalumu. Jis sulaukė pripažinimo tarptautiniuose J.Sibeliaus, F.Kreislerio, Karalienės Elžbietos konkursuose.

2013-aisiais smuikininkas laimėjo pagrindinį prizą „Monte Carlo Violin Masters“ konkurse, vykstančiame kas ketverius metus ir išrenkančiame vienintelį laimėtoją.

Grieš Stradivariaus šedevrais

Festivalį „Intermezzo“ vainikuos unikalaus styginių kvarteto „Stradivari Quartet“ ir pianisto A.Gryniuko koncertas. Pirmojoje jo dalyje keturiais legendinio meistro Stradivariaus instrumentais griežiantis kvartetas atliks L. van Beethoveno ir B. Smetana kūrinius, o antrojoje prie jų prisijungs A.Gryniukas ir drauge su jais atliks R. Schumanno fortepijoninį kvintetą.

Pasaulyje yra nedaug kvartetų, kurių visi nariai griežia nepaprastai vertinamais dėl ypatingo skambesio Stradivariaus šeimos dirbtuvių instrumentais. „Stradivadi Quartet“ yra laikomas vienu ryškiausių jaunųjų kvartetų pasaulyje.

Jis nuolat koncertuoja JAV, Kinijoje, Japonijoje, Europoje. Šį sezoną svarbiausios jo koncertų salės – Berlyno filharmonija, Vienos „Konzerthaus“, Metropoliteno muziejus Niujorke bei Londono „Wigmore Hall“.

Programas pristatys patys solistai

„Ilgai galvojome, koks žodis geriausiai atitiktų mūsų festivalio filosofiją. „Intermezzo“, išvertus iš italų kalbos, reiškia muzikinį intarpą. Tai labai tinka apibūdinti festivaliui.

Viena vertus, jis vyks netradicinėje klasikinės muzikos koncertams erdvėje – prekybai skirtame pastate, tad įsiterps į šią erdvę kaip salelė. Kita vertus, tikimės, jog šiam naujam festivaliui atsiras vietos Vilniaus kultūros renginių kontekste – tai bus savotiškas „intermezzo“ kultūros renginių panoramoje.

Galiausiai, svarbiausia, kad apsilankymas šiame festivalyje kiekvienam klausytojui taptų savotišku „intermezzo“ jo milžinišku greičiu skriejančiame gyvenime. Raminanti, įkvepianti, vienijanti – tesuteikia ši muzikos galia atokvėpį kiekvieno sielai ir sparnus vaizduotei. Norime, kad tai būtų ypatingas festivalis, kuris taptų visiems atradimu“, – dėstė savo tikslus festivalio organizatoriai.

„Intermezzo“ išsiskirs iš kitų šio žanro renginių ir tuo, kad prieš koncertus vyks pokalbiai su atlikėjais bei koncertų vedėjais, į kuriuos kviečiami visi klausytojai. Vakaro solistai pristatys būsimų koncertų programas bei kūrinius.

Festivalį įkvėpė atrasta erdvė

Skeptiškai vertinančius neįprastą koncertams erdvę festivalio rengėjai skuba nuraminti. „Vienas pagrindinių motyvų renkantis festivaliui Gariūnų verslo centro erdvę – neįtikėtinai gera jos akustika“, – aiškino „Naujosios muzikų kartos“ atstovai.

Beveik prieš metus atidarytoje Gariūnų verslo centro salėje stovi iš JAV atgabentas baltas „Steinway“ fortepijonas, čia jau pasirodė būrys garsių atlikėjų, salę pamėgo melomanai.

Tačiau festivalis „Intermezzo“ vyks kitoje prekybos centro erdvėje, talpinančioje net apie 500 klausytojų. Pasak rengėjų, ją surado N.Borisoglebskis, sumanęs po vieno koncerto pasivaikščioti po prekybos centrą ir išbandyti jo erdvių akustiką.

„Kai jis užgrojo pirmo aukšto fojė J.S. Bacho partitą, aplinkiniai staiga nuščiuvo – erdvę užliejo magiški garsai. Šio įspūdžio neįmanoma nupasakoti ar užmiršti. Galima sakyti, tą vakarą gimė festivalio idėja. Norėjosi, kad visi patirtų tokį muzikos stebuklą“, – pasakojo „Naujosios muzikų kartos“ aktyvistai.

Pasak jų, koncertams bus sumontuota speciali scena. Festivalį „Intermezzo“pristato „Naujosios muzikų kartos“ ir Gariūnų verslo parko kūrybinė grupė. Bilietus platina Bilietai.LT

Festivalio programa:

– Spalio 1 d. 19.00 val. – Festivalio Intermezzo atidarymo koncertas kartu su pianistais A. Gryniuku ir K. Uinsku pasirodys į Lietuvą atvykstantis Liepojos simfoninis orkestras su dirigentu Atvars Lakstigala.

– Spalio 2 d. 19.00 val. – Festivalio fortepijoninis rečitalis su pasaulinio garso virtuozu – pianistu J.Božanovu.

– Spalio 4 d. 18.00 val. – Violončelės romantikas V.Radutiu kartu su pianistu J.Bžanovu.

– Spalio 6 d. 19.00 val. – Smuiko magija su vienu ryškiausių šiandienos smuikininkų N.Borisoglebskiu, jo soliniame koncerte.

– Spalio 8 d. 19.00 val. – Festivalio uždarymo koncertas su „Stradivari Quartet“ ir su pianistu A.Gryniuku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.