Šį sekmadienį pirmą kartą suskambės Vilniaus kariljono varpai

Pirmąjį rudens sekmadienį, rugsėjo 6 dieną, V Šv. Jokūbo festivalio atidarymo metu sostinėje pirmą kartą suskambės miesto kariljonas – unikalus 61 varpo instrumentas, įrengtas Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios pietiniame bokšte, šalia Lukiškių aikštės. Šis itin retas ir didingas instrumentas yra didžiausias Baltijos šalyse ir vienas moderniausių pasaulyje.

Kariljono varpai.
Kariljono varpai.
Kariljono varpai.
Kariljono varpai.
Kariljono varpai.
Kariljono varpai.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

2015-09-02 14:34, atnaujinta 2017-10-17 21:46

V Šv. Jokūbo festivalio atidarymo koncerto Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje (Vasario 16-osios g. 10) pradžia – sekmadienį 12 val., o pirmasis kariljono koncertas kartu su choru – nuo 13 val. bažnyčios šventoriuje.

„Sekmadienį visų mūsų laukia jaudinanti akimirka – tai bus pirmasis Šventojo Jokūbo kariljono koncertas ir naujos miesto tradicijos pradžia. Nuo šiol harmoningai derančius varpus bus galima išgirsti kasdien, o kiekvieną sekmadienį klausytojų lauks įvairiausių žanrų koncertai. Tikime, kad varpų skambesys kvies žmones įsiklausyti, susitelkti, bent akimirkai atitrūkti nuo dienos rūpesčių ir pakelti akis aukštyn“, – teigia Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios vienuolis dominikonas brolis Pijus.

Birželio pabaigoje Vilniaus arkivyskupo metropolito Gintaro Grušo pašventinti varpai per vasarą buvo sumontuoti į vieną darnų muzikos instrumentą – kariljoną. Varpus užgaunantys klavišai per atidarymo iškilmes bus patikėti žymiausiems Lietuvos kariljonininkams: Giedriui Kuprevičiui ir Juliui Vilnoniui. Koncerto metu Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios šventoriuje taip pat skambės valstybinio choro „Vilnius“ kartu su kariljonu atliekami kūriniai, diriguos Artūras Dambrauskas.

„V Šv. Jokūbo festivalis yra ypatingas tuo, kad sutampa su kariljono atidarymu Vilniuje. Tai yra išskirtinė proga, nes, kaip žinome, kariljonas jau seniai yra Klaipėdoje ir Kaune, o Vilniuje jo nebuvo. Be to, į jau tradicinį tampantį Šv. Jokūbo festivalį šiemet atvyksta ir du labai įdomūs kolektyvai iš užsienio – britų ir norvegų chorai, kurių programa, manau, klausytojams nepaprastai patiks.

Festivalyje taip pat dalyvaus Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ (vadovas ir dirigentas Tomas Ambrozaitis), Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“ (vadovas ir dirigentas Remigijus Adomaitis)“, – sakė valstybinio choro „Vilnius“ vyriausiasis dirigentas ir V tarptautinio Šv. Jokūbo festivalio meno vadovas Artūras Dambrauskas.

Vilniaus kariljonas turi net 61 skirtingo dydžio varpą, kurių mažiausio svoris – 8 kg, o didžiausio – 3360 kg. Šiuo instrumentu bus atliekama ne tik bažnytinė muzika – kariljono repertuare skambės nuo džiazo iki klasikos žanrų kūriniai, atliekami per religines, valstybines, istorines ir miesto šventes.

Be didžiausio Vilniuje ir Baltijos šalyse esančio kariljono, Lietuvoje yra dar du kariljonai: vienas – Klaipėdoje, Centrinio pašto bokšte, o kitas – Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus bokšte.

Vilniaus kariljono įrengimas finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinės paramos lėšomis pagal priemonę „VP3-1.3-ŪM-02-V Viešųjų nekilnojamųjų kultūros paveldo objektų kompleksiškas pritaikymas turizmo reikmėms“.

Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia FESTIVALIO ATIDARYMO KONCERTAS 2015 m. rugsėjo 6 d., 12.00 val.

PROGRAMA

A. Pärt – The Deer‘s Cry V. Pūce – Sonnet Nr.12, W. Shakespere žodžiai, solistės: G. Kulikauskytė, I. Skorubskaitė, B. Stanislauskaitė E.Ešenvalds – The Moon, S.Teasdale žodžiai V. Augustinas – Mykolo Oginskio priesakai sūnui, lietuvių liaudies ir M. K. Oginskio žodžiai. Solistai: D. Janušas, G. Kulikauskytė M. Balakirev – Svyshe prorotsy (Свыше Пророцы) O. Gjeilo – O Magnum Mysterium Solistai: B. Gocentas, A. Gocentas S. Rachmaninov – V molitvakh neusypayushchuyu Bogoroditsu (В молитвах неусыпающую Богородицу) V. Martynov – Zapovedi blazenstva (Заповеди блаженства). Solistai – V. Bartušas, I. Skorubskaitė, B. Stanislauskaitė

ŠV. JOKŪBO KARILjONO ATIDARYMO KONCERTAS 13.00 val.

Julius Vilnonis:

J. Naujalis  –  Svajonė J. S. Bach  –  Aria  (iš orkestrinės siuitos nr. 2 ) Stanley Myers  –  Cavatina

Giedrius Kuprevičius:

Pirmasis prisilietimas – speciali kompozicija Vilniaus kariljono garbei Preliudas M. K. Čiurlionio atminimui

Koncertų vedėjas kompozitorius prof. Mindaugas Urbaitis

Garso režisierius Valdas Karpuška

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.