JAV neatiduos Rusijai kompozitoriaus S. Rachmaninovo palaikų

Tarp Rusijos kultūros ministro Vladimiro Medinskio ir žymiojo kompozitoriaus, mirusio JAV 1943 metais, Sergejaus Rachmaninovo šeimos įsiplieskė kivirčas, rašo BBC.

Kompozitorius Sergejus Rachmaninovas apie 1920 m. JAV.<br>ViDA Press nuotr.
Kompozitorius Sergejus Rachmaninovas apie 1920 m. JAV.<br>ViDA Press nuotr.
Kompozitorius S.Rachmaninovas 1934 m. JAV.<br>Scanpix nuotr.
Kompozitorius S.Rachmaninovas 1934 m. JAV.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 20, 2015, 12:46 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 7:42 PM

V.Medinskis nori, kad Rusijoje gimusio maestro palaikai būtų perlaidoti prabangiame mauzoliejuje šalyje, kurią S.Rachmaninovas buvo priverstas palikti per 1917 metų revoliucijos įkarštį. Rusija jau anksčiau siekė susigrąžinti garsiojo kompozitoriaus palaikus, tačiau šį kartą V.Medinskis užsipuolė Jungtinės Amerikos Valstijas, apkaltinęs jas kompozitoriaus kapo nepriežiūra, bandymais begėdiškai pasisavinti S.Rachmaninovo vardą ir jo rusiškų šaknų nepripažinimu.

Tačiau kompozitoriaus proprovaikaitė Susana Wanamaker tvirtina, kad S.Rachmaninovas prieš mirtį išreiškė norą būti palaidotas šalia šeimos narių Niujorko kapinėse. „Neplanuojame priešintis jo valiai, todėl palaikai liks ten“, – BBC teigė žymiojo kompozitoriaus giminaitė.

Vienas Rusijos kultūros kritikas naujienų agentūrai AFP sakė, kad ministro išsakyti komentarai yra politiškai motyvuoti ir nesusiję su muzika. „Be jokios abejonės, tai politinis dar vieno patriotinio spektaklio siekis, liūdna, tačiau tai dar vienas pergalingas atvejis, kuriuo norima kelti nacionalinę dvasią“, – pašnekovas sakė AFP.

Dauguma Rusijos socialinių tinklų vartotojų pašiepė ministro idėją, palygindami ją su kitais dažnais V.Medinskio kritikos protrūkiais prieš Vakarų kultūrą, šiuolaikinį meną ir homoseksualumą. Keletas žmonių svarstė, ar Rusija nusipelnė priglausti S.Rachmaninovo palaikus, turint omenyje tai, kad garsusis kompozitorius paliko šalį dėl persekiojimo, o jo muzika Rusijoje, S. Rachmaninovui pasmerkus Stalino režimą, buvo ilgą laiką uždrausta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.