Italas skambins Druskininkų įkvėptas pasaulines premjeras

Tarptautinė menininkų rezidencijos programa DAR (Druskininkai Artists' Residence), kurią jau penktus metus organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga, gilinasi į tapatybės paieškas. Jas tradiciškai vainikuos programos dalyvių – įvairių šalių kompozitorių – pasaulinių premjerų koncertas.

(Iš kairės): pianistas D.Buccio ir kompozitoriai R.M.Ponsas,C.J.Scroccaro, R.Motiekaitis.<br>E.Medekšaitės nuotr.
(Iš kairės): pianistas D.Buccio ir kompozitoriai R.M.Ponsas,C.J.Scroccaro, R.Motiekaitis.<br>E.Medekšaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 17, 2015, 4:00 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 6:07 AM

Per keturius mėnesius kompozitorių kūrybos namuose dirbę menininkai iš Austrijos, Australijos, Estijos, Argentinos, Italijos ir Didžiosios Britanijos pristatė daug projektų įvairiose Druskininkų bei Vilniaus miesto erdvėse. Dauguma kūrėjų Lietuvoje lankosi pirmą kartą, todėl jų darbuose tapatybės paieškos persipina su Druskininkų kraštovaizdžiais, miesto triukšmu, įsimintiniausiomis kurorto vietomis. Kiekvienas menininkas siekė atskleisti savo individualumą globalaus pasaulio kontekste.

Pasaulinės premjeros nuskambės koncerte, kuris neatsitiktinai yra įtrauktas į festivalį „Muzika be sienų“, šiais metais švenčiantį 15 metų sukaktį. Konkursas-festivalis kasmet pristatomas Druskininkuose, M. K. Čiurlionio menų mokykloje. Jis sukviečia įvairių šalių pianistus, klavesinininkus, džiazo solistus, įvairios sudėties kamerinius ir fortepijoninius ansamblius. Šis renginys skatina jaunus žmones ne tik atrasti savo nepakartojamą individualumą, bet ir kūrybiškai augti.

Koncerto programoje skambės kompozitorės Claudios Jane‘s Scroccaro kūrinys „Hommages Fragmentés“, sudarytas iš septynių miniatiūrų, atspindintis septynis muzikinius paveikslus, susietus su G.Kurtago „Opiniâtre“, L. Verdi „Vertigo“, A. Skriabino „Nocturne“ ir italų dirigento P.Bellugi kūriniu „Élégie“. Tai tarsi metafizinė kelionė, kurios metu kompozitorė gilinasi į egizstencializmo klausimus.

Pasaulinę premjerą taip pat pristatys kompozitorius Ramiro Mansilla Ponsas. Jis parašė Sonatą, įkvėptas M.K.Čiurlionio paveikslo „Sonata I“ (Saulės Sonata). Tai autoriaus asmeninė interpretacija, kuriai jis pasitelkė vieną teminį motyvą, vis kitaip nuskambantį skirtinguose kūrinio dalyse ir perteikiamą skirtingais tembrais bei spalvomis.

Dar daugiau staigmenų žada Lietuvos kompozitorius Ramūnas Motiekaitis. Anot autoriaus, jo Sonatina – tai asmenška išpažintis, kupina išgyvenimų bei nuojautų. Kūrinys atspindi daugybę brangių autoriui momentų, kurie susipina į nepretraukiamą, išblukusią ir švelniai konservatyvią kino juostą.

Koncertas vyks rugpjūčio 18 d. 19 val.
 Druskininkų M.K.Čiurlionio meno mokykloje. Jo programą atliks pianistas Daniele Buccio iš Italijos. Jis paskambins ir savo sukurtą Etiudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.