Lenkai Rusijos ansamblį išvarys daužydami puodus ir švilpdami

Lenkai pareikalavo atšaukti Rusijos armijos dainų ir šokių ansamblio gastroles šalyje,<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkai pareikalavo atšaukti Rusijos armijos dainų ir šokių ansamblio gastroles šalyje,<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rugsėjį vykusios karių pratybos Kryme oficialiai pavadintos „Mandagūs žmonės“.<br>RIA/Skanpix nuotr.
Rugsėjį vykusios karių pratybos Kryme oficialiai pavadintos „Mandagūs žmonės“.<br>RIA/Skanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Oct 5, 2015, 10:47 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 10:46 PM

Lenkai pareikalavo atšaukti Aleksandrovo ansamblio, labiau žinomo kaip Rusijos armijos dainų ir šokių ansamblis, gastroles šalyje, kurios numatytos lapkričio pabaigoje. Rusų kariškių ansamblis, kuris nuo pat savo įkūrimo 1928 metais vadinosi Raudonosios armijos ansambliu, demokratinėse šalyse tapo nepageidaujamas po to, kai pernai atliko dainą „Mandagūs žmonės“ („Vežlivyje liūdi“).

Pernai balandžio mėnesį „YuoTube“ buvo išplatintas šios dainos įrašas su Krymą okupavusių ginkluotų žmonių su karinėmis uniformomis be atpažinimo ženklų bei karinės technikos nuotraukomis, o taip pat su ansamblio koncerto Kryme vaizdais.

Iki dantų ginkluoti kariai, pasirodę Kryme vasario pabaigoje ir užemę vietos administracijos pastatus bei karines bazes, buvo praminti „mandagiais žmonėmis“, nes jie atsisakydavo paaiškinti, kas esantys, bet mielai pozuodavo nuotraukoms su vaikais arba kūdikių vežimėlius stumiančiomis moterimis.

Tačiau tarp nepritariančių Rusijos veiksmams strategiškai svarbiame Juodosios jūros pusiasalyje jiems labiau prigijo pavadinimas „žalieji žmogeliukai“.

„Mandagių žmonių“ terminą pasigavo netgi Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, taikydamas jį savo sąjungininkams, kuriems Vakarų šalys paskelbė sankcijas dėl veiksmų Ukrainoje,

Atlikdamas naująją dainą pritariant balalaikoms, choras šlovina karius, kurie „tiesiog mandagiai stovėjo šalimais, mandagiai laikydami ginklus“.

Jausmingas priedainis klausytojus tikina: „Mandagūs žmonės išsaugos Tėvynės šlovę ir garbę.“ „Mandagūs jų šalmai, mandagūs veidai, mandagios netgi plieninės mašinos“, – dainuoja choras, o vaizdo įraše tuo metu rodomos nuotraukos, kuriose matomi automatais ginkluoti kaukėti kariai ir kariniai visureigiai.

Choro tinklalapyje nurodoma, kad ta daina pirmąkart buvo atlikta Kryme per balandžio 10–14 dienomis vykusias gastroles.

„Mandagių žmonių“, užgrobusių Ukrainos teritoriją, prilyginimas karo didvyriams ir šlovinimas jau tuomet sukėlė didžiulį pasipiktinimą. Nenuostabu, kad dabar lenkai pareikalavo atšaukti gastroles, grasindami sužlugdyti rusų kariškių kolektyvo pasirodymus puodų daužymu ir švilpimu. Apie tai sekmadienį pranešė Lenkijos radijas.

Akcijos iniciatoriams paskelbus apie planuojamą protestą socialiniame tinkle „Facebook“, atsiliepė daugiau kaip 800 žmonių. „Mes reikalaujame atšaukti visus kolektyvo koncertus“, – paskelbė protesto organizatoriai. Juos palaikė ir kai kurie Lenkijos seimo nariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.