V.Juozapaitis ženklą „Nešk savo šviesą ir tikėk“ grąžins paštu

Seimo narys, operos daininkas profesorius Vytautas Juozapaitis pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje „Darbo partijos deleguoto kultūros ministro Šarūno Biručio darbų įvertinimas“ kreipėsi į Vyriausybės vadovą Algirdą Butkevičių prašydamas viešai įvertinti Vyriausybės nario, kultūros ministro Šarūno Biručio kompetenciją, niekaip nederančią su kultūros ministro pareigomis, pranešė Seimo spaudos tarnyba.

Nacionalinės premijos laureatas Vytautas Juozapaitis.<br>V.Balkūno nuotr.
Nacionalinės premijos laureatas Vytautas Juozapaitis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 26, 2015, 1:09 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 6:47 PM

„Pirmą kartą atkurtos valstybės istorijoje Kultūros ministerija nepanaudos metų biudžete esamų asignavimų – aštuonių milijonų eurų Europos Sąjungos paramos, kurią patys nusimatė 2015 metų ministerijos biudžete. Per daugelį metų yra buvę, kad kultūros ir meno įstaigos neįsisavina joms paskirtų lėšų, bet niekada nėra buvę, kad ministerija net nesugebėtų paskirstyti lėšų įstaigoms ir organizacijoms, kad jos liktų net neišdalintos“, – pažymėjo V. Juozapaitis.

Pasak V. Juozapaičio, priemonių finansavimo sąlygų aprašai iki šiol nesuderinti su Finansų ministerija bei nepatvirtinti ir nepaskelbti, o tai – absoliutaus ministro asmeniškai suburtos komandas darbo brokas.

Profesorius spaudos konferencijos metu be išreikštų priekaištų ministrui Š. Biručiui, pažymėjo, jog Kultūros ministerijos aukščiausias apdovanojimas – ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ pernelyg sureikšminamas, nes tai nėra aukštas Valstybės apdovanojimas. Suprasdamas apdovanojimo beprasmiškumą, V. Juozapaitis jo atsisakė.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas pranešė, kad kultūros ministro „darbiečio“ Šarūno Biručio skirtą apdovanojimą išsiųsiąs į ministeriją registruotu paštu.

„(...) Šiandien, kuomet p.Birutis mane paskelbė „persona non grata“, jaučiu, kad praradau ministro pasitikėjimą ir todėl nebesu vertas ženklo „Nešk savo šviesą ir tikėk“, taigi, belieka „nešti savo muilą ir tylėt“, t. y. ženklas Nr. 068 registruotu paštu bus nusiųstas ministrui Biručiui. Manau, kad mūsų kultūros ir meno visuomenė turėtų būti atvira ir neimti šio beprasmio brukalo bei kviesti vieni kitus atsisakyti to, kas jiems įbrukta“, – pareiškė konservatorių šešėlinis kultūros ministras V.Juozapaitis.

Operos solistas ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“ apdovanotas 2013 metų gruodį, kai šventė savo 50-metį.

V.Juozapaitis per spaudos konferenciją tvirtino, kad apdovanojimas jam buvo „įbruktas“ po jo jubiliejinio koncerto filharmonijoje.

„Kartais tas apdovanojimas įbrukamas staiga, lyg privalomas atributas, kaip man po autorinio koncerto filharmonijos scenoje įdavė prišokusi kultūros ministro patarėja, tad neturėjau jokios galimybės pasakyti ne, nors manau apie šį ženklą kaip nepagarbą valstybės apdovanojimams ir kaip dvaro regalijų dalinimą, beprasmiškai švaistant kultūros lėšas“, – teigė parlamentaras.

„Ne veltui kultūros visuomenė ministerijos apdovanojimą tyčiodamasi ironiškai vadina kitaip – ne „Nešk savo šviesą ir tikėk“, bet „Nešk savo muilą ir tylėk“ arba „ministro blėkelėmis“, – kalbėjo V.Juozapaitis.

Anot Seimo nario, šis Kultūros ministerijos apdovanojimas teikiamas per dažnai, yra nuvertintas.

Kultūros ministras Š.Birutis BNS perduotame komentare pirmadienį atsiprašė kultūros žmonių, „kad apdovanojimą skyrė asmeniui, kuris žemina, klaidina ir savo neadekvačiais poelgiais diskredituoja kultūros bendruomenę“.

Pasak Š.Biručio, jam nerimą kelia, jog „V.Juozapaitis kalba viso kultūros lauko vardu, kad šis ženklas nieko nereiškia ir pavadina tai „ministro blekelėmis“.

Jis priminė, kad minėtu ženklu yra apdovanota diplomatė, rašytoja, vertėja Halina Kobeckaitė, žurnalistas Laimonas Tapinas, dirigentas, pedagogas Vytautas Miškinis, fotomenininkas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Antanas Sutkus, aktorius Gediminas Girdvainis, muzikologas Vytautas Bruveris, kompozitorius Anatolijus Šenderovas,  kompozitorius Vidmantas Bartulis, Kauno valstybinio choro vadovas prof. Pertas Bingelis, dirigentai Juozas ir Stasys Domarkai, pianistas Petras Geniušas, rašytojas Icchokas Meras, rašytojas Romualdus Granauskas, aktorius Donatas Banionis, režisierius Jonas Mekas ir kt. 

Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ yra aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimas už demokratinės ir atviros Lietuvos visuomenės, už pilietinio solidarumo, asmens ir visuomenės santykių darnos stiprinimą.

Jis įsteigtas 2010 metais ir skiriamas didžiausią išliekamąją vertę sukuriančioms iškilioms asmenybėms ir jų kūriniams. Pirmasis Garbės ženklas po mirties skirtas Lietuvių kalbos ir kultūros nuosekliam puoselėtojui, kalbininkui, vertėjui ir žurnalistui, ilgamečiam žurnalo „Kultūros barai“ vyriausiajam redaktoriui Broniui Savukynui.

Minėtasis garbės ženklas – tai juvelyrinė segė, kurios centre, sidabro apskritime, yra pavaizduotas reljefinis aukso žirgas Pegasas. Apskritimas apjuostas sidabro žiedu, kuriame išgraviruotas užrašas „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

Visą V.Juozapaičio pareiškimą galima perskaityti Seimo tinklalapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.