Festivalio Plungėje leitmotyvas – M.K.Oginskio polonezas

Plungėje prasidėjo 10-asis Mykolo Oginskio festivalis, skirtas kompozitoriaus ir diplomato Mykolo Kleopo Oginskio gimimo 250-osioms metinėms. Koncertus lydi vienas leitmotyvas – garsusis polonezas „Atsisveikinimas su tėvyne“.

Muzika Oginskių rūmuose skambėjo visais laikais.
Muzika Oginskių rūmuose skambėjo visais laikais.
Daugiau nuotraukų (1)

Lidija Jankauskienė (LRT)

Sep 4, 2015, 11:38 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 2:44 PM

Suskambus pirmiesiems polonezo garsams nuo kėdžių pakyla visi žiūrovai, kurių į festivalio koncertus susirenka iki tūkstančio. Antrajame festivalio koncerte Lietuvos kamerinis orkestras atliko ir mažiau žinomus M.K.Oginskio polonezus.

„Festivalyje skamba įvairi klasikinė muzika. Pirmiausia – Wolfgangas Amadeus Mozartas, jeigu jau pagal klasikos įvertinimą, Antonio Vivaldi, Luigi Boccherini – tokie seni žinomi kompozitoriai, o programos centras yra M.K.Oginskio muzika“, – pasakojo M.Oginskio festivalio meno vadovas prof. Juozas Domarkas.

Muzika Oginskių rūmuose skambėjo visais laikais – apie 1873-iuosius buvo įsteigta muzikos mokykla ir orkestras. XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje ši mokykla garsėjo puikiais muzikantais ir į Europos muzikinę kultūrą besilygiuojančiu orkestru. Tačiau, pasak organizatorių, Oginskio festivalis – ne tik muzika.

„Į dešimtąjį festivalį įtrauktos net dvi parodos. Viena jau atidaryta. Tai – dailininko Stefano Veržbickio skulptūros paroda. Šeštadienį atidarysime XIX–XX a. lietuviškų kalendorių parodą, taip pat pristatysime Lietuvos banko išleistą sidabrinę monetą, skirtą M.K.Oginskio gimimo 250-osioms metinėms“, – pasakojo Žemaičių dailės muziejaus direktorius Alvidas Bakanauskas.

Festivalio ištakos netolimos: 2003-iaisiais buvo įkurta Plungiškių draugija, po trejų metų iš Plungės kilusio verslininko Bronislovo Lubio iniciatyva pradėtas rengti M.Oginskio festivalis. Mecenatas nusprendė, kad visi festivalio koncertai turi būti nemokami.

Šeštadienį Plungėje koncertuos Kauno miesto simfoninis orkestras. Tęsiant senąsias rūmų tradicijas, vyks žirgų konkūro varžybos M.Oginskio festivalio taurei laimėti. Festivalio uždarymas – rugsėjo 26-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.