Šveicarė kojomis prakalbins neregėtą instrumentą „Xala“

Kristupo vasaros festivalyje apstu egzotikos. Be įvairių etninių retenybių, čia meistriškai grota netgi stiklo taurėmis ir mediniu stalu! O šiemet šveicarų dueto „Duo Losinger Eser“ spektaklyje „Šanchajaus ornamentai“ skambės dviejų kvadratinių metrų platforma iš medžio ir metalo juostų, kuria grojama kojomis ir žmogaus ūgio lazdomis.

„Duo Losinger Eser“ surado unikalią saviraiškos formą.<br>Organizatorių nuotr.
„Duo Losinger Eser“ surado unikalią saviraiškos formą.<br>Organizatorių nuotr.
A.Losinger groja „xala“ avėdama flamenko baleteliais.<br>Organizatorių nuotr.
A.Losinger groja „xala“ avėdama flamenko baleteliais.<br>Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
„Duo Losinger Eser“.<br>Organizatorių nuotr.
„Duo Losinger Eser“.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Austė Radžiūnaitė

Aug 17, 2015, 10:43 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 7:39 AM

Tai šveicaro instrumentų meistro bei išradėjo Hamperio von Niederhäuserno kūrinys „xala“. Jo pavadinimą autoriui pasufleravo baskiškas perkusinis instrumentas „txalaparta“, kuris primena lentinį stalą, daužomą lazdelėmis dviejų priešpriešiais stovinčių perkusininkų.

Iš tikrųjų šis instrumentas turi mažai bendra su „xala“, kurio žavesys neatsiejamas nuo šokio magijos. Neatsitiktinai jo virtuozė Ania Losinger grodama avi flamenko batelius.

„Duo Losinger Eser“ artistai A.Losinger ir perkusininkas Matsas Eseris bendradarbiauja jau dešimt metų. Pora kuria įvairių žanrų kompozicijas, teatrinius projektus, keldama didelį susidomėjimą muzikos pasaulyje.

Pirmasis bendras A.Losinger ir M.Eserio darbas buvo penkių dalių koncertinis performansas „Penki elementai“, kuriam atlikėjai pasitelkė „xalą“ ir marimbą, atverdami šiais instrumentais įspūdingą skambesių Visatą ir sužavėdami Šveicarijos, Vokietijos, Suomijos, Olandijos, Italijos, Belgijos, Lenkijos, Rusijos publiką.

Vėliau duetas sukūrė teatrinių projektų vaikams, įrašė garso takelį dokumentiniam filmui ir pats nusifilmavo šveicarų juostoje „Bödälä-Dance the Rhythm“, kuri pabuvojo garsiuose kino festivaliuose, buvo rodoma Austrijos ir Vokietijos kino teatruose.

Ansamblio repertuare yra netgi jo įkvėptų simfoninių kūrinių!

A.Losinger įvaldė jau tris „Xala“ modelius. Naujausias elektroakustinis buvo sukurtas 2010 metais dueto kelionei į pasulinę „Expo“ parodą Šanchajuje, kur šveicarai tris savaites „eksponavo“ savo garsines skulptūras Ispanijos paviljone.

„Xala“ išradėjas H. von Niederhäusernas pasirūpino, kad instrumentas taptų mobilesnis ir saugiai pasiektų Kiniją lėktuvu – naujasis modelis tilpo į penkias dėžes.

Tačiau svarbiausia, kad ši kelionė menininkams tapo galingu įkvėpimo šaltiniu. Kinijos ispūdžius, „Drakono miesto“ Šanchajaus įkvėptus vaizdinius jie išliejo šokio ir muzikos spektaklyje „Šanchajaus ornamentai“.

Spektaklio premjera įvyko 2011 metais „Be Jazz“ festivalyje Berne, bet kūrinys iki šiol keliauja per pasaulį, stebindamas publiką kerinčiu reginiu ir garsų magija.

Dueto koncertas Kristupo vasaos festivalyje rengiamas kartu su Šveicarijos fondu „Pro Helvetia“. „Duo Losinger Eser“ (Šveicarija) autorinis šokio ir muzikos spektaklis „Šanchajaus ornamentai“ Šv. Kotrynos bažnyčioje – rugpjūčio 21 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.