Obelaičių sodinimas Vilniuje pradėjo tarmių savaitgalį

Šiemet Lietuvoje paskelbti Etnografinių regionų metai. Ta proga sostinėje šią savaitę vyksta etnografinių regionų festivalis „Atrask save“. Festivalio rengėjai kulminaciją žada savaitgalį.

Vilniuje savo spektaklius rodė keli iš regionų atvykę teatro mėgėjų kolektyvai.<br>G.Dalgedaitės nuotr.
Vilniuje savo spektaklius rodė keli iš regionų atvykę teatro mėgėjų kolektyvai.<br>G.Dalgedaitės nuotr.
Dainininkė V.Povilionienė dalyvauja Vilniaus dzūkų klubo veikloje.
Dainininkė V.Povilionienė dalyvauja Vilniaus dzūkų klubo veikloje.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2015-09-12 12:09, atnaujinta 2017-10-16 05:56

Etnografinių regionų festivalis Vilniuje surengtas pirmą kartą. Jam organizuoti pečius surėmė septyniolika Vilniuje įsikūrusių kraštiečių organizacijų.

Pasak vieno festivalio „Atrask save“ sumanytojų, asociacijos „Vilniaus dzūkuliai“ pirmininko Juozo Žitkausko, festivalis turėtų padėti Vilniuje gyvuojančioms kraštiečių organizacijoms tapti aktyvesnėms.

Savaitė prasidėjo Šilutės kamerinio teatro spektakliu, o baigsis išlydėtuvėmis – smagiu pasibuvimu Vilniaus geležinkelio stotyje.

Pasodins penkias obelaites

Didžiausią sujudimą festivalio „Atrask save“ rengėjai numatę savaitgalį. Į Vilnių atvyks daugybė svečių iš visų Lietuvos etnografinių regionų.

Šeštadienis prasidės Pūčkorių sode (Verkių ir Pavilnių regioniniame parke) obelaičių sodinimu. Penkių Lietuvos etnografinių regionų atstovai pasodins po obelaitę, įsipareigos ją globoti ateityje.

Tikimasi, kad ši vieta taps nauja kraštiečių organizacijų susitikimų erdve Vilniuje.

„Obelaičių sodinimas – simbolinis renginys, juo siekiama įamžinti šį festivalį ir sujungti bendrai ateičiai. Visi kraštiečių klubai ne tik pasodins obelaites, bet ir turės kartu jas prižiūrėti, o tai bus puiki proga visiems kartu susirinkti.

Kiekviena iš penkių obelaičių simbolizuos vis kitą Lietuvos regioną“, – sumanymą paaiškino Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ pirmininkas Algis Narutis.

13 val. Vilniaus mokytojų namuose regioninių kultūros leidinių atstovai kalbėsis apie leidinių, telkiančių vertingą paveldosauginę, kultūrinę informaciją, gyvavimą bei rūpesčius, susitiks su naujuoju Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo direktoriumi Gintaru Songaila.

„Dažnai pamirštama, kad daugelis mūsų regionų turi puikius kultūros leidinius, kurie daro įtaka regionų kultūriniam gyvenimui ir jo įamžinimui. Tad kviečiu nepraleisti progos su jais susipažinti“, – ragino J.Žitkauskas.

Nusidrieks regionų žemėlapis

Didysis festivalio šurmulys Vilniaus senamiesčio centre, Vilniaus gatvėje nuo Trakų iki Benediktinių gatvių, S.Moniuškos skverelyje prie S.Nėries gimnazijos, prasidės šeštadienį nuo 15 valandos.

Čia nusidrieks Lietuvos regionų žemėlapis „Rask, pabūk, sužinok – atrask save“, bus galima sužinoti apie skirtingus Lietuvos etnografinius regionus ir susipažinti su kraštiečių veikla Vilniuje, užsiregistruoti į šias organizacijas.

Tuomet ši vieta suskambės visomis tarmėmis, nes į renginį atvykta kelios dešimtys folkloro ansamblių, kapelų, pavienių muzikantų. Pasirodys ir Vilniaus kraštiečių organizacijų ansambliai.

Tautodailininkai su kulinarijos paveldo gamintojais surengs savo ekspozicijas.

Bus galima ragauti, žiūrėti, klausytis ir gėrėtis įvairiomis Lietuvos spalvomis.

Didysis festivalio koncertas šalia S.Nėries gimnazijos prasidės 17 valandą ir taps savotiška vakarone, kurioje į vieną būrį susilies tiek atlikėjai, tiek klausytojai ir žiūrovai.

Palydės į traukinius

Sekmadienį 12 val. Šv. Kazimiero bažnyčioje bus aukojamos mišios už visus Lietuvos regionus, o 13 val. 30 min. nuo Filharmonijos pajudės kraštiečių kolona į Vilniaus geležinkelio stotį, kur nuo 14 val. 30 min. įvyks smagus koncertas bei kraštiečių išlydėtuvės į savus kraštus.

Tuo metu nemokamai bus galima aplankyti stotyje įsikūrusį Geležinkelių muziejų. Taip festivalis atsisveikins iki kitų metų. („Sostinė“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.