Koncertas „Muzika kaip kine“ – ir klausytis, ir žiūrėti

Jaunimo simfoninis orkestras, vadovaujamas jaunosios kartos dirigento, Auksinio kryžiaus laimėtojo Ričardo Šumilos, žinomų džiazo muzikantų grupė su vienu iškiliausių Lietuvos dokumentinio kino kūrėjų Audriumi Stoniu  rugsėjo 12 dieną Vilniuje, Technikos bibliotekos kieme, kuriame įsikūręs restoranas „La Boheme“, surengs koncertą “Muzika kaip kinas“.

Kadras iš kino filmo „Gražuolė“.
Kadras iš kino filmo „Gražuolė“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 11, 2015, 12:22 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 2:09 AM

Orkestrų atliekamą kino filmų muziką šiandien galima išgirsti įvairiausiuose muzikos festivaliuose visame pasaulyje. Renginys „Muzika kaip kinas“ – kitoks. Projektas radosi iš troškimo atgaivinti lietuvių kino pilnatvę – džiaugtis ne tik vaizdu, bet iškelti ir sureikšminti filmų muziką bei jos kūrėjus, supažindinti visuomenę su lietuvių kompozitorių muzika kinui, kuri koncertuose iš esmės neatliekama.

Režisierius A.Stonys, kuriam kartu su dirigentu R.Šumila kilo mintis atkartoti gyvą santykį tarp muzikos ir vaizdo lietuvių kine, pasakojo: „Poetinio lietuvių kino santykis su muzika visada buvo gyvas ir jautrus. Pasaulio kinematografe labai reta, kad muzika būtų grojama gyvai per garso įrašą. Tačiau kuriant lietuviškus kino filmus tai buvo įprasta praktika: Vilniuje, Birutės gatvėje, buvo labai geros akustikos salė, kurioje orkestras, žiūrėdamas filmą, čia ir dabar grodavo ir įprasmindavo vaizdą. Taip garso takelius filmams kurdavo Henrikas Šablevičius, Robertas Verba, muzika reaguodavo į režisieriaus pastabas kūrinių atlikimo metu.“

Skambant melodingai ir ryškiai Viačeslavo Ganelino, Giedriaus Kuprevičiaus, Algimanto Apanavičiaus, Eduardo Balsio, Broniaus Kutavičiaus, Vytauto Barkausko, Algimanto Bražinsko, Fausto Latėno, Laimio Vilkončiaus, Giedriaus Puskunigio, Anatolijaus Šenderovo, Juozo Širvinsko muzikai, kurtai lietuvių aukso fondo kinui, žmonės bus kviečiami mėgautis kino vaizdais, surikiuotais ir atrinktais A.Stonio iš filmų „Gražuolė“, „Niekas nenorėjo mirti“, „Moteris ir keturi jos vyrai“, „Adomas nori būti žmogumi“, „Mano vaikystės ruduo“, „Naktibalda“, „Herkus Mantas“, „Paskutinė atostogų diena“, „Jausmai“, „Vasara baigiasi rudenį“ ir kitų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.