JAV atsirado prieš 35 metus pavogtas A.Stradivariaus smuikas

Jungtinėse Valstijose atsirado Antonio Stradivariaus smuikas, prieš 35 metus pavogtas iš žinomo lenkų ir amerikiečių muzikanto ir dėstytojo Romano Totenbergo. Artimiausiu metu instrumentas bus grąžintas smuikininko dukterims, pranešė „The Associated Press“.

A.Stradivariaus smuikai labiausiai vertinami pasaulyje.
A.Stradivariaus smuikai labiausiai vertinami pasaulyje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-08-07 12:08, atnaujinta 2017-10-21 16:35

Agentūros žiniomis, garsiojo italų meistro A.Stradivariaus 1734 metais pagamintas smuikas dingo iš R.Totenbergo kabineto po koncerto, kurį jis surengė Masačusetso valstijos Kembridžo muzikos mokykloje 1980 metais. Dėl instrumento dingimo dėstytojas įtarė jauną muzikantą Philipą Johnsoną, kuris, pasak jo, vis sukiojosi aplink smuiką. Bet svarių įrodymų kaltinimui pateikti nebuvo.

Ph.Johnsonas mirė 2011 metais, palikdamas smuiką specialiame užrakinamame dėkle savo buvusiai žmonai. Ši kelerius metus mėgino įminti spynos kodą ir įstengė tai padaryti tik šįmet. Iškart po to moteris nunešė instrumentą specialistui, kuris jį atpažino ir pranešė apie tai FTB skyriui, ieškančiam pavogtų meno kūrinių.

Muzikos profesorius Bostono universitete R.Totenbergas mirė 2012 metais, eidamas 102-uosius metus. Pasak vienos iš trijų jo dukterų Ninos Totenberg, tėvas retai užsimindavo apie pavogtą smuiką. „Jam tai prilygo šeimos nario mirčiai“, – sakė ji.

R.Totenbergo dukterys ketina parduoti Stradivariaus smuiką. Tik jos norėtų, kad instrumentas ne šiaip papildytų kieno nors kolekciją, bet atsidurtų juo griežti mokančių žmonių rankose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.