Teatras „Meno Fortas“: vieną išskirtinį sezoną keičia kitas

Vilniaus teatras „Meno Fortas“ jau šią savaitę, rugsėjo 18 dieną pradės naująjį spektaklių sezoną režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektakliu, sukurtu pagal vieną įstabiausių ir esminių Senojo Testamento tekstų „Jobo Knygą“.

E.Nekrošiui skirta Žvaigždė Sibiu Šlovės take.<br>„Meno forto“ nuotr.
E.Nekrošiui skirta Žvaigždė Sibiu Šlovės take.<br>„Meno forto“ nuotr.
K.M.Brandaueris ir E.Nekrošiaus asistentas T.Čižas.<br>„Meno forto“ nuotr.
K.M.Brandaueris ir E.Nekrošiaus asistentas T.Čižas.<br>„Meno forto“ nuotr.
„Meno forto“ direktorių sveikina Sibiu merė Astrid Fodor.<br>„Meno forto“ nuotr.
„Meno forto“ direktorių sveikina Sibiu merė Astrid Fodor.<br>„Meno forto“ nuotr.
Pranzūzų trupė „Generik Wapeur“ ruošia spektaklį centrinėje Sibiu aikštėje.<br>„Meno forto“ nuotr.
Pranzūzų trupė „Generik Wapeur“ ruošia spektaklį centrinėje Sibiu aikštėje.<br>„Meno forto“ nuotr.
R.Vilkaitis ir T.Čižas diskusijoje su režisieriumi ir pedagogu George'u Banu.<br>„Meno forto“ nuotr.
R.Vilkaitis ir T.Čižas diskusijoje su režisieriumi ir pedagogu George'u Banu.<br>„Meno forto“ nuotr.
Sibiu Šlovės take iškilmingai atidengiama E.Nekrošiaus žvaigždė.<br>„Meno forto“ nuotr.
Sibiu Šlovės take iškilmingai atidengiama E.Nekrošiaus žvaigždė.<br>„Meno forto“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Tauras Čižas

Sep 12, 2015, 4:20 PM, atnaujinta Oct 16, 2017, 4:44 AM

Praėjusieji metai teatrui buvo ne visiškai įprasti. Visų pirma, sezonas buvo išskirtinis tuo, kad E.Nekrošius pirmą kartą dirbo Lietuvoje statydamas spektaklį ne „Meno Fortui“. Nacionaliniame dramos teatre scenos šviesą pirmą kartą Lietuvoje išvydo nemirtinga ir per amžius aktuali rusų poeto Aleksandro Puškino poetinė drama „Borisas Godunovas“.

Nors spektaklyje vaidina nemažai aktorių su kuriais režisierius dirba nuolatos (S.Trepulis, R.Vilkaitis, E.Latėnaitė ir kt.), tai buvo nauja, įdomi ir prasminga patirtis tiek teatro aktoriams, tiek pačiam režisieriui, tiek ir visai „Meno Forto“ kūrybinei grupei, o taip pat ir visam Nacionalinio teatro kolektyvui. Tikrai puikius, įsimintinus, etapinius vaidmenis „Borise Godunove“ sukūrė M.Repšys (Dimitrijus), A.Sakalauskas (Šuiskis), A.Dainavičius (Basmanovas), A.Gradauskas (Puškinas), M.Vaičiulytė (Marina) ir kiti.

Jau spalio mėnesį spektaklio laukia svarbus išbandymas – gastrolės Rusijoje, Maskvos festivalyje „Stanislavskio Sezonai“ ir Peterburgo „Baltijskij Dom“ festivalyje. Nors šiuose festivaliuose kasmet tradiciškai pristatomi naujausi Eimunto Nekrošiaus darbai, „Boriso Godunovo“ premjera laukiama su ypatingu susidomėjimu.

Režisierius, žinia, savo spektakliuose niekuomet neakcentuoja šiandieninių, vienadienių aktualijų, todėl ir Puškino dramos realizacijoje labiau domisi, analizuoja žmogaus išgyvenimus, būsenas kritiškose aplinkybėse, į kurias jį stato gyvenimas, likimas.

Būtent taip buvo kuriamas S.Trepulio Borisas, M.Repšio Dimitrijus, kiti personažai, bei svarbiausias pjesės herojus – liaudis. Visgi Rusijoje „Borisas Godunovas“ nuo pat dramos parašymo 1825 metais į tekstą buvo žiūrimą kaip į politinį, pilietinį poeto manifestą. Tuometinės cenzūros pastangų dėka, drama pirmą kartą buvo išspausdinta tik 1831 metais, o pastatyti ją teatre buvo leista tik 1866-aisiais.

Ir iki šių dienų, iš kiekvienos naujos teatrinės „Boriso Godunovo“ versijos yra laukiama šiai dienai aktualių poteksčių, kritinių užuominų į valdžios ir tautos, liaudies santykius.

Turint omeny šiandieninę, taip vadinamą „geopolitinę situaciją“ reakciją į lietuvišką teksto interpretaciją Rusijos scenose tikrai yra neprognozuojama. Visgi, ypač didžiuosiuose Rusijos miestuose tikrai netrūksta sveikai ir protingai mąstančios inteligentijos, kuri ne tik blaiviai vertina situaciją, bet ir supranta meno, kultūros jėgą ir prasmę ne demonstruoti ir protestuoti, bet versti kiekvieną mąstyti ir veikti sąžiningai ir atsakingai.

Birželio mėnesį „Meno Fortas“ su E.Nekrošiaus sukurta F.Dostojevskio „Idioto“ inscenizacija viešėjo Kolumbijos sostinėje Bogotoje. Šios Pietų Amerikos šalies žiūrovams Nekrošiaus teatro pristatyti nebereikia – jie jau turėjo galimybę matyti „Tris Seseris“, „Hamletą“.

Šie spektakliai buvo rodomi skirtingais metais vieno didžiausių regiono festivalių „Festival Iberoamericano de teatro de Bogotá“ programose. Šiemet „Meno Fortas“ buvo pakviestas vaidinti naujausiame Bogotos teatre „Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo“ ir papuošti įspūdingą jo repertuarą.

„Meno Forto“ sezoną vainikavo irgi jau bemaž tradicine tapusi viešnagė Rumunijos mieste Sibiu rengiamame tarptautiniame festivalyje. 1993 aktorių iniciatyva įkurtas festivalis, rengiamas jau 22-ąjį kartą tapo svarbiu tašku Rytų Europos teatriniame gyvenime, sutraukiančiu ne tik įdomiausiu spektaklius iš viso pasaulio (ypatinga draugystė rumunus sieja su Japonijos teatralais), bet ir įvairiausių profesijų teatro specialistus.

Dvi savaites miestą užtvindo gausybė profesionalių spektaklių tiek visose įmanomose teatrinėse aikštelėse, kino teatruose, tiek ir žavaus miesto gatvėse bei aikštėse. Festivalį prasmingai papildo įvairi diskusijų, aptarimų, seminarų programa.

Šiemet „Meno Fortas“ Rumunijos žiūrovams parodė E.Nekrošiaus spektaklį „Jobo Knyga“. Na, o festivalio rengėjai, atsidėkodami už ilgametį bendradarbiavimą ir pagerbdami režisierių E.Nekrošių įmūrijo jam skirtą Žvaigždę Sibiu Garbės kelyje.

Šiemet drauge su lietuvių režisieriumi buvo pagerbtas ir legendini austrų aktorius bei režisierius Klaus Marija Brandauer. Jų žvaigždės buvo atidengtos greta Peterio Brooko, Krystiano Lupos, Peterio Steino stelų.

Žvaigždžių tako idėja gal ir nėra tokia jau nauja ir originali, bet Sibiu mieste ji prasmingai jungia seniausio Rumunijos teatro pastatą ir vietą, kurioje netrukus išdygs naujausias ir moderniausias teatras. Be to, šią festivalio prezidento Constantino Chiriaco idėją prieš kelis metus palaimino tuometinis miesto meras Klausas Werneris Iohannis, kuris šiuo metu yra Rumunijos Prezidentas.

Nors spektaklių sezoną „Meno Fortas“ pradeda tik šią savaitę, bet repeticijos vyksta jau nuo rugpjūčio mėnesio – režisierius E.Nekrošius kuria naują spektaklį, kurio premjerą planuojama pristatyti žiūrovams jau šių metų lapkričio mėnesį.

Tuoj po gastrolių spalio viduryje teatras pakvies žiūrovus vėl į Nacionalinį teatrą ir suvaidins spektaklius „Dieviškoji Komedija“ ir „Rojus“ pagal Dante‘s Alghierį neblėstančią poemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.