Iš europinių lėšų išdygusiame amatų centre vis laukiama avies

Lietuvoje jau ne viena miestelio bendruomenė, gavusi Europos fondų paramą, sėkmingai įgyvendino įvairius projektus. Tačiau kai kurioms pritrūksta sumanumo ir pastangų. Kupiškio rajone Uoginių kaime įkurtas amatų centras kol kas stovi tuščias, jame nevyksta edukacinės programos. Svarstoma, kaip centrą pagyvinti ir kokios veiklos imtis, siekiant pritraukti lankytojų.

Kai kuriuose miesteliuose už Europos lėšas įrengti pastatai vis dar tušti.
Kai kuriuose miesteliuose už Europos lėšas įrengti pastatai vis dar tušti.
Daugiau nuotraukų (1)

Zinaida Paškevičienė, LRT.lt

Aug 10, 2015, 8:34 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 7:42 AM

Naujoji rajono valdžia stebisi – ko tik bendruomenės neprifantazuoja, kad gautų europinių lėšų. Tik vėliau tas fantazijas įgyvendinti pritrūksta garo. Atokiame Uoginių kaime atidarytame amatų centre, atskirame stikliniame kambaryje norėta įkurdinti net avį.

„Atvažiuoja, kerpa čia gyvenančią avį ir parodo kelias nuo kirpimo iki siūlų pagaminimo ir vėlimo. Įsivaizduokit, koks avies apgyvendinimas būtų problemiškas: reikėtų piemens, kuris tą avį prižiūrėtų, ir vienos avies nepakaktų – juk negali kirpti vis tos pačios vargšelės“, – svarstė Kupiškio viceministras Aurimas Martinka.

Pagal projektą edukacines programas reikia vykdyti penkerius metus, nes, pakeitus veiklą, tektų lėšas grąžinti. Todėl dabar tenka suktis iš padėties ir mąstyti ne tik apie tai, kaip stiklo kambaryje įrengti avių fermą, bet ir kaip pritraukti norinčiųjų dalyvauti avininkystės kelio edukacinėje programoje. Todėl amatų centras lig šiol tuščias.

„Ten kol kas nevyksta jokia veikla. Du kartus buvo renginiai – amatų centro pristatymas ir vietos veiklos grupės baigiamasis renginys su projektų pristatymais“, – pasakojo Kupiškio etnografijos muziejaus specialistė Laura Eižinienė.

Dabar niekas negali atsakyti, kodėl 200 tūkst. eurų kainavusį amatų centrą nuspręsta atidaryti būtent Uoginiuose, vietos kolekcininko Adomo Petrausko muziejaus teritorijoje, nors jo labai norėjo Palėvenės, esančios šalia kelio Panevėžys– Daugpilis, bendruomenė.

„Praktiškai kiekviename rajone kažkas panašaus yra ir jau yra įdirbis, važiuoja žmonės , o vėluojant reikia ypatingų veiklų, norint pritraukti žmones“, – mano Kupiškio meras Dainius Bardauskas.

Vadovai sako jau bendravę su verslininkais, valdančiais privatų amatų centrą Pažaislio vienuolyne.

„Čia ne Pažaislis, visko neperkelsi, bet savivaldybė ir turizmo firma turi idėjų, kaip pagyvinti, pritraukti turistų. Ypač senjorai mėgsta atokias vietas. Artimiausiu metu turėtų apsilankyti turizmo firmos vadovas, savininkas ir ieškosim bendrų veikų“, – žadėjo vicemeras.

Rajono vadovai sako laukiantys ir amatų centro šeimininkų – muziejininkų idėjų.

Tai – ne pirmas nevykęs rajono projektas už europines lėšas – prieš kelerius metus atokiame Virbališkių kaime įkurtas krizių centras taip pat stovi tuščias.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.