„Lėlės“ teatras sezoną pradeda premjera

Iš meilės mokslui lengvai pamišęs pankiškas mokslininkas, žuvis Kleopatra, neandertalietis ir dar keli personažai pasitiks žiūrovus sekmadienį „Lėlės“ teatro Mažojoje salėje, spektaklyje „Evoliucija“.

Spektaklyje „Evoliucija“ mokslininkas atveria žiūrovams savo laboratorijos duris ir atlieka įvairius eksperimentus.
Spektaklyje „Evoliucija“ mokslininkas atveria žiūrovams savo laboratorijos duris ir atlieka įvairius eksperimentus.
Daugiau nuotraukų (1)

Eleonora Bačytė

2015-08-22 05:00, atnaujinta 2017-10-19 13:21

Vilniaus teatras „Lėlė“ naująjį sezoną, kaip visuomet, pradeda pirmasis.

Jau šį savaitgalį – rugpjūčio 22 ir 23 dienomis – žiūrovų lauks Mažoji salė, kurioje bus rodomi spektakliai „Raudonkepurė“ ir „Evoliucija“, o teatro fojė eksponuojama dailininkės Julijos Skuratovos personalinė paroda „Gyvos lėlės“.

Konsultavosi su mokslininkais

„Evoliucija“, režisuota Šarūno Datenio, – naujausias „Lėlės“ spektaklis. Penkerių metų ir vyresniems vaikams skirtą kūrinį autoriai vadina moksliniu nuotykiu, mat, kaip nemeluoja pavadinimas, čia pasakojama apie visatos, žmonijos ir civilizacijų atsiradimą ir raidą.

Nors tema atrodo sunkiai perkandamas riešutėlis net ir vyresniesiems, spektaklyje į ją stengtasi pažvelgti žaismingai ir nenuobodžiai. Jame daug triukų, virtinė pokštų, žinių apie fiziką, chemiją, žmogaus evoliuciją.

Jį kurdami teatralai konsultavosi su Vilniaus universiteto mokslininkais, Molėtų observatorijos darbuotojais. Šis spektaklis – kaip teatralizuota paskaita.

Kalba rimtomis temomis

Žiūrovus spektaklyje pasitiks iš meilės mokslui lengvai pamišęs pankiškas mokslininkas. Jis atvers jiems savo laboratorijos duris – čia atliks įvairius eksperimentus.

Pasitelkdamas išradingus scenografijos elementus, objektus ir vaizdo projekcijas jis iliustruos pasaulio atsiradimo ir civilizacijų raidos istoriją. Šioje kelionėje po visatos istorijos slėpinius jam talkins kuklusis asistentas, o jų bendrakeleiviais taps seniai išnykę keisčiausi gyvūnai.

Didysis sprogimas, gyvybės atsiradimas Žemėje, Juros periodas, ledynmetis, senovės civilizacijos ir šiuolaikinis žmogus – ši milijardais metų skaičiuojama istorija akimirksniu prabėgs atviros pamokos principu sukurtame spektaklyje.

Aktorius sulaukia padėjėjų

„Labai netikėta spektaklio tema. Vaikams reikia paaiškinti, iš kur atsiradome, kaip vystomės. Vaikų nereikia laikyti kvailesniais už mus“, – per sezono pristatymą sakė mokslininką vaidinantis aktorius Irmantas Jankaitis.

Nors praėjusio sezono pabaigoje buvo parodyti tik keli „Evoliucijos“ spektakliai, aktorius I.Jankaitis jau sulaukė pagalbininkų.

„Sėdi salėje kokio mokslininko sūnus ir žino, kas ta ląstelė ar atomas. O viename spektaklyje devynerių metų vaikas apie žinduolių vystymąsi viską paaiškino už mane. Gal bus genialus mokslininkas“, – svarstė aktorius.

Dailininkei patinka senovė

Iki rugsėjo 18-osios teatras kviečia į dailininkės J.Skuratovos parodą „Gyvos knygos“, kurioje eksponuojami erdviniai objektai, sukurti koliažo ir asambliažo technika.

Jungdama senų pasakų knygų, žaislų motyvus, dailininkė sukūrė dešimtį lagaminų, kuriuose išradingai ir subtiliai interpretuojami žinomų pasakų, jų herojų įvaizdžiai.

„Man visuomet patiko senovė bet kokia forma – ar tai būtų senas daiktas, namas ar nuotrauka. Juose, kaip ir raukšlių išsiuvinėtame veide, matyti išgyvenimų, laimės ir netekčių įspaudai“, – apie meilę liūdnam praeities grožiui sakė menininkė.

Galbūt lagaminuose įkurtos iš praeities atkeliavusios knygos ir žaislai vyresniems žiūrovams primins jų pačių vaikystę, o mažiesiems pasirodys kaip neatrastas naujas pasaulis. Atskleis J.Erlicko kūrybos tragizmą

58-ąjį sezoną „Lėlės“ teatras parengs keturias premjeras – dvi vaikams ir dvi suaugusiesiems.

Tęsdamas lietuvišką tematiką, tik šįkart atspirties tašku pasirinkęs ne poeto kūrybą ir gyvenimą, jau trečią spektaklį „Lėlėje“ kuria Rolandas Kazlas. Įkvėptas dailininko Kazio Šimonio kūrybos ir airių rašytojo Seumaso O’Kelly apysakos „Audėjo kapas“, šviesaus liūdesio nuspalvintame spektaklyje-alegorijoje „Atrask mane“ R.Kazlas sieks atsigręžti į atminties, tautiškumo temas.

Antroji rudens premjera – režisierės Olgos Lapinos ir dailininkės J.Skuratovos bendras darbas, spektaklis vaikams rusų rašytojo Danijilo Charmso kūrinio „Apie tai, kaip Kolka Pankinas skrido į Braziliją, o Petka Jeršovas niekuo netikėjo“ ir kitų autoriaus eilių motyvais. Tai – šmaikšti, anekdotinė istorija apie dviejų berniukų kelionę į įsivaizduojamą Braziliją, jos metu patirtus nuotykius ir vaikiškos fantazijos grožį.

Vasario mėnesį teatras pakvies į lėlių spektaklio suaugusiesiems „Tiesiog žmogus“ premjerą. Mažojoje salėje pagal Juozo Erlicko kūrybą spektaklį kurs aktorius Dalius Butkus ir dailininkė Aušra Bagočiūnaitė-Paukštienė. Kūrėjai sieks ne pasijuokti, o atskleisti autoriaus kūrybos tragizmą, kalbėti apie šių dienų žmogaus vienatvę, idealios meilės ilgesį ir daugelį kitų opių temų, slypinčių J.Erlicko humoreskose ir humoristiniuose eilėraščiuose.

58-ąjį sezoną „Lėlė“ planuoja baigti muzikiniu spektakliu pagal Sigito Gedos pjesę „Dainuojantis ir šokantis mergaitės vieversėlis“. Algirdo Mikučio režisuojamas miuziklas – tai odė vaikystei, bundančiam vaiko dvasingumui ir jį supančio pasaulio grožiui, tyriausioms svajonėms.

Gruodžio mėnesį teatre lankysis prancūzų lėlių teatro trupė „23h50“. Garsiąją lėlių teatro mokyklą Šarlevilyje baigę kūrėjai „Lėlėje“ parodys tris spektaklius ir surengs lietuvių lėlininkams kūrybines dirbtuves.

Spektaklis „Raudonkepurė“. Rugpjūčio 22 d. 12 val. „Lėlės“ teatras.

Spektaklis „Evoliucija“. Rugpjūčio 23 d. 12 val. „Lėlės“ teatras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.