Premjeras ragina priimti sprendimus dėl paminklo J. Basanavičiui

Paminklas gydytojui, visuomenės veikėjui, tautos patriarchu vadinamam Jonui Basanavičiui turi būti pastatytas, o sprendimus dėl to privalo priimti Vilniaus valdžia, sako premjeras Algirdas Butkevičius.

J.Basanavičius – vienas svarbiausių Lietuvos nepriklausomybės siekėjų.
J.Basanavičius – vienas svarbiausių Lietuvos nepriklausomybės siekėjų.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 13, 2015, 9:29 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 7:30 PM

„Aš raginčiau  Vilniaus miesto merą ir Vilniaus miesto tarybą greičiau priimti sprendimus, nes Vilniaus miestas neturi mūsų patriarchui paminklo“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė ministras pirmininkas.

Paminklo pastatymas J.Basanavičiui yra Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programos projekte. Jį trečiadienį planavo patvirtinti Vyriausybė, bet atidėjo kultūros ministro Šarūno Biručio iniciatyva. Šiame projekte ministras pasigedo aiškių prioritetų ir finansavimo garantijų.

J.Basanavičius (1851 – 1927) – vienas svarbiausių Lietuvos nepriklausomybės siekėjų, jo vadovaujama Lietuvos Taryba paskelbė Lietuvos nepriklausomybę. J.Basanavičius pirmasis pasirašė Nepriklausomybės aktą.

Be paminklo J.Basanavičiui, kol kas nepatvirtintoje Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programoje numatoma iki 2018-ųjų rekonstruoti ir Nacionaliniu kongreso centru paversti buvusius Vilniaus koncertų ir sporto rūmus, įrengti daugiafunkcį kompleksą su 20 tūkst. vietų žiūrovams stadionu, iki 2018-ųjų užbaigti Valdovų rūmų statybas, renovuoti Signatarų namų pastatą Vilniuje, sutvarkyti pastatą Kaune, kur tarpukariu veikė Užsienio reikalų ministerija, iki 2019-ųjų suremontuoti istorinę prezidentūrą Kaune.

Plane taip pat yra noras sutvarkyti Lukiškių aikštę Vilniuje, pastatyti paminklą Antanui Smetonai, sukurti vaidybinį filmą „Tarp pilkų debesų“ ir kitus filmus, surengti Dainų šventę, pasaulio lietuvių sporto žaidynes ir kt.

Planuojama, kad įgyvendinant programą bus įvykdyta apie 100 įvairių švietėjiškų projektų bei renginių, bus atidengti 25 paminklai, biustai ar atminimo lentos, pastatyti keturi infrastruktūros objektai. Įsipareigojama siekti, kad programos renginiuose iš viso dalyvautų per 1 mln. žmonių.

Valstybės šimtmetį Lietuva minės 2018 metais. 1918 metų vasario 16 dieną Lietuvos Taryba Vilniuje pasirašė dokumentą, kad „skelbia atstatanti nepriklausomą demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę su sostine Vilniuje ir tą valstybę atskirianti nuo visų valstybinių ryšių, kurie yra buvę su kitomis tautomis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.