L. Dovydėno literatūrinė premija – rašytojai K. Sabaliauskaitei

2015 metų Liudo Dovydėno

„Silva rerum“ K.Sabaliauskaitei pelnė dar vieną premiją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Silva rerum“ K.Sabaliauskaitei pelnė dar vieną premiją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 7, 2015, 4:17 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 3:43 PM

Lietuvos rašytojų sąjunga, įamžindama žymaus prozininko, Valstybės premijos laureato (1936) L.Dovydėno (1906-2000) atminimą, įsteigė kasmetinę jo vardo premiją už lietuvišką romaną. Premija skiriama konkurso būdu už geriausią naują lietuvišką romaną, leidyklose išleistą per praėjusius kalendorinius metus.

K.Sabaliauskaitė gimė Vilniuje. Studijavo dailės istoriją Vilniaus dailės akademijoje, kur 2005 m. apsigynė menotyros mokslų disertaciją ir įgijo daktaro laipsnį. 2008 m. debiutavo romanu „Silva rerum“, vėliau sukūrė romanus „Silva rerum II“ ir „Silva rerum III“, pasakojančius apie XVII-XVIII a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kultūrą, kritikų ir skaitytojų įvertintus už daugiasluoksnį, meistrišką pasakojimą, sujungiantį istorijos mokslą bei literatūros meną. Taip pat 2012 m. išleistas apsakymų rinkinys „Danielius Dalba & kitos istorijos“, pasakojantis apie nūdienos Lietuvą ir lietuvius pasaulyje.

Už savo kūrybą K.Sabaliauskaitė apdovanota Jurgos Ivanauskaitės premija (2009) ir Vilniaus miesto „Šv.Kristoforu“ (2011). Romanai „Silva rerum“ ir „Silva rerum II“ tapo lietuviškomis Metų knygomis“ (2009 ir 2011), o Latvijoje 2014 m. šių romanų vertimai pateko į latvių skaitytojų visų laikų mėgstamiausių knygų šimtuką ir tapo vienintelėmis lietuviškomis knygomis jame. Lietuvos PEN klubas romanus „Silva rerum“ šiemet išrinko tarp dešimties svarbiausių pastarojo dešimtmečio lietuvių prozos kūrinių. Autorės kūryba išversta į latvių, lenkų ir anglų kalbas.

Premijos įteikimas planuojamas rugpjūčio 19 d. Į iškilmes Rokiškyje iš Amerikos planuoja atvykti premijos mecenatas, mūsų kraštiečio L.Dovydėno sūnus fotomenininkas Jonas Dovydėnas, iš Londono (Jungtinė Karalystė) – laureatė K.Sabaliauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.