Šiandien Klaipėdos gimtadienis – žvanga senieji kuršių ginklai

Rupjūčio pirmoji – Klaipėdos gimtadienis – šį šeštadienį bus paminėtas išskirtinai: į uostamiesčio ištakas – piliavietę – sugrįš senieji šio krašto gyventojai kuršiai. Bus demonstruojami senieji kuršių amatai, rekonstruoti kostiumai ir papuošalai, ginklai, skambės autentiškos melodijos.

Klaipėdos piliavietėje bus pristatyti rekonstruoti kuršių kostiumai.<br>Nuotr. iš klubo „Pilsots“ archyvo
Klaipėdos piliavietėje bus pristatyti rekonstruoti kuršių kostiumai.<br>Nuotr. iš klubo „Pilsots“ archyvo
Klaipėdos piliavietėje bus pristatyti rekonstruoti kuršių kostiumai.<br>Nuotr. iš klubo „Pilsots“ archyvo
Klaipėdos piliavietėje bus pristatyti rekonstruoti kuršių kostiumai.<br>Nuotr. iš klubo „Pilsots“ archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

2015-07-31 14:21, atnaujinta 2017-10-22 13:19

„Pripratome, kad miesto gimtadienis – tai Livonijos ordino atėjimas ir sprendimas statyti Memelburgo pilį Danės upės žiotyse, cituodavome 1252 metų dokumentą. Bet iki šiol pamiršdavome kuršius, kurių žemėse buvo pastatyta pilis. Kuršiai čia gyveno iki pat XIV amžiaus. Man pačiam teko tyrinėti kuršių gyvenvietes pietinėje Klaipėdos dalyje, Žardėje. Be to, praėjusių metų archeologiniai tyrinėjimai Klaipėdos piliavietėje, rasti papuošalai bei kiti reliktai – tai neabejotini kuršių buvimo šioje vietose pėdsakai. Be kuršių temos negalime išsamiai kalbėti apie Klaipėdos įkūrimą“, – teigė Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys.

Į senuosius laikus – X-XI amžiaus karybos ir amatų stovyklą Klaipėdos piliavietėje pakvies senovės kuršių buities ir karybos draugovė „Pilsots“.

Žiūrovai išvys atkurtus autentiškus kuršių kalavijus, plačiaašmenius kirvius, trijų skirtingų tipų šalmus, šarvus, kovos peilius, sužinos, kaip jie buvo naudojami. Vakarop vyks autentiška ritualinė dvikova.

Apsilankiusiųjų laukia pažintis su senaisiais kuršių amatais: moterys aus drobes, vys juostas, siūs ir siuvinės, gamins indus pagal senąsias tradicijas. Norintys galės pasvaidyti lietuviškas ietis, susipažins su senosiomis peilių gamybos, nešiojimo ir naudojimo tradicijomis.

Bene įdomiausia šventės dalis – pagal Genčių, Laivių ir Palangos kapinynų archeologinę medžiagą atkurtų X-XI amžiaus kuršių kostiumų ir papuošalų demonstravimas.

„Kiekvienas kostiumas – tiksli vieno kapo įkapių rekonstrukcija. Audiniai buvo audžiami pagal senąsias tradicijas ir dažomi natūraliais dažais. Ir patys kostiumai, ir gausybė papuošalų, sidabruoti ginklai liudija, kokia turtinga buvo kuršių gentis. Tai sunku įsivaizduoti apžiūrinėjant aprūdijusius archeologinius radinius muziejuose. Atkurtieji autentiški kuršių ginklai ir papuošalai liudija buvusią didybę ir grožį“, – sakė „Pilsots“ vadovas Benas Šimkus.

Turės ką veikti ir vaikai – jų laukia archajiški piemenų žaidimai ir daug kitų linksmų pramogų.

Piliavietėje koncertuos folkloro grupė Obelija“, vyrų folkloro grupė „Ugniavijas“ atliks karo dainas, vakaro pabaigoje koncertą surengs neofolko grupė „Gyvata“.

Klaipėdos miesto gimtadienis „Kuršiai sugrįžta“.  Rugpjūčio 1 d. 15-22 val. Klaipėdos piliavietė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.