Festivalis tiesia muzikinį tiltą nuo Paberžės iki Pažaislio

Dvasia jaučiama iki šiol

Paberžės ir Pažaislio muzikos festivalis kviečia susitikti su „trimis tigrais“ (iš kairės) – operos solistais V.Noreika, E.Kaniava, V.Prudnikovu.
Paberžės ir Pažaislio muzikos festivalis kviečia susitikti su „trimis tigrais“ (iš kairės) – operos solistais V.Noreika, E.Kaniava, V.Prudnikovu.
L.Mikalauskas – vienas festivalio „Nuo Paberžės iki Pažaislio“ iniciatorių.<br>M.patašiaus nuotr.
L.Mikalauskas – vienas festivalio „Nuo Paberžės iki Pažaislio“ iniciatorių.<br>M.patašiaus nuotr.
Tėvo Stanislovo atminimas gyvas Paberžėje.
Tėvo Stanislovo atminimas gyvas Paberžėje.
Daugiau nuotraukų (3)

Milda Augulytė („Lietuvos rytas“)

Oct 9, 2015, 10:13 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 5:57 AM

Tėvui Stanislovui atminti skirtas festivalis kviečia į susitikimus su bene ryškiausiais visų laikų Lietuvos operos grandais, žaviaisiais scenos džentelmenais, „trimis tigrais“ Eduardu Kaniava, Virgilijumi Noreika ir Vladimiru Prudnikovu.

Sekmadienį, spalio 11-ąją, festivalis prasidės 12 valandą Paberžės bažnytėlėje aukojamomis mišiomis, o po jų Paberžės 1863 metų sukilimo muziejuje rengiamas dainininko E.Kaniavos ir pianistės Audronės Juozauskaitės koncertas. Atlikėjai žada popietę su gražiausiais vokalinės muzikos kūriniais bei nuotaikingais pasakojimais.

Po koncerto Paberžėje atlikėjai išskubės į Pažaislį. Čia „Monte Pacis“ svetingumo komplekse 17 val. jie surengs dar vieną šio festivalio pasirodymą.

Dvasia jaučiama iki šiol

Muzikos festivalis „Nuo Paberžės iki Pažaislio“ radosi iš Tėvo Stanislovo atminimui skirtų renginių ciklo, kurį jau dvejus metus Paberžėje rengia labdaros ir paramos fondas „Viltis-Vikonda“ kartu su dainininku Liudu Mikalausku ir 1863 metų sukilimo muziejumi.

L.Mikalauskui Paberžė – išskirtinė ne tik dėl traukos, kurią jaučia daugelis žmonių, bet ir dėl asmeninio ryšio su šia vieta. Su būsimąja žmona Sigita prieš keletą metų jie ieškojo mažos medinės bažnyčios susituokti. Žiemą važinėjo po Lietuvą, kol užklydo į Paberžę ir beveik iškart apsisprendė: tuoksis tik čia.

„Nors Tėvo Stanislovo nebėra, jo dvasia jaučiama iki šiol. Mes ne tik susituokėme Paberžėje, bet ir ėmėme rengti įvairius renginius. Pirmasis skirtas Tarptautinei muziejų nakčiai, antrasis – Tėvo Stanislovo mirties metinėms, o trečiasis – jo gimtadieniui.

Ir lankytojų nereikia šaukti, užtenka pašnibždėti ir suplūsta žmonės iš visos Lietuvos. Meilė tam iškiliam žmogui dar gyva.

Paberžėje renginiai visada nemokami, nes ji turi mecenatą – labdaros ir paramos fondą „Viltis-Vikonda“. Kadaise „Vikonda“ pastatė Tėvui Stanislovui namelį, kad jis paskutines savo gyvenimo dienas galėtų praleisti oriai, ir iki šiol yra aktyvi jo atminimo puoselėtoja, pagelbstinti ir mums finansiškai. Lietuvoje tokia mecenatystė labai reta“, – džiaugėsi bendradarbiavimu L.Mikalauskas.

Renginiai virto festivaliu

Vos pradėję rengti koncertus fondas kartu su L.Mikalausku jau svajojo juos užauginti iki festivalio, apimančio ne tik Paberžę, bet ir Pažaislį, kuriame yra puikūs piligrimų svetingumo namai „Monte Pacis“, restauruota salė.

„Man yra tekę joje koncertuoti, kol dar nebuvo restauruota. Dabar ten viskas sutvarkyta, atkurtos autentiškos lubos, spalvas atgavo freskos. Susitikę su salės šeimininkais sumanėme nutiesti tiltą nuo Paberžės iki Pažaislio“, – pasakojo L.Mikalauskas.

Šį sekmadienį festivalis lauks pirmųjų lankytojų. Jame sutiko dalyvauti išskirtinės asmenybės – visa mūsų operos epocha.

„Jų gražų tercetą „Trys tigrai“ girdėjau dar būdamas mažas ir juo žavėjausi. Ir dabar V.Noreika, E.Kaniava, V.Prudnikovas ne tik profesoriauja, bet ir koncertuoja. Neabejoju, kad jų kamerines programas bus įdomu išgirsti ir kauniečiams, ir Paberžės traukai neatsispiriantiems žmonėms“, – vylėsi vienas festivalio rengėjų L.Mikalauskas.

Kelionė autobusu – nemokama

Labdaros ir paramos fondas „Viltis-Vikonda“ pasirūpino, kad festivalio koncertus galėtų išvysti ir tie, kurie paprastai neturi galimybių nuvykti į atokiąją Paberžę. Jiems siūloma vykti specialiai užsakytu autobusu.

Autobusas į Paberžę iš Kėdainių autobusų stoties išvyksta 11 valandą. Kelionė -- nemokama. Po koncerto iš Paberžės į Kėdainius bus grįžtama tuo pačiu autobusu.

Kviečia sekmadieniais

Kiti festivalio „Nuo Paberžės iki Pažaislio“ koncertai bus rengiami lapkričio bei gruodžio sekmadieniais.

Lapkričio 15 d. 13 val. Paberžės sukilimo muziejuje, o po to 17 val. Pažaislio „Monte Pacis“ svetingumo komplekse -- jubiliejų švenčiančio V.Noreikos ir pianisto Aleksandro Vizbaro koncertai.

V.Noreika žada popietes su įsimintiniausiais visų laikų jo paties įkūnytais personažais.

Gruodžio 6 d. Paberžėje ir Pažaislyje vyks susitikimai su V.Prudnikovu ir pianiste Nijole Ralyte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.