Estijos avantiūra: dešimčiai rašytojų ir dailininkų mokės algą

Estijoje kruopščiai atrinkti penki dailininkai ir penki rašytojai trejus metus iš eilės gaus mėnesinę algą. Apie tokį kiek avantiūristinį projektą, pradedamą nuo kitų metų, pranešė Estijos kultūros ministerija.  

10 estų menininkų nuo kitų metų iš valstybės gaus mėnesinę algą.<br>VidaPress (Stock Connection/REX) nuotr.
10 estų menininkų nuo kitų metų iš valstybės gaus mėnesinę algą.<br>VidaPress (Stock Connection/REX) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 3, 2015, 2:41 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 1:35 AM

„Valstybės interesas šiuo atveju paprastas: poetui ar dailininkui reikia galimybės susikoncentruoti ties savo kūryba, – kalbėjo Kultūros ministerijos atstovas ryšiams su visuomene Meelis Kompus. – Tokiems meno profesionalams trūksta galimybių būti įdarbintiems tokių institucijų kaip rašytojų sąjunga, kur rašytojai susirenka ryte rašyti knygų ir gauti mėnesinę algą. Jiems taip pat reikia socialinių garantijų. Kūrėjai privalo dirbti keliais frontais, kad galėtų išgyventi. Be pakankamos paramos, vertingi kūriniai gali taip ir neišvysti dienos šviesos ar būti atidėti.“ 

Kad gautų mėnesinę algą, menininkai turės rašyti paraiškas, kurias svarstys ekspertai. Kruopščiai atrinkti 5 rašytojai ir 5 dailininkai mėnesinę algą gaus nuo 2016-ųjų trejus metus iš eilės. Tam iš valstybės biudžeto per metus bus skirta 160 tūkst. eurų. Tad kiekvienas kūrėjas kas mėnesį gaus po 1333 eurus. 

Kultūros ministras Indrekas Saaras teigė, kad alga kūrėjams suteiks finansinį saugumą ilgesnį laikotarpį nei įprastos stipendijos. Be to, gaudami algą menininkai gaus ir visas socialines garantijas.

„Mūsų tikslas – atrasti žmones, kurie šiuo metu yra kūrybos viršūnėje ir kurie pasinaudos šia galimybe kokybiniam šuoliui“, – sakė Taanielas Raudseppas, Talino Meno rūmų direktorius. Jis viliasi, kad  konkurencija bus nuožmi, o pretendentai – ambicingi. 

Anot BBC, valstybinės algos Europoje yra retos. Dažniausiai menininkai gali tikėtis stipendijos ar pašalpos, kurios suteikia trumpalaikį finansinį saugumą. Airijoje, pavyzdžiui, Menų taryba teikia 15 tūkst. eurų metinę pašalpą.

Lietuvoje menininkai gali tikėtis gauti individualias stipendijas iki 2 metų, edukacines stipendijas – iki 6 mėnesių ir vardines stipendijas – iki vienerių metų.   Mokama 10 bazinių socialinių išmokų per mėnesį (šiuo metu 1 bazinė išmoka sudaro 38 eurus, tad kūrėjui mokama 380 eurų).

Kultūros korifėjai mūsų šalyje dar gali viltis gauti valstybės pensiją. Pirmojo laipsnio valstybės pensijos dydis yra 232 eurai.

Parengė Ramūnas Gerbutavičius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.